Klimaforandringer, elbiler og veganisme: Nye tal fra Google viser markant stigning i danskernes grønne interesse
"Hvad er klimakrisen?", og "hvad gør McDonalds for klimaet?" er to af årets mest googlede klimaspørgsmål blandt danskerne, som det seneste år har søgt på klimarelaterede emner som aldrig før.
Klimaet har i flere år været et brandvarmt emne i den offentlige debat, men alligevel er klimarelaterede emner alene det seneste år steget markant i søgeinteresse på Google. Det viser nye tal, som Google har trukket i forbindelse med, at det i lørdags var Earth Day.
Der bliver således googlet grøn omstilling mere end nogensinde herhjemme. Søgninger på 'klimaforandringer' er i løbet af det seneste år steget med 78 procent, mens ord som 'ESG' er steget med 71 procent, 'solenergi' med 51 procent og 'klima' med 44 procent.
Læs også: Analyse: Færre end hver anden forbruger tænker bæredygtighed ind i deres onlinekøb
Målt på rå søgevolumen er de mest søgte emner i klimakategorien de mere nære såsom elbiler, elcykler, veganisme og genbrug.
”Danskernes søgeadfærd på Google giver et meget præcist billede af, hvad der reelt optager folk lige nu. Og det er helt tydeligt, at danskernes interesse for klimaet bliver ved med at vokse markant. Mange oplever klimaforandringerne som mere nærværende - både som politisk emne og langt ind i deres egen hverdag og de valg, de træffer,” siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark.
Klimaforandringer som timelapse
Selvom klimaforandringerne fylder mere i danskernes tanker, kan de stadig være svære at få øje på med det blotte øje.
Foruden offentliggørelsen af de seneste klima-søgetrends har Google derfor også opdateret Timelapse-funktionen i Google Earth, der gør det muligt at se, hvordan menneskeskabte klimaforandringer siden 1984 år for år har sat sine spor på kloden.
Læs også: Rapport: Kommunernes klimaindsats går længere end den nationale målsætning
Indtil nu har databasen rakt frem til 2020, men den er netop blevet opdateret med nye billeder fra 2021 og 2022. Funktionen er baseret på millioner af satellitbilleder fra blandt andet NASA og dækker samtlige steder på jorden.
Billederne er sat sammen til timelapse-videoer, som tydeligt illustrerer den accelererende udvikling gennem de seneste 38 år. Eksempelvis i store
skovområder i Californien og Egyptiske ørkenlandskaber - eller sågar Middelgrundens vindmøllepark herhjemme.
- HCL