Klimahån til Danmark i Paris

De sænkede danske klimaambitioner er ikke gået ubemærket hen i det store udland. I forbindelse med COP21 i Paris har en international NGO tildelt Danmark en pris for at bremse fremskridtet. Herhjemme medfører kåringen hård kritik af regeringen.

Stats- og regeringschefer fra hele verden er eller har været i Paris til COP21, hvor NGO'en Climate Action Network har udnævnt Danmark til Fossil of the Day d. 3. december. Foto: Flickr/EEAS.

04.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

"Glem the great Danes, i dag taler vi om the lame Danes." Sådan lyder de hårde ord fra paraplyNGO’en The Climate Action Network International, der revser Danmark for sænkede klimaambitioner og på den baggrund tildeler ’os’ prisen Fossil of the Day, der på basis af stemmer fra sine medlemmer bliver tildelt det land, der bliver vurderet til at have gjort sit ”bedste” for at blokere fremskridtet i klimaforhandlingerne.

Læs også: Klimaråd: Danmark er ikke førende på grøn omstilling

Climate Action Network (CAN) er netværksorganisation for over 950 klimaorganisationer i hele verden, og de er ikke i tvivl om, hvem pilen peger på. Venstre-regeringen og klimaminister Lars Christian Lilleholt får således på puklen for nedskæringer, fjernede bevillinger, stoppede tiltag og generelt sænkede ambitioner.

”"Den nye, liberale minoritetsregering kom til magten i juli og mente tydeligvis, at der var alt for meget gang i klimalederskabet. Så de besluttede sig for at skære det ned, helt ned",” som CAN skriver.

Herefter gennemgår de V-regeringens nedskæringer og droppede målsætninger, men det er ikke noget, der får hovedpersonen til at ryste i bukserne.

”"Det kan jeg kun trække på smilebåndet af. Hvis vi sammenligner vores CO2-mål med andre lande, så ligger Danmark rigtig, rigtig godt. Da jeg deltog i åbningen af klimatopmødet, fik jeg rigtig mange positive meldinger fra andre lande om, hvor langt vi er på dette område. Vi har intet at skamme os over",” siger Lars Christian Lilleholt (V) til DR, og tilføjer at han vil stille prisen på sit skivebord, når han kommer hjem.

Danmark bliver en parentes
Den vinkling giver man dog ikke meget for i oppositionen, hvor kritikken af de neddroslede målsætninger da også har været hård.

”"Det er fuldt fortjent, at Danmark får den her pris. V-regeringen dropper jo alle mål, og når ministeren siger, at vi ligger godt til, så er det jo et udtryk for, at han og hans regering hviler på laurbærrene, for den position mister vi jo nu, og det er meget problematisk",” siger energi- og klimaordfører for de Radikale, Andreas Steenberg, og fortsætter:

”"Konsekvensen er, at Danmark ikke kommer til at spille nogen rolle i en aftale ved COP21; vi bliver en parentes på grund af regeringens fodslæbende politik og det er meget uheldigt",” siger Andreas Steenberg.

Han bliver bakket op af sin kollega fra Socialdemokraterne, klima- og energiordfører Jens Joel, der især hæfter sig ved signalværdien i prisen, der er blevet uddelt siden klimatopmødet i Bonn i 1999.

Skidt for danske virksomheder
”"Først og fremmest er det jo pinligt, og et ekstremt negativt signal, regeringen sender. Pludselig er Danmark kommet over på det forkerte hold, hvor vi er blevet et argument, for de andre aktører, der modarbejder en ambitiøs aftale i Paris. Så det er enormt kortsigtet, og vi kommer ikke til at spille nogen aktiv rolle i forhandlingerne",” siger han.

Logoet for Fossil of the Day-prisen. Foto: Climate Action Network.

Derudover ærgrer han sig på dansk erhvervslivs vegne:

”"Vi tjener rigtig mange penge herhjemme på den grønne omstilling, og dansk virksomheder er rigtig gode på det her område. Grøn teknologi og løsninger er et af vores flagskibe, og det har regeringen nu sat billigt til salg, så det er rigtig dårligt købmandsskab. I Paris vil adskillige fonde og organisationer jo være klar til at satse, og der gælder det om at gribe de muligheder, der er. Med sådan en kåring her, og det meget uheldige signal, den sender, så tror jeg, at det vil stille vores virksomheder dårligt",” siger Jens Joel.

Også blandt landets miljøorganisationer har man bemærket, at der står Danmark på den seneste Fossil of the Day.

"Regeringens svækkede ambitioner er virkelig noget, der bemærkes ude i verden. Det er trist, at vi, der engang inspirerede hele verden, nu bliver trukket gennem et søle af hån og latterliggørelse og får sådanne priser, som ikke ligefrem er af typen, man stiller frem på kaminhylden," siger klimachef i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo, til EnergiWatch.

Læs også: EU fastsætter klimamål frem mod COP21

Prisen er tidligere blevet tildelt store CO2-udledere som USA, Canada, Japan og Australien, der fik fire i løbet af COP20 i Lima, Peru, sidste år. På COP21’s første dag gik den til New Zealand og Belgien i forening.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart