Klimahån til Danmark i Paris

De sænkede danske klimaambitioner er ikke gået ubemærket hen i det store udland. I forbindelse med COP21 i Paris har en international NGO tildelt Danmark en pris for at bremse fremskridtet. Herhjemme medfører kåringen hård kritik af regeringen.

Stats- og regeringschefer fra hele verden er eller har været i Paris til COP21, hvor NGO'en Climate Action Network har udnævnt Danmark til Fossil of the Day d. 3. december. Foto: Flickr/EEAS.

04.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

"Glem the great Danes, i dag taler vi om the lame Danes." Sådan lyder de hårde ord fra paraplyNGO’en The Climate Action Network International, der revser Danmark for sænkede klimaambitioner og på den baggrund tildeler ’os’ prisen Fossil of the Day, der på basis af stemmer fra sine medlemmer bliver tildelt det land, der bliver vurderet til at have gjort sit ”bedste” for at blokere fremskridtet i klimaforhandlingerne.

Læs også: Klimaråd: Danmark er ikke førende på grøn omstilling

Climate Action Network (CAN) er netværksorganisation for over 950 klimaorganisationer i hele verden, og de er ikke i tvivl om, hvem pilen peger på. Venstre-regeringen og klimaminister Lars Christian Lilleholt får således på puklen for nedskæringer, fjernede bevillinger, stoppede tiltag og generelt sænkede ambitioner.

”"Den nye, liberale minoritetsregering kom til magten i juli og mente tydeligvis, at der var alt for meget gang i klimalederskabet. Så de besluttede sig for at skære det ned, helt ned",” som CAN skriver.

Herefter gennemgår de V-regeringens nedskæringer og droppede målsætninger, men det er ikke noget, der får hovedpersonen til at ryste i bukserne.

”"Det kan jeg kun trække på smilebåndet af. Hvis vi sammenligner vores CO2-mål med andre lande, så ligger Danmark rigtig, rigtig godt. Da jeg deltog i åbningen af klimatopmødet, fik jeg rigtig mange positive meldinger fra andre lande om, hvor langt vi er på dette område. Vi har intet at skamme os over",” siger Lars Christian Lilleholt (V) til DR, og tilføjer at han vil stille prisen på sit skivebord, når han kommer hjem.

Danmark bliver en parentes
Den vinkling giver man dog ikke meget for i oppositionen, hvor kritikken af de neddroslede målsætninger da også har været hård.

”"Det er fuldt fortjent, at Danmark får den her pris. V-regeringen dropper jo alle mål, og når ministeren siger, at vi ligger godt til, så er det jo et udtryk for, at han og hans regering hviler på laurbærrene, for den position mister vi jo nu, og det er meget problematisk",” siger energi- og klimaordfører for de Radikale, Andreas Steenberg, og fortsætter:

”"Konsekvensen er, at Danmark ikke kommer til at spille nogen rolle i en aftale ved COP21; vi bliver en parentes på grund af regeringens fodslæbende politik og det er meget uheldigt",” siger Andreas Steenberg.

Han bliver bakket op af sin kollega fra Socialdemokraterne, klima- og energiordfører Jens Joel, der især hæfter sig ved signalværdien i prisen, der er blevet uddelt siden klimatopmødet i Bonn i 1999.

Skidt for danske virksomheder
”"Først og fremmest er det jo pinligt, og et ekstremt negativt signal, regeringen sender. Pludselig er Danmark kommet over på det forkerte hold, hvor vi er blevet et argument, for de andre aktører, der modarbejder en ambitiøs aftale i Paris. Så det er enormt kortsigtet, og vi kommer ikke til at spille nogen aktiv rolle i forhandlingerne",” siger han.

Logoet for Fossil of the Day-prisen. Foto: Climate Action Network.

Derudover ærgrer han sig på dansk erhvervslivs vegne:

”"Vi tjener rigtig mange penge herhjemme på den grønne omstilling, og dansk virksomheder er rigtig gode på det her område. Grøn teknologi og løsninger er et af vores flagskibe, og det har regeringen nu sat billigt til salg, så det er rigtig dårligt købmandsskab. I Paris vil adskillige fonde og organisationer jo være klar til at satse, og der gælder det om at gribe de muligheder, der er. Med sådan en kåring her, og det meget uheldige signal, den sender, så tror jeg, at det vil stille vores virksomheder dårligt",” siger Jens Joel.

Også blandt landets miljøorganisationer har man bemærket, at der står Danmark på den seneste Fossil of the Day.

"Regeringens svækkede ambitioner er virkelig noget, der bemærkes ude i verden. Det er trist, at vi, der engang inspirerede hele verden, nu bliver trukket gennem et søle af hån og latterliggørelse og får sådanne priser, som ikke ligefrem er af typen, man stiller frem på kaminhylden," siger klimachef i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo, til EnergiWatch.

Læs også: EU fastsætter klimamål frem mod COP21

Prisen er tidligere blevet tildelt store CO2-udledere som USA, Canada, Japan og Australien, der fik fire i løbet af COP20 i Lima, Peru, sidste år. På COP21’s første dag gik den til New Zealand og Belgien i forening.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V