Klimainteressen blandt børn og unge dykker: Madspildsskolen skal skabe ny motivation
En ny undersøgelse fra Arla Fonden viser, at børn og unges interesse for klima næsten er halveret sammenlignet med 2020. Derfor gentager Too Good To Go, Arla og Arla Fonden for fjerde gang i træk Madspildsskolerne. Her får familier redskaber og inspiration til at tænke kreativt med råvarer og rester for at mindske madspild.
I kølvandet på en sommer præget af voldsomme naturkatastrofer og øget fokus på klimaændringer går Too Good To Go igen i år sammen med Arla, Arla Fonden og Føtex om at afholde Madspildsskolerne i efterårsferien, som skal give familier en praktisk indgangsvinkel til at mindske madspild i hjemmet.
“Vi ved, at særligt børnefamilier kan have svært ved at komme madspild til livs i en travl hverdag, og derfor ønsker vi at gøre vores for at klæde de deltagende familier på til at få brugt alt i køleskabet og minimere madspild i deres daglige liv. Samtidig er det en mulighed for at vise især børnene, hvor stor en effekt kampen mod madspild kan have på vores miljø og klima,” siger landedirektør i Too Good To Go, Heidi Boye.
Markant dalende interesse for klima
En ny rapport fra Arla Fonden, der tager temperaturen på børn og unges madvaner, viser, at danske børn og unges klimainteresse er næsten halveret sammenlignet med 2020.
Læs også: Fødevareministeren lancerer verdens første handlingsplan for plantebaserede fødevarer
Undersøgelsen viser, at det for 25 procent af respondenterne i år er vigtigt at gøre en indsats for at leve miljø- og klimavenligt. I 2020 var tallet markant højere, her var det vigtigt for 43 procent af respondenterne blandt børn og unge.
“Det drastiske fald overrasker, og vi gætter på, at der er mange dagsordener på spil i øjeblikket, som børn og unge skal forholde sig til; først kom corona, så krigen i Ukraine og så forhøjede priser på mad. Det efterlader mindre plads til at interessere sig for klimaet, men vi kan heldigvis også se, at de unge selv ønsker et større fokus på reduktion af madspild,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.
Madspildskursus er en hjælp
På trods af den faldende klimainteresse viser undersøgelsen, at hver tredje af de unge har foreslået ændringer derhjemme for at leve mere miljø- og klimavenligt. Her peger 40 procent af de unge på reduktion af madspild som et område, hvor man med fordel kan sætte ind over for klimaet.
Læs også: Professor ser CO2-afgift på landbruget som den billigste vej til grøn omstilling
”Det er fantastisk at se, at rigtig mange unge i udgangspunktet er ganske handlekraftige, når det gælder klimaet, og at de har mod på at tale med deres forældre om bæredygtighed og klimavalg. Og vi ønsker med Madspildsskolen at få endnu flere med. Derfor er det også helt centralt netop at få styrket børn og unge i deres viden og kompetencer, så de får en følelse af rent faktisk at kunne gøre en forskel - uden endda at skulle give afkald på noget,” siger Heidi Boye.
“I Føtex har vi fokus på madspild, og vi ønsker at hjælpe vores kunder endnu mere i forhold til at udnytte alle madvarerne i køleskabet og skufferne. Det kræver kendskab til grundsmagene, og derfor får alle deltagende familier en Madspildskasse, som kan bruges i undervisningen, og som de kan tage med hjem i køkkenet bagefter. På den måde håber vi i Føtex at bidrage til at forlænge madens levetid og reducere mængden af spild,” siger direktør for Føtex, Morten Møberg.
Madspildsskolen bliver afholdt i efterårsferien i uge 42 i København, Aarhus, Odense, Hvidovre og Vejle. Forløbet strækker sig over fem dage i hver by med to undervisningsforløb per dag.
- HCL