19.12.2016  |  Klima, miljø og energi

Klimarådet: Alle landbrug bør lave klimaregnskab

Ud fra en ny analyse anbefaler Klimarådet, at landbruget opgør og reducerer sine udledninger. Det skal ske gennem et nyudviklet værktøj, som imidlertid møder kritik fra Landbrug & Fødevarer.

Hvis landbrugets udledninger skal nedbringes på en omkostningseffektiv måde, kræver det en opgørelse af udledningerne fra den enkelte landbrugsbedrift. Det konkluderer Klimarådet ud fra en for nyligt foretaget analyse, skriver Landbrugsavisen.

Læs også: Landbruget bliver grønnere og mere effektivt

Måden, det skal ske på, er gennem et nyudviklet værktøj.

”Klimarådet har udviklet et bud på et værktøj, der kan bruges til en regulering, som sænker udledningerne på den billigst mulige måde både for landbruget og for samfundet som helhed”, siger Klimarådets formand Peter Birch Sørensen i en pressemeddelelse.

Ifølge Klimarådet vil værktøjet føre til en omkostningseffektiv regulering, hvilket kan være i form af et tilskud, en afgift eller omsættelige kvoter. På den måde sættes der en pris på udledningen af drivhusgas, og det vil dreje landmandens produktionsplanlægning i en mere klimavenlig retning.

”Med et sådant værktøj i hånden kan den enkelte landmand og landbrugskonsulenterne bruge deres viden om lokale og driftsøkonomiske forhold til selv at vælge den reduktionsmåde, der er mest relevant for den enkelte bedrift," skriver Klimarådet i pressemeddelelsen.

Overregulering og manglende viden
Forslaget falder dog ikke i god jord hos landbruget.

”Vi er i forvejen overreguleret, så jeg mener ikke, at der er hensigtsmæssigt at fortsætte af den vej”, siger Lars Hvidtfeldt, som er viceformand for Landbrug & Fødevarer.

Idéen med selv at vælge reduktionsmåde tror man ikke på hos Landbrug & Fødevarer, som ikke mener, at det giver mening at overføre gennemsnitstal til den enkelte bedrift.

”Vi har ikke den viden, som er nødvendig for at opgøre de faktiske emissioner af drivhusgasser på bedriftsniveau”, siger Lars Hvidtfeldt.

Misvisende regneark
Hos Seges, tidligere Videncenteret for Landbrug, er man heller ikke videre begejstret for Klimarådets anbefalinger.

”Det giver simpelthen ingen faglig mening, da der ikke er nogen viden om den specifikke bedrifts udledning. Dertil kommer, at regnearket ikke har kædebetragtning med. For eksempel kan der anvendes nitrat i foderet, hvilket betyder, at klimagasserne fra stalden reduceres, mens emissionen fra marken øges. På dette punkt er regnearket decideret misvisende”, siger Hans Roust Thysen, som er miljøchef i Seges, til Landbrugsavisen.

Læs også: Økologiske landbrug vil analysere egen bæredygtighed

Hans Roust Thysen mener, at man bør inddrage mere forskning og viden, hvis et sådant tiltag skal lykkes. Han er dog positiv over for, at der bliver arbejdet på at udvikle et værktøj på bedriftsniveu.

- KLZ

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere