12.12.2022 | Klima, miljø og energi
Klimaskabte tab og skader: Ingen må stå alene, når katastrofen rammer
Indhold fra partner Hvad er dette?
.
Af: Anne Højer Simonsen, Vicedirektør, Dansk Industri og Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
Efter 30 års diskussioner nåede FN-landene i år på Klimatopmødet COP27 til enighed om, at klimarelaterede tab og skader skal håndteres i fællesskab. Det er en god og vigtig beslutning – og nu må den omsættes til handling.
Det er verdenssamfundets ansvar at hjælpe, når klimaskabte oversvømmelser bryder gennem diger, ødelægger landbrugsjord, menneskers boliger og erhvervsliv. Når ekstrem varme og tørke efterlader landbrugsinvesteringer uden afkast og hele samfund uden fødevarer. Og når underleverandørers produktion lukker på grund af cykloner.
Særligt hårdt ramt af klimaskabte tab og skader er udviklingslande, hvor hverken forsikringer eller myndigheder kan træde til. Her står lokale samfund alene med regningen, og derfor er samfundene sårbare. Men også danske virksomheder og investorer står usikre over for det forandrede klima, når investeringer og handelsaftaler påvirkes af naturkatastrofer.
Og når hele lande er sårbare, får det effekt på valutakurser, renter og investeringer. Det bliver en ond spiral, som vil gøre det svært for mange lande at investere i fremtidig vækst, udvikling og ikke mindst klimatilpasning, som kan mindske risikoen for de store katastrofer.
Derfor er aftalen fra COP27 så vigtig. Den forpligter verdenssamfundet på at stå sammen og vise mennesker, lokalsamfund, regeringer og investorer, at ingen må stå alene, når klimakatastrofer rammer. Aftalen skaber derfor tryghed og kan give nyt mod til at investere – både når det gælder private virksomheder og den enkelte landmand, der skal overveje, om det er risikoen værd at investere i nyt og bedre landbrugsudstyr til en klimaforandret virkelighed.
Men aftalen fra COP27 er kun en ramme. Der er ingen konkrete løfter.
Derfor er det afgørende, at den nye danske regering, ligesom andre landes regeringer, nu fastholder fokus på at finde løsninger. Løftet om at stå sammen skal følges op af konkret opbakning til dem, der står midt i krisen og er hårdest ramt af tab og skader.
Samfund

Chokoladesalg i Wefood støtter unge mødre på flugt i Uganda
Håndlavet ugandisk Rafiki-chokolade sælges nu for første gang i et dansk supermarked. Overskuddet fra salget i Wefood sendes tilbage til Uganda, og hjælper kvinder som blandt andre Beatrice Nauto i gang med landbrug eller business.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Salling Group stiller butikker til rådighed for Folkekirkens Nødhjælp
Saling Group, der ejer kæderne Netto, føtex og Bilka, stiller i år føtex og Bilka til rådighed ved at modtage og håndtere kontanter fra Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Global klimatilpasning: Behov for en holdindsats
Nyt partnerskab mellem Danfoss, Folkekirkens Nødhjælp og Udenrigsministeriet om hjælp til småbønder i Kenya.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Wefood-konceptet fejrer syv år med succes
For syv år siden slog Wefood første gang dørene op på Amagerbrogade i København til et supermarked med overskudsvarer. Her er nogle af resultaterne siden åbningen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gavmilde danskere og tæt samarbejde med Salling Group sikrer 11 millioner kroner til verdens brændpunkter
Søndag den 12. marts blev der indsamlet 11 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling. Salling Groups butikker var behjælpelige med at tage imod de mange kontante bidrag, som står for over halvdelen af det samlede beløb.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Salling Fondene og Salling Group støtter ofre for jordskælvskatastrofe gennem Folkekirkens Nødhjælp
Salling Fondene og Saling Group, der ejer kæderne Netto, føtex og Bilka, donerer 1 mio. kr. til hjælpearbejdet efter jordskælvet i grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien.
Indhold fra partner