Klimatilgangen i dansk politik rokker ikke ved det eksisterende

Hvad er impacten af de klimatiltag, som blev vedtaget fra 2019-2022? Det har tre forskere og en kandidatstuderende i regi af det uafhængige Klima- og Omstillingsrådet kortlagt. For at få et nyt overblik over hvor langt Danmark er kommet ad lovgivningsvejen.

Grafik: Klima- og Omstillingsrådet.

06.08.2023

CSR.dk

I analysen af dansk klimapolitik fra 2019-2022 indgår 487 initativer, som blev indført og gennemført af den socialdemokratiske regering, som havde magten i perioden. Og ifølge en artikel i Information viser gennemgangen af tiltagene, at den danske tilgang til klimapolitik er at gøre det eksisterende forbrug og produktion grønnere, mens forsøg på at skabe strukturelle løsninger ikke bliver prioriteret. F.eks. et fokus på at udrulle elbiler i stedet for at begrænse kørsel i egen bil og flytte mere transport til cykler og offentlig transport. 

Hele 86 procent af de 487 tiltag er rettet mod at forbedre nuværende produktion og forbrug ift. klimapåvirkning. Så blot 14 procent af tiltagene peger i retning af de to andre muligheder, som typiske benyttes til at kategorisere klimatiltag: "avoid" og "shift" - som i eksemplet med transport i afsnittet ovenfor.

Cheføkonom i den grønne tænketank Concito, Torsten Hasforth, siger til Information, at rapporten bekræfter en etableret konklusion: At "...den klimapolitik, som bliver ført, bliver ført med udgangspunkt i det eksisterende og for at fastholde det eksisterende". 

Forskerne bag analysen udtaler til Information, at regeringen kun satte ind, hvor det var lette løsninger, som ikke gjorde ondt på eller for alvor krævede noget af nogen. Men at der til gengæld er ved at blive opbygget videnskabelig evidens for, at forbedringstiltag bare ikke er nok. 

Læs også: FN: Vi går fra global opvarmning til global kogning

Information har også talt med Lea Wemelin, som var miljøminister i den regering, der bliver undersøgt i rapporten. Hun peger på to ting: For det første, at man selvføglig gennemførte de "lette løsninger", fordi det ville være dumt andet. For det andet, at nogle af de tungere forandringer først er ved at komme på plads, f.eks. CO2-afgiften på industrien og kørselsfgift for lastbiler. 

"Det er jo nogle ting, som har krævet forberedelse. Vi skulle have virksomhederne med. Vi er nødt til at gøre de her ting i fællesskab som samfund, hvis vi skal lykkes med det," siger hun til Information. 

I rapporten præsenterer Klima & Omstillingsrådet tre anbefalinger til, hvor man kan sætte ind for at komme på den anden side af det næsten rendyrkede forbedringsfokus: 

  1. Klimapolitikken bør i højere grad begrænse særligt klimaskadelige former for produktion og forbrug, som ikke har væsentlig betydning for menneskelig velfærd og trivsel. 
  2. Landbruget og transporten står til at udgøre langt størstedelen af de danske udledninger i 2030. En strukturel omlægning mod et mere plantebaseret fødevaresystem og mindre privatbilisme vil være vigtige strukturelle tiltag. 
  3. Der bør indføres målsætninger for reduktion af det endelige danske energi- og ressourceforbrug. Sådanne målsætninger kan være med til at sikre, at udbygningen af vedvarende energi rent faktisk erstatter fossil energi samt en nedbringning af det overordnede danske ressourceforbrug per indbygger, der i dag ligger langt over det globale gennemsnit.

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V