Topmøde i København skal konkretisere byers klimaindsats
København har fået tildelt værtskabet for det store klimatopmøde ’C40 Mayors Summit’ i efteråret 2019. Her skal 96 af verdens største byer drøfte, hvordan de sikrer en grøn omstilling.
Selvom verdens lande senest med klimaaftalen i Paris i 2015 fik tegnet de store linjer for en reducering af CO2-udledningen, så er det især mellem verdens største byer, at det praktiske arbejde foregår.
Derfor er overborgmester Frank Jensen (S) meget tilfreds med, at København efter planen i september 2019 huser ’C40 Mayors Summit’, hvor 96 af verdens ledende stor- og megabyer deltager, og mere end 1.000 delegerede dukker op for at drøfte en ny klimaindsats, der skal bremse byernes CO2-udledning og sikre en grøn omstilling, skriver dr.dk.
Læs også: København skal lede C40-netværk
"Topmødet vil sætte klimaindsatsen på dagsordenen og inspirere hele verden med Københavns grønne løsninger", siger Frank Jensen (S) og tilføjer, at København, som forgangsby med både cykelkultur, miljøvenlig fjernvarme og et mål om at blive CO2-neutral hovedstad inden 2025, er det oplagte valg som vært til topmødet.
Et skridt mod klimahjælp
Det er dog ikke kun i overborgmesterkontoret på Københavns Rådhus, at tildelingen af værtskabet vækker glæde.
"At gå fra en strategisk plan til rent faktisk at gøre noget ved det, der er meget langt. Der kan sådan et møde her være med til at konkretisere, hvad det er, vi kan gøre", siger Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og adm. direktør for forskningsinstituttet Nansencentret i Bergen, til DR.
Derfor mener han, at mødet i København kan få afgørende betydning for vores kommende klima.
"Der er ingen tvivl om, at der bor rigtig mange mennesker i de her byer, så kan man lande en aftale i byerne, så kan det gøre rigtig meget. Men i sidste ende skal man finde ud af, hvor pengene skal komme fra, men det er et af skridtene til at komme klimaet til hjælp", siger Sebastian Mernild.
Byer har enorm miljø-belastning
Ifølge dr.dk er man også hos den grønne tænketank Concito glad for, at København har fået topmødet til byen.
"Det, at de store ambitiøse klimabyer mødes i København, er et tegn på, at København og de danske byer har lagt sig i selen for at yde en ambitiøs klimaindsats", siger direktør Christian Ibsen.
Læs også: København vinder international klimapris for tredje gang
Han peger især på, at byer har enorm belastning på miljøet, og derfor er det vigtigt, at de står sammen om klimaændringerne.
"Det haster, og byerne er centrale for den grønne omstilling. De står for en meget stor del af den globale udledning. Vi skal derfor have styr på, hvordan vi kan have lave udledninger i byer både på transport, energisystemet og på fødevarer", siger Christian Ibsen til DR.
C40 oplyser ifølge Politiken, at over ti storbyer verden over bød sig til. Efter en indledende runde stod Washington DC, Dubai og København tilbage. Der er endnu ikke fastlagt en dato for topmødet, som også vil indeholde en række kulturelle arrangementer.
-JMA