Kloden rundt med DI

Kinesisk tech-gigant dominerer, mens EU kæmper for at finde den rette attitude. Rusland og Indien åbner for vedvarende energi fra Danmark, mens Colombia ryster narko-omdømme af sig.

Kloden rundt med DI er skrevet fra DI's globale kontorer..

Indien

Kunal Singla, DI, Mumbai

Indien bliver grøn med dansk hjælp

Den indiske økonomi buldrer derudaf og det gør energiforbruget også. Indien alene vil i 2040 stå for 30 pct.  af den globale vækst i det globale energiforbrug. Dertil vil den indiske regering skaffe tilstrækkelig og stabil elforsyning til hele befolkningen og omstille energisektoren fra sort til grøn energi. Premierminister Modis mål indebærer blandt andet 175 gigawatt vedvarende energi inden 2022.

Indien kan dermed blive verdens største investor i vedvarende energi, og dansk ekspertise kan få en væsentlig rolle. Derfor var en indisk delegation på besøg i Danmark i februar, for at udveksle erfaringer med  danske myndigheder og virksomheder. DI var vært for et rundbordsmøde med de ti virksomheder i energisektoren.

Danmark og Indien etablerer et treårigt strategisk sektorspecifikt partnerskab, hvor Energistyrelsen vil yde hjælp til yderligere vedvarende energi – især offshore vind. DI hilser partnerskabet velkomment og ser frem til den dansk-indiske grønne energidagsorden.

Yderligere oplysninger hos Kunal Singla KUSI@DI.DK

Rusland

Hans Wicks, DI, Moskva

Grønne vinde blæser i Rusland

Vindenergi har først  for nyligt fået et gennembrud i Rusland, og det kan gavne danske eksportmuligheder. Grøn energi har siden Sovjetunionens sammenbrud været nedprioriteret, men ny russisk lovgivning støtter op om produktionen af vindmøller i en størrelsesorden på 3,35 gigawatt – et projekt, der strækker sig til 2024. Produktionens omfang garanterer en række projekter, der giver udenlandske investorer muligheden for at prøve kræfter på verdens fjerdestørste elektricitetsmarked.

Den nye lovgivning fordrer at 65 pct. af projektet skal være lokalproduceret, for at skabe job blandt andet i Rusland. Vestas annoncerede i 2017 leveringer til finske Fortums vindmølleopførsel i Rusland til over 100 mio. kr.  Projektet lyder på en opførsel af tre nye fabrikker, der skal producere dele til et 1000 megawatt projekt.

Vi opfordrer interesserede, danske virksomheder til nøje at følge udviklingen på det russiske marked og kontakte Dansk Industri.

Yderligere oplysninger hos Hans Wicks HAWI@DI.DK

EU

Anders Ladefoged, DI, Bruxelles

Bruxelles i kinesisk balancegang

EU’s handelspolitiske position over for Kina debatteres flittigt i Bruxelles i disse måneder. De seneste år har europæiske virksomheder oplevet nye handels- og investeringsbarrierer i Kina, og flere EU-lande og EP-­medlemmer er bekymrede for kinesiske opkøb af højteknologiske virksomheder i Europa. Kina-skepsissen er derfor vokset i dele af EU.

DI arbejder for at fastholde en balanceret kurs over for Beijing. Vi skal ikke være naive i forhold til unfair praksis fra kinesisk side. Samtidig er det voksende kinesiske marked af stor betydning for europæiske virksomheder, og Europa har brug for udenlandske investeringer – også fra Kina.

Derfor må vi ikke droppe den konstruktive dagsorden. EU bør i stedet finde løsninger, som svarer på de faktiske udfordringer og undgå protektionistisk positionering for symbolikkens skyld. Dette er særdeles vigtigt i en tid, hvor andre aktører ivrigt udfordrer den globale frihandelsdagsorden. 

Yderligere oplysninger hos Anders Ladefoged AL@DI.DK

Kina

Glen Mikkelsen, DI, Shanghai

Tencent frontløber for kinesisk innovation

I Fast Companys 2018 udgave af verdens top 50 over mest innovative virksomheder, figurerer fire kinesiske virksomheder. Blandt disse er den kinesiske tech-gigant Tencent som verdens fjerde mest innovative virksomhed, der især er kendt for WeChat. Med Tencent som bannerfører forbedrer landets virksomheder kapaciteten for innovation, hvilket også vises ved Kinas skift fra ”Made in China” til ”Made by China”.

Tencent investerer samtidig i vestlige virksomheder med købet af  fem procent  af bilproducenten Tesla og 12 procent af det sociale medie Snapchat. Dertil har Tencent Music Entertainment byttet 10 procent aktier med streaming-tjenesten Spotify.

Tencent og LEGO offentliggjorde i starten af 2018 en ambition om sammen at udvikle online-spil og potentielt et socialt medie målrettet børn. Kinesiske mastodonter som Tencent forventes at øge deres globale indflydelse fremadrettet.

Yderligere oplysninger hos Glen Mikkelsen GLMI@DI.DK

Columbia

Kathrine L. H. Hansen, DI, Markedsudvikling

Semana Danesa – dansk potentiale i Colombia  

Colombia har ændret sig drastisk de sidste ti år. Medellín, der engang var verdens mordhovedstad, er i dag hædret som en af verdens mest innovative byer. I dag er Colombia Latinamerikas tredje største økonomi, og i de sidste fem år er colombianernes købekraft vokset stabilt. Danske varer er attraktive for colombianerne på grund af kvalitet, design og især den teknologiske viden danske produkter indebærer.

Semana Danesa eller Danish Days er en udstilling i Andino Shopping Mall, det mest eksklusive shopping center i Bogota, der hylder danske produkter og løsninger. Danske virksomheder har her muligheden for at udstille deres produkter og samtidig engagere Colombias højere middelklasse og overklasse.

Det hele løber af stablen 22. – 31. maj 2018.

Yderligere oplysninger hos Kathrine L. H. Hansen KALC@DI.DK

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

09.08.2024Dansk Industri

Sponseret

Den bæredygtige oplevelse hos AKKC: ”Plejer er død”

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.