Klyngeorganisationer sætter gang i grønne gennembrud

Innovation gør grønne idéer til stærke markedsprodukter inden for klima- og energiteknologi. Det er Strecon et glimrende eksempel på, der gennem et klyngesamarbejde har skabt en teknologløsning, som sætter virksomheden på det grønne landkort.

Et innovationssamarbejde på Als mellem Strecon, SDU og Alsform Værktøjsfabrik har skabt helt nye markedsmuligheder i den grønne omstilling for Strecon. Foto: Strecon..

03.10.2022

CSR.dk

En grøn teknologiløsning, der med 90 procent lavere produktionstid og markant lavere fremstillingspris er en potentiel gamechanger i markedet.

Det har Sønderborgvirksomheden Strecon fået ud af at deltage i innovationssamarbejdet FuelCellManufacturing i klyngeorganisationen Energy Cluster Denmark.

Strecon fremstiller maskiner til industrielle processer, og administrerende direktør Erik Lund har allerede mærket stor interesse for et partnerskab blandt danske og tyske producenter, som gerne vil ind i den grønne industri.

”Vi er gået fra at stå på sidelinjen til at være i spil. De andre aktører tager os i betragtning, når de skal bruge grønne løsninger”, siger han.

Samarbejde på tværs af sektorer
Eksemplet er blot et enkelt blandt hundreder af innovationssamarbejder, som Danmarks 13 klyngeorganisationer igangsætter hvert år.

Et innovationssamarbejde kan bestå af samarbejder mellem virksomheder, samarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner og mellem virksomheder og andre offentlige aktører.

Læs også: GEUS-direktør: Vores behov for råstoffer bliver ikke dækket i en cirkulær økonomi

Målet for dem alle er at skabe nye produkter eller løsninger, der kan fremme den grønne omstilling. 

”For to år siden fik Danmark et nyt landskab af videns- og erhvervsklynger, da omkring 60 klynger blev enige om at gå sammen i 13 klynger med det fælles mål at levere mere og bedre innovation til danske SMV’er. Det var en stor opgave, men i dag er klyngeorganisationerne en integreret del af erhvervsfremmesystemet og leverer et markant bidrag til den grønne omstilling”, fortæller Christian Motzfeldt, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Grøn effektivitet
Strecons medarbejdere gik i 2021 sammen med eksperter fra SDU og Alsform Værktøjsfabrik i nabobyen Augustenborg.

Resultatet af samarbejdet blev en ny produktionsmetode til at fremstille såkaldte flowplader, som man bruger, når man skal omdanne brint til andre energiformer.

Den nye metode er langt mere effektiv, siger Erik Lund: 

Læs også: Med restuld sætter Woola skub i Danmarks grønne emballagemarked

”Typisk tager det mellem 10 og 25 minutter at fremstille en flowplade, og produktionen er i høj grad manuel. Nu har vi et fremstillingskoncept, som industrielt kan fremstille en flowplade på ét minut. Det kan reducere fremstillingsprisen markant og dermed få stor betydning for udbredelsen af grønne teknologiløsninger i markedet”.

Alternativer skal være konkurrencedygtige
For Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark og talsmand for landets klynger, illustrerer eksemplet fra Sønderborg dét, som innovationssamarbejder kan.

”Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er det afgørende at industrialisere de klimavenlige teknologier. Først når de grønne teknologier kan matche de fossile på pris, stabilitet og ydelse, bliver de til reelle alternativer – og så er der ørenlyd i markedet. Derfor er det uhyre vigtigt, at virksomhederne gennem innovationsprojekter får adgang til funding, ligeværdige partnerskaber og den nyeste forskning”, siger hun.

Og det budskab har man i Strecon taget til sig. Virksomheden er nemlig allerede i gang med at etablere en ny, grønnere forretning af industrielt produktionsudstyr og en ny strategisk forretningsenhed, som skal udvikle virksomheden som en grøn specialist.

”Vi har via Energy Cluster Denmark og udviklingsprojektet fået den legitimitet, der åbner nye døre, og vi har fået hul på markedet. Vi er gået fra snak og PowerPoints til at være etableret som en mulig leverandør”, siger Erik Lund.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

07.11.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk is significantly advancing position in sustainability rating

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V