Klyngeorganisationer sætter gang i grønne gennembrud

Innovation gør grønne idéer til stærke markedsprodukter inden for klima- og energiteknologi. Det er Strecon et glimrende eksempel på, der gennem et klyngesamarbejde har skabt en teknologløsning, som sætter virksomheden på det grønne landkort.

Et innovationssamarbejde på Als mellem Strecon, SDU og Alsform Værktøjsfabrik har skabt helt nye markedsmuligheder i den grønne omstilling for Strecon. Foto: Strecon..

03.10.2022

CSR.dk

En grøn teknologiløsning, der med 90 procent lavere produktionstid og markant lavere fremstillingspris er en potentiel gamechanger i markedet.

Det har Sønderborgvirksomheden Strecon fået ud af at deltage i innovationssamarbejdet FuelCellManufacturing i klyngeorganisationen Energy Cluster Denmark.

Strecon fremstiller maskiner til industrielle processer, og administrerende direktør Erik Lund har allerede mærket stor interesse for et partnerskab blandt danske og tyske producenter, som gerne vil ind i den grønne industri.

”Vi er gået fra at stå på sidelinjen til at være i spil. De andre aktører tager os i betragtning, når de skal bruge grønne løsninger”, siger han.

Samarbejde på tværs af sektorer
Eksemplet er blot et enkelt blandt hundreder af innovationssamarbejder, som Danmarks 13 klyngeorganisationer igangsætter hvert år.

Et innovationssamarbejde kan bestå af samarbejder mellem virksomheder, samarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner og mellem virksomheder og andre offentlige aktører.

Læs også: GEUS-direktør: Vores behov for råstoffer bliver ikke dækket i en cirkulær økonomi

Målet for dem alle er at skabe nye produkter eller løsninger, der kan fremme den grønne omstilling. 

”For to år siden fik Danmark et nyt landskab af videns- og erhvervsklynger, da omkring 60 klynger blev enige om at gå sammen i 13 klynger med det fælles mål at levere mere og bedre innovation til danske SMV’er. Det var en stor opgave, men i dag er klyngeorganisationerne en integreret del af erhvervsfremmesystemet og leverer et markant bidrag til den grønne omstilling”, fortæller Christian Motzfeldt, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Grøn effektivitet
Strecons medarbejdere gik i 2021 sammen med eksperter fra SDU og Alsform Værktøjsfabrik i nabobyen Augustenborg.

Resultatet af samarbejdet blev en ny produktionsmetode til at fremstille såkaldte flowplader, som man bruger, når man skal omdanne brint til andre energiformer.

Den nye metode er langt mere effektiv, siger Erik Lund: 

Læs også: Med restuld sætter Woola skub i Danmarks grønne emballagemarked

”Typisk tager det mellem 10 og 25 minutter at fremstille en flowplade, og produktionen er i høj grad manuel. Nu har vi et fremstillingskoncept, som industrielt kan fremstille en flowplade på ét minut. Det kan reducere fremstillingsprisen markant og dermed få stor betydning for udbredelsen af grønne teknologiløsninger i markedet”.

Alternativer skal være konkurrencedygtige
For Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark og talsmand for landets klynger, illustrerer eksemplet fra Sønderborg dét, som innovationssamarbejder kan.

”Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er det afgørende at industrialisere de klimavenlige teknologier. Først når de grønne teknologier kan matche de fossile på pris, stabilitet og ydelse, bliver de til reelle alternativer – og så er der ørenlyd i markedet. Derfor er det uhyre vigtigt, at virksomhederne gennem innovationsprojekter får adgang til funding, ligeværdige partnerskaber og den nyeste forskning”, siger hun.

Og det budskab har man i Strecon taget til sig. Virksomheden er nemlig allerede i gang med at etablere en ny, grønnere forretning af industrielt produktionsudstyr og en ny strategisk forretningsenhed, som skal udvikle virksomheden som en grøn specialist.

”Vi har via Energy Cluster Denmark og udviklingsprojektet fået den legitimitet, der åbner nye døre, og vi har fået hul på markedet. Vi er gået fra snak og PowerPoints til at være etableret som en mulig leverandør”, siger Erik Lund.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

23.05.2025CSR.dk

Med ny standard slår B Corp mange fluer med et smæk

23.05.2025CSR.dk

Supermagter ved skillevej: Kinas CO2-kurve knækker og USA fyrer op i kulkraftværkerne

23.05.2025CSR.dk

Kritik: Overimplementering af EU-regler forsinker dansk elektrificering

23.05.2025CSR.dk

Grøn turisme: Radisson lancerer nye net-zero-hoteller

22.05.2025CSR.dk

Knækbrød, ymerdrys og panko: Salling Group lancerer nye produkter lavet af overskudsbrød

21.05.2025CSR.dk

Milliarder i statsstøtte skal sikre tre nye havvindparker

20.05.2025CSR.dk

Seks organisationer med fælles opråb: Danmark har brug for en ny affaldspolitik

19.05.2025CSR.dk

Danske pensionskroner investeret i kontroversielt brasiliansk olieprojekt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - København

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Problematiske adgangsveje - giver flere spande flere problemer?

Hvad er de gængse udfordringer med problematiske adgangsveje og har udrulningen af de 10 fraktioner skabt nye problemer? Deltag og bliv klogere på mulige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

SUSTAINX ApS
Webinar
Strategisk ESG kommunikation: Har du dokumentationen på plads?

Vær med når vores senior ESG-rådgiver, Oscar Haumann tirsdag d. 27. maj kl. 13.05 giver sine anbefalinger til, hvordan I sikrer forretningsværdien af jeres bæredygtighedsarbejde gennem veldokumenteret og lovgivningsmæssigt funderet ESG-kommunikation.

Dato

27.05.2025

Tid

13:05

Sted

Online

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Annual Conference 2025: Navigating Sustainability in Uncertain Times

We are living in a time of rapid change and uncertainty. Whilst sustainability continues to be a priority for businesses globally, it is currently facing disruptions and challenges from both shifting geopolitical landscapes, regulation and more.

Dato

28.05.2025

Tid

10:00

Sted

Gammel Venlighedsvej 14, 2970 Hørsholm, Denmark