22.09.2022  |  Supply chain

GEUS-direktør: Vores behov for råstoffer bliver ikke dækket i en cirkulær økonomi

Moderne teknologi er nøglen til en grøn omstilling af vores samfund. Men selv hvis vi bliver bedre til at genanvende råstoffer, har vi brug for at udvinde nye materialer, hvis vi skal kunne implementere denne teknologi. Det vurderer Flemming Larsen, der er direktør i GEUS.

Det er en misforståelse, at vi vil kunne overgå til en cirkulær økonomi allerede i dag, hvis vi formåede at genanvende alle udvundne råstoffer.

Sådan skriver Flemming Larsen, adm. direktør i GEUS, en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution indenfor geologi, i et debatindlæg i Altinget torsdag.

For der skal en langt større andel af råstoffer til, før vi kan gennemføre en grøn omstilling, der gør vores samfund bæredygtigt. Batteriproduktionen, som er alfa-omega i omstillingen til et elektrificeret samfund, kræver nemlig en stor mængde jordartsmetaller, blandt andet lithium og grafit.

”Det blev estimeret i en IEA-rapport fra sidste år, at vi i 2040 vil forbruge 25 gange mere grafit, end vi gjorde i 2020, og for litium er det op mod 42 gange. Men vi kan ikke cirkulere noget, vi ikke har,” uddyber Flemming Larsen.

Til gengæld bør vi holde drømmen om cirkulær økonomi i live til senere, når vi udvundet flere råstoffer og indlemmet dem i vores værdikæder, så længe vi forstår, at der altid vil være spild fra en produktion, og derfor vil vi altid have brug for at tilføje en vis mængde nye råmaterialer.

Læs også: Global undersøgelse viser markante ændringer i forsyningskæderne

Ifølge Flemming Larsen bør vi heller ikke være nervøse for at udplyndre planeten, da der endnu er en stor beholdning af jordartsmetaller som lithium og grafit.

I stedet bør Danmark politisk arbejde for, at de dyrebare metaller og råstoffer også bliver tilgængelige for Europa, som kun selv står for tre procent af produktionen.

”Litium og sjældne jordartsmetaller bliver snart vigtigere end olie og gas. Danmark må, som et lille land med en åben økonomi, sikre sig adgang til de globale værdikæder gennem et koordineret EU-samarbejde, når det for eksempel gælder litium og de sjældne jordartsmetaller,” pointerer Flemming Larsen.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere