30.11.2022  |  Strategi & ledelse

Knauf om klimakrav 2023: Vores EPD’er bliver afgørende

Indhold fra partner Hvad er dette?

EPD’er på byggematerialer kommer til at spille en afgørende rolle i at kvalificere vores bygningers bæredygtighed. Knauf anser derfor virksomhedens EPD’er som et vigtigt konkurrenceparameter, når de nye klimakrav træder i kraft fra januar 2023.

Når bygherrer og rådgivere fra årsskiftet skal lave klimaberegninger på de fleste nye byggerier samt overholde en CO2-grænseværdi på byggerier over 1.000 m2, kommer klimaaftrykket fra byggematerialer til at spille en helt ny og central rolle. At kunne tilbyde en produktspecifik EPD, der er let tilgængelig i digital form, bliver derfor et afgørende konkurrenceparameter for danske materialeproducenter.

Produktspecifikke data foretrækkes
Knauf oplever i øjeblikket stor efterspørgsel på produktspecifikke EPD’er, som tilbydes på størstedelen af virksomhedens produktsortiment. Ved at anvende produktspecifikke data frem for generiske data på byggematerialer, opnås nemlig en mere præcis og ofte bedre klimaberegning.

"Vi kan se, at generisk data på en almindelig gipsplade er ca. 25% højere end vores", fortæller administrerende direktør hos Knauf A/S, Morten Ørnstrand-Søborg og fortsætter: "derfor skal vi sikre, at vores kunder anvender produktspecifikke data – også i de helt tidlige beregningsfaser – for på denne måde at få det reelle billede af byggematerialernes klimaaftryk".

Digitalisering er alfa omega   
Knauf har i starten af 2022 opdateret alle EPD’er på primære produkter til nyeste standard og udbyder nu også digitale import-filer til programmet LCAByg: De nye krav om klimaberegninger kommer til være en kæmpe ressourcemæssig opgave hos vores kunder. Netop derfor har vi prioriteret at udbyde vores EPD’er som færdige digitale import-filer, fortæller Morten Ørnstrand-Søborg og uddyber:

"En enkelt EPD tager omkring 15 minutter at indtaste manuelt i LCAByg, mens en digital import-fil fra Knauf kan downloades på ca. 1. minut".

Jagten på data kommer til at være branchens helt store tidsrøver
Netop indhentning og indtastning af data kommer med de nye klimakrav til at være en af branchens helt store tidsrøvere, og derfor skal der sættes turbo under den digitale udvikling. Hos Knauf er man allerede godt i gang og lancerede tidligere på året et nyt digitalt værktøj til BIM-planlægning med Knauf byggesystemer. Den næste store opgave for Knauf er at få sammenkoblet klimadata på enkeltprodukter med færdiginstallerede byggesystemer:

"Vi forventer, som en af de første materialeleverandører, at udbyde de første LCAByg-filer på konstruktionsniveau i starten af 2023. Derved får rådgiver mulighed for at se klimaaftrykket fra den færdiginstallerede væg allerede i de indledende designfaser, hvilket giver de bedste forudsætninger for at træffe bæredygtige materialevalg", slutter Morten Ørnstrand-Søborg.         

Læs mere på www.knauf.dk/epd

Denne artikel er en del af temaet I fokus: nyt fra bæredygtigt byggeri

Mere fra KNAUF A/S

KNAUF A/S

https://www.knauf.dk/

Knauf A/S er en dansk producent og leverandør af gipsplader, akustiklofter samt byggesystemer til letbygkonstruktioner. Vi har produceret byggematerialer og leveret knowhow og services til den danske byggebranche i mere end 50 år. Og sammen med vores kunder og partnere skaber vi hver dag rammerne for bedre og mere bæredygtigt byggeri i Danmark.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere