Kommende krav om certificering af konfliktmineraler

Et EU-lovforslag om tvungen certificering af mineraler fra konfliktområder skaber debat mellem EU institutionerne. Det vil få direkte betydning for danske virksomheder, der importerer disse mineraler og metaller.

EU-kommissionen har i 2014 fremsat forslag til forordning om certificering af mineraler fra minedrift i konfliktområder. De omfattede mineraler er tin, tantalum, tungsten og guld. Kernen i forslaget er den due diligence forpligtelse, der følger af og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder. Målet er at undgå, at udvindingen af og salget af mineralerne støtter krigsherrer, oprørsstyrker, og andre, der overtræder menneskerettighederne i stor stil. 

Forslaget er nu nået til forhandling mellem Parlamentet, Kommissionen og Rådet, hvor debatten går på, hvor mange virksomheder forordningen skal omfatte, og om den skal være frivillig eller obligatorisk. Parlamentet har presset på for, at hele værdikæden skal være omfattet af en certificeringspligt, hvilket ville have store administrative og økonomiske konsekvenser for virksomheder. Kommissionen har herefter fremsat et forslag til kompromis, hvor certificeringen bliver obligatorisk, men kun for importører af råvarerne til Europa, det vil sige smelterier og raffinaderier eller direkte importører af mineralerne. 

Forhandlingerne pågår fortsat, og der forventes tidligst en aftale i løbet af forsommeren. 

Konfliktområder i hele verden tæller med
Forordningsforslaget er ikke nær så vidtgående som den amerikanske Dood-Frank Act, der rækker på tværs af leverandørkæden. Til gengæld dækker det konflikt- og højrisikoområder i hele verden, ikke kun De Store Søers Region omkring Congo. Det forventes, at EU-kommissionen vil oprette en oversigt over omfattede områder samt et register over certificerede importører og smelterier. 

Ifølge CSR-chef Louise Koch er det et nyt tiltag, at der indføres obligatorisk forpligtelse til due diligence i en bestemt værdikæde. ”Men det kan være udtryk for en proces hen imod flere af denne slags initiativer inden for værdikæder, hvor det er kendt, at der er høj risiko for negativ påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Selvom den direkte effekt rammer et relativt lille antal virksomheder, så vil det få betydning for risikohåndtering i mange værdikæder inden for elektronik og mekanik, hvor virksomheder bør sikre sig, at forholdene er i orden længere nede i leverandørkæden.” 

Samarbejde frem for regulering er vejen frem
Fra en række NGO’er og Europa-Parlamentet er der et massivt pres på at lave en tvungen certificering af mineraler fra potentielle konfliktområder. Imidlertid vil det med stor sandsynlighed medføre, at indkøb af mineraler fra ustabile områder helt fravælges. Det vil kunne få stor negativ betydning for lokalsamfund, som dermed mister deres indtægtsgrundlag. Som det hed sig efter den amerikanske implementering af den tilsvarende lovgivning: det skal være ’konflikt-fri’ og ikke ’Congo-fri’ mineraler. 

Den europæiske interesseorganisation Digital Europe har derfor fremsat et forslag til et europæisk offentligt-privat partnerskab, som skal løse de grundlæggende udfordringer omkring minedrift og finansiering af konflikter, og samtidig sikre, at levegrundlaget fortsat bevares for lokalsamfund. Desuden arbejder en stor del af den internationale elektronikbranche allerede gennem det fælles initiativ EICC med at sikre gode arbejdsforhold og respekt for menneskerettigheder i leverandørkæden. 

Dansk Erhverv opfordrer medlemsvirksomheder, der importerer tin, tintalum, tungsten og guld til at kontakte CSR-chef Louise Koch for mere information.

 

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

17.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til din ESG-rapportering med digitale løsninger

12.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

ESG skal være nemt for SMV’er: Få her inspiration til konkrete rapporteringspunkter

11.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nyt lovforslag: Er din virksomhed klar til de nye bæredygtighedskrav?

09.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Her er de vigtigste ændringer i det kommende Corporate Sustainability Due Diligence direktiv

06.03.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få overblikket: Det kan din virksomhed i første omgang udelade i bæredygtighedsrapporteringen