Konkurrenter lægger stridsøksen: går sammen om nyt klimaværktøj

Byggeriets grønne omstilling vedrører alle i branchen. Derfor er COWI/Arkitema og Rambøll gået sammen om at udvikle et dokumentationsværktøj til livscyklusvurderinger.

Torsdag blev LCAcollect Community lanceret. Arkivfoto..

28.08.2023

CSR.dk

Egentlig er Danmarks to største ingeniør- og arkitekthuse, COWI/Arkitema og Rambøll, konkurrenter.

Men det har ikke stoppet dem i at gå sammen i udviklingen af et dokumentationsværktøj kaldet LCAcollect. De ønsker nemlig alle at skabe det bedste klimaværktøj til gavn for branchen og den bæredygtige udvikling.

Det skriver Rådet for Bæredygtigt Byggeri i en pressemeddelelse.

”Det er vildt spændende at være med til, fordi det er så unormalt, at folk, der konkurrerer med hinanden til hverdag, går sammen og prøver at lave et værktøj,” siger Andreas Sørensen, fagleder for digitalisering i bæredygtighed hos Rambøll.

Læs også: Byggebranchen byder 2023 og tilhørende nye klimakrav velkommen

LCAcollect Community er stedet, hvor den fremtidige udvikling af dokumentationsværktøjet LCAcollect vil foregå.

Målet er, at branchen ved at samarbejde på tværs får skabt en ny standard for måden at indsamle data på med et værktøj, der skaber gennemsigtighed og ensartethed på tværs af livscyklusvurderinger.

Initiativet blev officielt lanceret torsdag, og blandt deltagerne var projektudviklingsdirektør i PensionDanmark, Mia Manghezi.

Hun fortæller, at PensionDanmark som bygherre er interesseret i værktøjer, der kan hjælpe i arbejdet med at beregne et byggeris klimaaftryk.

”Med et fælles værktøj kan vi forhåbentlig skabe større ensartethed i dataindsamling og -behandling, mens vi gennem et community kan sikre en ensretning af initiativer, hvilket forhåbentligt kan speede processen op,” siger hun og fortsætter:

”Det er vigtigt, at vi skaber de her kontaktflader, hvor udvikling og drift kan tale sammen, så vi får udviklet noget, der er brugbart og relevant. Samtidig leder medbestemmelse og inddragelse ofte til stærkere ejerfornemmelser og bedre ibrugtagelsesproces.”

LCAcollect er oprindeligt udviklet af COWI/Arkitema og Rambøll, men er nu overdraget til Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Molio, som sammen skal drive det videre.

”Det er en fornøjelse at se den måde, branchen går sammen i arbejdet på. I den nye konstellation bringer vi teknisk stærke udviklere sammen med eksperter i bæredygtighed – og det kommer der en masse skarpe input ud af,” siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio.

Sammen om udviklingen
LCAcollect er udviklet som open source, hvilket giver alle mulighed for at bidrage til den videre udvikling. Denne udvikling vil som tidligere nævnt foregå i LCAcollect Community.

"Det er en unik måde at samarbejde på i branchen. Der lægges mange udviklingsressourcer i LCAcollect fra konkurrerende rådgivere. Med LCAcollect Community kan alle få gavn af hinandens bidrag, da udviklingen af LCAcollect sker i open source,” siger Frederik Waitz Søborg, direktør for certificering og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Læs også: Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring

LCAcollect Community vil blive organiseret i to grupper – udviklere og brugere. Formålet med det er at facilitere et fagligt rum til udveksling af idéer og erfaringer, så den videre udvikling sker med afsæt i branchens behov.

Udviklergruppen er for personer med kompetencer indenfor for eksempel computational design, LCA-software, data- og systemarkitektur og UX/UI. Derudover kan det være relevant for personer fra tekniske uddannelsesinstitutioner at deltage.

Den data, der bliver samlet i værktøjet, vil ydermere kunne hjælpe virksomheder, lovgivere og organisationer med at træffe beslutninger, der bidrager til en bæredygtig udvikling af bygge- og ejendomsbranchen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø