04.01.2023 | Klima, miljø og energi
Byggebranchen byder 2023 og tilhørende nye klimakrav velkommen
Livscyklusanalyser og grænseværdier er med 2023's indtog blevet realiteten for den danske byggebranche. Og det var ikke et øjeblik for tidligt, lyder det samlet fra ni brancheorganisationer
Danmark er det første land i EU til at indføre et sådan krav om beregning af klimapåvirkning. Foto: 123RF
Da byggebranchen den 1. januar vågnede op til et nyt år, var det også til en ny virkelighed. Fra årets første dag blev der stillet krav om at beregne et nybyggeris klimapåvirkning ved en såkaldt livscyklusvurdering (LCA).
Og blandt 9 af branchens forskellige organisationer er der begejstring at spore:
”1 januar varsler en ny begyndelse for den danske byggebranche, og det er vi glade for. Det har alt for længe været muligt at tale grønt uden at bygge grønt. Med kravet om at foretage livcyklusanalyser rykker vi tættere på et mere gennemsigtigt og grønt byggeri,” lyder det fra Palle Thomsen, der er adm. direktør i Danske Byggecentre.
Han bakkes op af Arkitektforeningen, Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Green Building Council, Konstruktørforeningen, Rådet for Grøn Omstilling og sidst men ikke mindst Træinformation.
Læs også: Opråb fra byggebranchen: Lad pris glide i baggrunden, så vi kan finde de bæredygtige løsninger
For det er tiltrængt nybrud i dansk klimapolitik, at der stilles konkrete krav om beregning af klimapåvirkning til en branche, og at der sågar indføres en grænseværdi, mener de.
Danmark er det første land i EU til at indføre et sådan krav om beregning af klimapåvirkning, og ligeledes sætte en grænseværdi.
Branchen har i en årrække efterspurgt indførelse af klimakrav til byggeriet for at løfte branchens klimaindsats og sætte skub i udviklingen af mere bæredygtigt byggeri. Og derfor er det værd at fejre, at det nu har rykket noget.
Nye klimakrav
En livscyklusvurdering er en beregning af et produkts livscyklus, og i dette henseende en beregning af et byggeris CO2-udledning fra materialer og anlæg over til drift af en færdigbygget bygning.
Udover kravet til beregning af klimapåvirkning for al nybyggeri, indføres en grænseværdi for nybyggeri på over 1000 m2 på 12 kg. pr. CO2.
Kravene indfases og strammes over tid, og fra 2025 indføres en grænseværdi for byggeri under 1000 m2.
Kilde: Arkitektforeningen
”Når vi begynder at dokumentere byggeriets klimapåvirkning på denne måde, vil det blive åbenlyst for enhver, hvor skoen trykker, når det kommer til at reducere byggeriets CO2-udledning. Byggeriet udleder alt for meget CO2, og det er afgørende, at vi får reduceret byggeriets klimapåvirkning,” siger Mette Qvist, der er direktør i Green Building Council.
Læs også: EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher
Selvom livscyklusanalyserne er et markant skridt for branchen, ser flere af organisationerne allerede fremad, hvor det næste skridt bliver at stramme, differentiere og udvide kravene:
”Vi ser frem til det videre arbejde med kravene, og hvordan vi kan få indregnet den indlagrede CO2, og dermed kan gøre renoveringer og energieffektiviseringer endnu mere attraktive,” uddyber Kirsten Nielsen, som er formand for Konstruktørforeningen.
- KCP
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.