04.01.2023  |  Klima, miljø og energi

Byggebranchen byder 2023 og tilhørende nye klimakrav velkommen

Livscyklusanalyser og grænseværdier er med 2023's indtog blevet realiteten for den danske byggebranche. Og det var ikke et øjeblik for tidligt, lyder det samlet fra ni brancheorganisationer

Da byggebranchen den 1. januar vågnede op til et nyt år, var det også til en ny virkelighed. Fra årets første dag blev der stillet krav om at beregne et nybyggeris klimapåvirkning ved en såkaldt livscyklusvurdering (LCA).

Og blandt 9 af branchens forskellige organisationer er der begejstring at spore:

”1 januar varsler en ny begyndelse for den danske byggebranche, og det er vi glade for. Det har alt for længe været muligt at tale grønt uden at bygge grønt. Med kravet om at foretage livcyklusanalyser rykker vi tættere på et mere gennemsigtigt og grønt byggeri,” lyder det fra Palle Thomsen, der er adm. direktør i Danske Byggecentre.

Han bakkes op af Arkitektforeningen, Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Green Building Council, Konstruktørforeningen, Rådet for Grøn Omstilling og sidst men ikke mindst Træinformation.

Læs også: Opråb fra byggebranchen: Lad pris glide i baggrunden, så vi kan finde de bæredygtige løsninger

For det er tiltrængt nybrud i dansk klimapolitik, at der stilles konkrete krav om beregning af klimapåvirkning til en branche, og at der sågar indføres en grænseværdi, mener de.

Danmark er det første land i EU til at indføre et sådan krav om beregning af klimapåvirkning, og ligeledes sætte en grænseværdi.

Branchen har i en årrække efterspurgt indførelse af klimakrav til byggeriet for at løfte branchens klimaindsats og sætte skub i udviklingen af mere bæredygtigt byggeri. Og derfor er det værd at fejre, at det nu har rykket noget.

Nye klimakrav

En livscyklusvurdering er en beregning af et produkts livscyklus, og i dette henseende en beregning af et byggeris CO2-udledning fra materialer og anlæg over til drift af en færdigbygget bygning.

Udover kravet til beregning af klimapåvirkning for al nybyggeri, indføres en grænseværdi for nybyggeri på over 1000 m2 på 12 kg. pr. CO2.

Kravene indfases og strammes over tid, og fra 2025 indføres en grænseværdi for byggeri under 1000 m2.

Kilde: Arkitektforeningen

”Når vi begynder at dokumentere byggeriets klimapåvirkning på denne måde, vil det blive åbenlyst for enhver, hvor skoen trykker, når det kommer til at reducere byggeriets CO2-udledning. Byggeriet udleder alt for meget CO2, og det er afgørende, at vi får reduceret byggeriets klimapåvirkning,” siger Mette Qvist, der er direktør i Green Building Council.

Læs også: EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher

Selvom livscyklusanalyserne er et markant skridt for branchen, ser flere af organisationerne allerede fremad, hvor det næste skridt bliver at stramme, differentiere og udvide kravene:

”Vi ser frem til det videre arbejde med kravene, og hvordan vi kan få indregnet den indlagrede CO2, og dermed kan gøre renoveringer og energieffektiviseringer endnu mere attraktive,” uddyber Kirsten Nielsen, som er formand for Konstruktørforeningen.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere