EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher

Med et helt nyt sæt regler forsøger EU at sætte en stopklods for skovrydning på tværs af jorden. Sælgere af en lang række produkter skal demonstrere, at de ikke bidrager til skovforringelse for at kunne markedsføre deres produkter på det indre marked.

Med ny EU-lovgivning skal virksomheder bevise, at forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene. Foto: 123RF .

03.01.2023

CSR.dk

Hvert minut mister jorden 27 fodboldbaner værd af skov til skovrydning. Det vurderer Food and Agriculture Organization (FAO). Selvom skovene, der ryddes, ikke ligger i Europa, betyder det ikke, at europæiske politikere ikke kan få stor indflydelse på tilstanden af verdens skove.

For gennem forbrug og efterspørgsel kan EU ses som drivkraft bag 10 procent af den samlede globale skovforringelse. På samme måde kan EU gennem regulering blive en drivkraft til beskyttelse af samme andel af skovområder. Derfor har ny skovrydningsregulering været på tegnebrættet i EU, og den endelige aftale faldt på plads i december.

Når de nye regler træder i kraft, skal alle relevante virksomheder udvise streng due diligence og bevise, at deres forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene.

De må kun markedsføre i og eksportere produkter fra EU, der er fri for skovrydning og er produceret i overensstemmelse med den relevante lovgivning i produktionslandet.

”Denne politiske aftale markerer et vigtigt vendepunkt i den globale bekæmpelse af skovrydning. Når vi gennemfører den grønne omstilling i EU, ønsker vi også at sikre, at også vores værdikæder bliver mere bæredygtige. Bekæmpelse af skovrydning er en påtrængende opgave for denne generation og en tung arv at overlade til den kommende,” siger Frans Timmermans, næstformand i Europa-Kommissionen med ansvar for den europæiske Green Deal, i en pressemeddelelse.

Læs også: Folketinget lander aftale om CO2-lagring

Reguleringen vil gælde palmeolie, soja, kaffe, kakao eller andre afledte produkter såsom chokolade eller oksekød. I sidste øjeblik blev naturlig gummi, der bruges i for eksempel dæk, medicinsk udstyr eller legetøj, også tilføjet til listen.

”Den nye forordning er en glædelig nyhed. Den vil hjælpe med at tackle EU’s bidrag til den globale skovrydning,” lyder det fra David Hadley, der er Senior Manager i Preferred by Nature, en af de i alt 10 NGO’er, som råbte op og bad EU inkludere gummi i den nye lov.

”Men den giver også udfordringer for mange lande, hvor skovødelæggelsen finder sted”, fortsætter han og pointerer, at især gummi produceres af små landbrug, som får i dag, ikke har meget at skulle have sagt i forsyningskæden. De får brug for hjælp i overgangen til som i sidste ende både vil være en miljømæssig og økonomisk gevinst i lokalsamfundene, forudser David Hadley.

Generelt set vil skovrydningsreguleringen kræve, at langt flere virksomheder får et dybere indblik i deres egne forsyningskæder. Når EU kræver sporbarhed i produktionen, kræver det, at virksomheder har præcist kendskab til geolokaliseringskoordinater for, hvor produktet er fremstillet.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder 

“Mange virksomheder vil sandsynligvis være nødt til at indføre metoder som satellitovervågning, isotoptest, besøg på produktionssteder og uddannelse af leverandører og give myndighederne adgang til geografiske og andre relevante data, der dokumenterer produkternes oprindelse,” fortæller Christian Sloth, der ligeledes arbejder for Preferred by Nature. Han som direktør for NGO’ens Sustainability Framework Program.

“Kravene til geolokalisering og sporbarhed udgør en meget stor udfordring for mange operatører. At opfylde dem kan kræve betydelige investeringer i tid og kapital for nogle af disse virksomheder,” tilføjer David Hadley.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø