EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher
Med et helt nyt sæt regler forsøger EU at sætte en stopklods for skovrydning på tværs af jorden. Sælgere af en lang række produkter skal demonstrere, at de ikke bidrager til skovforringelse for at kunne markedsføre deres produkter på det indre marked.
Hvert minut mister jorden 27 fodboldbaner værd af skov til skovrydning. Det vurderer Food and Agriculture Organization (FAO). Selvom skovene, der ryddes, ikke ligger i Europa, betyder det ikke, at europæiske politikere ikke kan få stor indflydelse på tilstanden af verdens skove.
For gennem forbrug og efterspørgsel kan EU ses som drivkraft bag 10 procent af den samlede globale skovforringelse. På samme måde kan EU gennem regulering blive en drivkraft til beskyttelse af samme andel af skovområder. Derfor har ny skovrydningsregulering været på tegnebrættet i EU, og den endelige aftale faldt på plads i december.
Når de nye regler træder i kraft, skal alle relevante virksomheder udvise streng due diligence og bevise, at deres forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene.
De må kun markedsføre i og eksportere produkter fra EU, der er fri for skovrydning og er produceret i overensstemmelse med den relevante lovgivning i produktionslandet.
”Denne politiske aftale markerer et vigtigt vendepunkt i den globale bekæmpelse af skovrydning. Når vi gennemfører den grønne omstilling i EU, ønsker vi også at sikre, at også vores værdikæder bliver mere bæredygtige. Bekæmpelse af skovrydning er en påtrængende opgave for denne generation og en tung arv at overlade til den kommende,” siger Frans Timmermans, næstformand i Europa-Kommissionen med ansvar for den europæiske Green Deal, i en pressemeddelelse.
Læs også: Folketinget lander aftale om CO2-lagring
Reguleringen vil gælde palmeolie, soja, kaffe, kakao eller andre afledte produkter såsom chokolade eller oksekød. I sidste øjeblik blev naturlig gummi, der bruges i for eksempel dæk, medicinsk udstyr eller legetøj, også tilføjet til listen.
”Den nye forordning er en glædelig nyhed. Den vil hjælpe med at tackle EU’s bidrag til den globale skovrydning,” lyder det fra David Hadley, der er Senior Manager i Preferred by Nature, en af de i alt 10 NGO’er, som råbte op og bad EU inkludere gummi i den nye lov.
”Men den giver også udfordringer for mange lande, hvor skovødelæggelsen finder sted”, fortsætter han og pointerer, at især gummi produceres af små landbrug, som får i dag, ikke har meget at skulle have sagt i forsyningskæden. De får brug for hjælp i overgangen til som i sidste ende både vil være en miljømæssig og økonomisk gevinst i lokalsamfundene, forudser David Hadley.
Generelt set vil skovrydningsreguleringen kræve, at langt flere virksomheder får et dybere indblik i deres egne forsyningskæder. Når EU kræver sporbarhed i produktionen, kræver det, at virksomheder har præcist kendskab til geolokaliseringskoordinater for, hvor produktet er fremstillet.
Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder
“Mange virksomheder vil sandsynligvis være nødt til at indføre metoder som satellitovervågning, isotoptest, besøg på produktionssteder og uddannelse af leverandører og give myndighederne adgang til geografiske og andre relevante data, der dokumenterer produkternes oprindelse,” fortæller Christian Sloth, der ligeledes arbejder for Preferred by Nature. Han som direktør for NGO’ens Sustainability Framework Program.
“Kravene til geolokalisering og sporbarhed udgør en meget stor udfordring for mange operatører. At opfylde dem kan kræve betydelige investeringer i tid og kapital for nogle af disse virksomheder,” tilføjer David Hadley.
- KCP