Tyve virksomheder har foden på den globale CO2-speeder

Dommen over olie- og kulselskaberne er hård i ny undersøgelse fra britiske The Guardian, og politikerne opfordres til for alvor at begrænse selskaberne aktiviteter.

11.10.2019

CSR.dk

Hvor skulle man for alvor sætte ind, hvis man vil gøre noget ved CO2-udledningerne? Det spørgsmål har den britiske avis The Guardian brugt seks måneder på at undersøge.

Svaret har vist sig at være helt enkelt. Det handler om 20 virksomheder i energisektoren.

De 20 selskaber i The polluters project

  • Saudi Aramco
  • Chevron
  • Gazprom
  • ExxonMobil
  • National Iranian Oil Co
  • BP
  • Royal Dutch Shell
  • Coal India
  • PemexPetróleos de Venezuela
  • PetroChina
  • Peabody Energy
  • ConocoPhillips
  • Abu Dhabi National Oil Co
  • Kuwait Petroleum Corp
  • Iraq National Oil Co
  • Total SA
  • Sonatrach
  • BHP Billiton
  • Petrobras

Energisektoren står for cirka tre fjerdedele af al CO2-udledning (og et par andre drivhusgasser) på verdensplan. Og de 20 virksomheder står for 35 procent af de udledninger. Listen over virksomheder kan ses i faktaboksen. De udvinder alle energi fra olie, gas og/eller kul. Tolv af dem er statsejede.

I Guardians ”The polluters project” får virksomhederne ansvaret for ikke blot CO2-udledninger fra egne aktiviteter, men også fra det, deres produkter er blevet brugt til. Snævert set, står virksomhedernes egne aktiviteter kun for 10 procent af de udledninger, de er blevet tilskrevet i projektet. Men set med en slags udvidet producentansvars-brille, så får de altså også tildelt udledningerne fra den produktion af varme, el, kørsel, varer osv., som deres produkt er blevet brugt til.

På avisens The Polluters-website kan man læse meget mere om, hvordan klimapolitiske tiltag er blevet forsinket af f.eks. prominente tænketanke og virksomheder – herunder Google.

Fokus skal væk fra det individuelle ansvar
The Guardians projekt vil flere ting, men det vigtigste er, at flytte debattens fokus fra individuelt ansvar til store, magtfulde strukturer. De og deres samarbejdspartner, The Climate Accountability Institute, ser sådan på det, at producenterne af fossile brændstoffer sidder med foden på speederen i forhold til CO2-udledninger. Og de har villigt valgt at øge produktionen i alle de foregående 50 år, selvom man godt vidste at det gjorde skade på klimaet.

Som bevis for, at selskaberne godt vidste, hvad fossile brændstoffers effekt ville være, fremhæver projektet, at den amerikanske præsident Lyndon Johnson i 1965 udgav en rapport, som undersøgte netop sammenhængen mellem fossile brændsler og global opvarmning. Rapportens konklusion, at det vil lede til markante ændringer i klimaet, blev samme år gentaget af lederen af the American Petroleum Institute, da han holdt tale ved foreningens årsmøde.

The Guardian henviser også til en undersøgelse fra tidligere i år, som viste, hvordan de fem største, børsnoterede olie- og gasselskaber bruger næsten 200 millioner dollar hvert år på at forsinke, kontrollere og blokere klimalovgivning.

Derfor er det de 20 selskaber på listen – privat- eller statsejede – der skal stille til ansvar. Sammen med regeringer, som har tilladt selskaberne at fortsætte med at øge produktionen. Derfor skal politikerne nu presses til at lukke hullet mellem store ambitioner for fremtiden og utilstrækkelige handlinger i nutiden.

Klimaforsker fra det amerikanske universitet Penn Stte, Michael Mann, er blevet bedt om at kommentere på resultaterne. Han siger, at det er tydeligt, hvor stor en rolle fossile brændselsvirksomheder faktisk spiller i klimaforandringerne, og opfordrer politikere til at skride til handling over for de forurenende virksomheder ved de kommende klimaforhandlinger i Chile i december.

”Den store tragedie ved klimakrisen er, at syv og en halv milliard mennesker skal betale prisen - i form af en forringet planet - så nogle forurenende interesser kan blive ved med at få rekordoverskud. Det er en moralsk fiasko, at vores politiske system har tilladt dette,” siger han til The Guardian.

Selskaberne afviser præmissen
The Guardian har sendt undersøgelsen til alle 20 selskaber og givet dem mulighed for at kommentere. Det har syv af dem valgt at gøre.

Avisen fortæller, at nogle afviste ideen om at de var ansvarlige for hvordan deres olie, gas eller kul blev brugt af deres kunder. Flere mente ikke, at det var korrekt, at man kendte til fossile brændslers betydning for miljøet så tidligt, som antydet. Ej heller at branchen havde arbejdet sammen om at bremse klimapolitikker.

De fleste gav udtryk for at de anerkendte klimaforskningens konklusioner og nogle sagde at de støttede målene i Parisaftalen om at holde global opvarmning på under 1,5 grad. Alle fremhævede, hvordan de havde investeret i grønne energi-løsninger. Deres svar kan læses her.

 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

15.03.2024CSR.dk

Nye mål for madspild i EU rammer kun delvist skiven

14.03.2024Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

13.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Vejen til grønnere arbejdstøj

13.03.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Genanvendt GreenLine-isolering fra BEWI bidrager positivt til klimakrav i Coop Byen

Jobmarked

Se alle

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i miljøledelse: ISO 14001

Få viden om det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lær, hvordan de enkelte krav efterleves i praksis.

Dato

19.03.2024

Sted

Århus

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Bæredygtige byggematerialer

Et øget fokus på cirkulær økonomi og den bæredygtige dagsorden stiller store krav til bygherrens materialevalg. Men hvad er egentligt bæredygtigt, og hvilke nye tiltag findes på byggematerialeområdet? På dette seminar bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med byggematerialer, som tilgodeser miljøet. Dagen giver dig også rig mulighed for at indhente vigtig læring fra andre bygherrer, som arbejder bevidst med særligt udvalgte materialer. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

19.03.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Arkitektur Center Bryghuspladsen 10 1473 København K - BLOX