16.03.2021  |  Klima, miljø og energi

Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål

Langt de fleste pensionsselskaber har langsigtede klimamål, men bakker ikke op med kortsigtede mål. "Skuffende", lyder det fra ekspert

Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål.

Det skriver Finans.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Politisk direktør i Mellemfolkeligt Samvirke Lars Koch finder det skuffende, at tallet ikke er større.

»Det er varm luft, hvis man sætter et mål for 2050 uden at bakke det op med kortsigtede mål. Vi har dødtravlt med den grønne omstilling, og det er skuffende, at så få danske pensionsselskaber rykker på det,« siger han.

Det er selskaberne PensionDanmark, Akademikerpension og Danica, der som de eneste har opsat kortsigtede mål. Det har de gjort igennem FN-initiativet Net-Zero Asset Owner Alliance, som er en international sammenslutning af institutionelle investorer, der forpligter sig til at reducere CO2-aftrykket fra deres investeringer allerede fra 2025.

Læs også: EU-krav strammer op på grønne påstande i finanssektoren

»Jo længere vi udskyder de konkrete initiativer, jo sværere bliver det at nå målet. Hvis man har forpligtet sig til at leve op til Parisaftalen, er man også nødt til at sætte løbende mål for, hvordan man kommer derhen”, påpeger PensionDanmarks adm. direktør, Torben Möger Pedersen.

Hos Danica, der ellers tidligere har fremstået som et af de pensionsselskaber med de vageste klimamål, har man skruet ambitionsniveauet gevaldigt op.

Danica har sat sine 2025-mål for de sektorer, som er vigtigst i forhold til klimapåvirkningen. Det gælder sektorerne energi, forsyning, transport, stål og cement, hvor udledningerne skal reduceres med 15-35 procent opdelt i forhold til, hvad der er muligt og har størst effekt.

• Energisektoren: -15 procent (scope 1, 2 og 3).
• Forsyningssektoren: -35 procent (scope 1).
• Transportsektoren: -20 procent (scope 1/scope 3).
• Stålsektoren: -20 procent (scope 1 og 2).
• Cementsektoren: -20 procent (scope 1).

Læs også: De bæredygtige investeringer buldrer fremad

”Jeg tror jo ikke på, at vejen til en bæredygtig verden kun går igennem eksklusion af selskaber, som forurener meget. Man er selvfølgelig nødt til at ekskludere, hvis selskaber ikke bevæger sig i den rigtige retning, men det er lige så vigtigt, at vi har et aktivt ejerskab og skubber virksomheder over i den bæredygtige retning. Det kræver meget arbejde. Dertil kommer, at vi jo hele tiden skal sørge for, at vores grønne fokus ikke går ud over afkastet. Og så er den tredje store udfordring, at adgangen til CO2-data stadig er på et tidligt stadie”, siger Danica-direktør Ole Krogh Petersen.

Særligt data-udfordringen er markant på tværs af brancher. Scope 3 udledninger, der dækker over ikke-kontrollerbare udledninger fra leverandører og kunder, halter i særdeleshed.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Finans er det kun en fjerdedel af Danmarks 100 største virksomheder, der oplyser reduktionsmål for scope 3.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere