08.06.2021  |  Klima, miljø og energi

Kunstig intelligens og algoritmer på arbejde for at reducere CO2 fra bilflåder

Et tværfagligt innovationsprojekt skal reducere CO2-udledningen fra TDC NET’s mange teknikerbiler. Nøglen er automatiseret transportplanlægning og metoden kan udbredes til andre virksomheder.

TDC NET, der udbyder og servicerer mobil- og fastnet, har 850 teknikerbiler, der dagligt tilbagelægger 80.000 kilometer. Sammen med softwarevirksomheden QAMPO og DTU har virksomheden nu igangsat et fireårigt projekt under navnet GREENFORCE, som skal udvikle løsninger, der kan reducere den samlede kørsel i TDC NET med 25 procent inden 2025 ved hjælp af avanceret automatiseret transportplanlægning. Løsningerne skal samtidig udbredes til andre relevante virksomheder, der ønsker at begrænse deres kørsel.

GREENFORCE skal udvikle nye løsninger og software, der via kunstig intelligens kombineret med avancerede algoritmer, computerkraft og servicedesign kan forbedre intelligent styring af bilflåder generelt, og vil kunne benyttes af alle virksomheder og institutioner med dette behov.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Konkret vil parterne arbejde med at analyserer data fra TDC NET og deres teknikerbiler. Ved at bruge de data som afsæt, kan man optimere teknikernes daglige ruteplanlægning i realtid, gøre teknikerne i stand til at løse flere kundeproblemer fra distancen, samt forudsige hvornår netværket har behov for at blive vedligeholdt.

CO2-neutralitet i 2028
Hos TDC NET har man igennem de seneste år arbejdet med data og automatisering for at optimere planlægningen af de i alt 3500 daglige opgaver og 1200 daglige kundebesøg. GREENFORCE skal intensivere det arbejde, der spiller en vigtig rolle i TDC NET’s ambition om at blive klimaneutral i 2028, målt på de CO2 udledninger, der er under virksomhedens kontrol, f.eks. bilflåden.

Læs også: Kun få danske virksomheder kigger der, hvor det gør mest ondt, når de skal opgøre deres CO2-regnskab

”Med en af Danmarks største bilflåder har vi et medansvar for løbende at tænke nyt og udvikle løsninger, der kan forbedre vores teknikeres hverdag, den kundeoplevelse vi leverer og det aftryk, vi sætter på verden omkring os. Alle de elementer kan projektet bidrage til, og vi ser derfor frem til at komme i gang med udviklingen og ikke mindst teste de nye løsninger i vores daglige arbejde,” siger Christian Duer, Executive Vice President, ansvarlig for TDC NET’s teknikere og fiberudrulning.

Vil udvikle nyt forskningsområde
På DTU vil to institutter deltage i GREENFORCE-projektet, som ifølge professor på DTU Management David Pisinger giver mulighed for at afprøve helt nye ting:

”DTU Compute og DTU Management er eksperter i kunstig intelligens (AI), Machine Learning og optimering. I GREENFORCE-projektet vil vi kombinere de tre fagområder på en måde, som ikke er set tidligere, og udvikle et forskningsområde med et kæmpe potentiale. Det svarer til at koble tre motorer sammen. Hvis vi kan få dem til at samarbejde, vil forskningen blive flyvende.”

GREENFORCE bliver et projekt i Innovationsfondens Grand Solutions-program, hvor fonden investerer i ambitiøse, tværgående forsknings- og innovationsprojekter, der kan skabe nye, konkrete løsninger på vigtige samfundsudfordringer, og som skaber værdi for Danmark.
Projektets samlede budget er 30 millioner kroner, hvoraf Innvationsfonden bidrager med 15 millioner kroner.

- EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere