Løkke vil fremme FN’s verdensmål med globalt initiativ
Lars Løkke Rasmussen har lanceret et nyt initiativ, der skal fremme konkrete løsninger på både FN’s verdensmål og klimaaftalen fra Paris. Samtidig vil regeringen føre bedre statistik over, hvordan det går med at arbejde med verdensmålene i Danmark.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil fremme tiltag i tråd med FN’s 17 verdensmål og klimaftalen fra Paris.
Det nye, globale initiativ har fået navnet P4G og ud over Danmark, der har været hovedaktør bag etableringen, er også Chile, Etiopien, Kenya, Mexico, Sydkorea og Vietnam en del af programmet.
Læs også: ”Hvad man går glip af? Tocifret vækst for eksempel”
I P4G vil landene samarbejde med erhvervslivet om partnerskaber og projekter, der fremmer konkret arbejde for at nå FN’s 17 verdensmål og klimamålene fra Cop21 i Paris.
”Vi bliver alle nødt til at gøre mere for at løfte det ansvar, vi har for verdens befolkninger og fremtidige generationer. Der er brug for, at vi tager endnu hårdere fat for at nå verdensmålene og sender et klart signal: Forpligtende samarbejde og partnerskaber er vejen frem”, siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.
Han forklarer, at landene i P4G-initiativet i højere grad ønsker at sætte fokus på erhvervslivets rolle i arbejdet for at nå verdensmålene:
”Vi skal i langt højere grad udvikle partnerskaber mellem regeringer, byer, virksomheder, investorer og civilsamfund. Vækst og verdensmål kan sagtens gå hånd i hånd. Vi skal arbejde sammen på nye måder, hvis vi skal gøre vores planet til et bedre sted at leve. Og det skal vi”, siger statsministeren.
Fakta om P4G
- P4G står for ’Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030’.
- Formålet med P4G er at skabe fremskridt inden for arbejdet med FN’s verdensmål og klimaaftalen fra Paris.
- For at nå målet i P4G vil de medvirkende lande fremme partnerskaber mellem virksomheder, der oftest har løsningerne, og de regeringer, regioner og byer, der kan tilpasse rammevilkår og mindske barrierer for grøn vækst.
- P4G fokuserer særligt på sektorerne landbrug, fødevarer, energi, byer, vand og den cirkulære økonomi.
- Der skal hvert andet år afholdes topmøder om succesfulde eksempler på og resultater af partnerskaberne. Det første topmøde afholdes 28.-29. november 2018 i København.
- Den danske regering vil i perioden afsætte 25 millioner kroner årligt til projektet. Derudover vil selve gennemførelsen af partnerskaberne kræve finansiering i en langt større skala. Pengene skal blandt andet komme fra regeringens kommende Verdensmålsfond.
Dansk statistik om arbejdet med verdensmålene
Samtidig med lanceringen af P4G har regeringen valgt, at der skal bruges flere penge på at føre kontrol med, hvordan det går med indfrielsen af verdensmålene herhjemme.
I år skal der således bruges 2,4 millioner kroner på statistikprojektet, og herefter vil 3,2 mio. kr. hvert år blive afsat til dataindsamlingen frem til år 2021, skriver Altinget. Pengene vil blive overført til Danmarks Statistik, der skal udføre opgaven.
”Hvis vi skal bede de lande med de største udfordringer om at investere i statistik om verdensmålene, så skal vi også være klar til det fra dansk side”, siger finansminister Kristian Jensen (V) til Altinget. Han fortsætter:
”Danmark har været aktiv bannerfører for verdensmålene, og de blev vedtaget under dansk ledelse for to år siden. Derfor har vi en særlig forpligtigelse til at blive ved med at gå foran og vise et eksempel på, hvordan verdensmålene omsættes til virkelighed”.
Læs også: De fleste kommuner arbejder ikke med FN’s bæredygtighedsmål
Statistikarbejdet fra Danmarks Statistik skal medvirke i FN’s årlige rapport over, hvordan det går med at nå verdensmålene. Arbejdet skal derudover bruges til at etablere en formidlingsplatform til opbevaring, formidling og årlig opdatering af datagrundlaget for den danske rapportering.
-CHM