Laboratorium skal sikre fremtidens grønne elforsyning

I løbet af de seneste år er det danske energinet blevet udvidet med vindmøller, solceller, varmepumper og andre former for grøn energi. Men hvad de betyder for elnettet, er der kun begrænset viden om.

25.03.2015

CSR.dk

I et laboratorium på Aalborg Universitet (AAU) tester et internationalt forskerhold nu, hvordan nettet bliver påvirket af alternative energikilder, og hvordan fremtidens forsyning kan sikres.

Læs også: EU støtter el-færger til Ærø med 125 millioner

På Smart Energy Systems Laboratory på AAU står en række store servertårne linet op foran et kontrolpanel af computere og monitorer. På en fladskærm, der hænger på den ene endevæg, kan man se et kort over området syd for Aalborg, hvor små info-bokse løbende fortæller om spændingen og forbruget på nettet.

”Vi kan simulere hele det danske elnet; hvordan det fungerer, og hvordan de forskellige enheder påvirker hinanden. Samtidig kan vi simulere, hvordan man kan styre nettet, og hvad der sker, hvis der samtidig er udsving på kommunikationsnetværket”, forklarer lektor Rasmus Løvenstein Olsen.

Et scenarie kunne være, at man sætter en masse solceller op i et område. Når folk så tager på arbejde og solen skinner, risikerer man at spændingen stiger, og at ting simpelthen begynder at brænde af, forklarer han.

”Derfor er man nødt til at have et automatiseret system, der kan koordinere produktionen af energi med forbruget af energi”, siger Rasmus Løvenstein Olsen.

Simulerer på husstandsniveau
Den automatiske styring af elnettet er det, der kaldes for et ”smart grid”. Det kræver, at der er hurtig forbindelse mellem de enkelte strømproducerende enheder, forbrugerne og styringssystemet – en væsentlig forudsætning er, at kommunikationsnetværket også fungerer.

”Vi simulerer helt ned på husstandsniveau, hvordan husene forbruger elektrisk energi, og hvordan vindmøller og solceller producerer elektrisk energi. Vi forsøger at balancere produktionen af el fra vind og sol med forbruget i husene, så derfor skal vi have data ud til styringen af vindmøller og solceller via datanetværk”, siger Rasmus Løvenstein Olsen og kommer med et eksempel:

”Man kan godt forudsige, at det begynder at blæse, men man kan ikke forudsige hvornår. Når blæsten rammer, snurrer vindmøllerne hurtigere rundt og pumper mere energi ud i nettet. Hvis ikke der er nogen til at aftage energien, kan det være ødelæggende. Derfor er man nødt til at sende information ind til den centrale styring, som kan sende energien videre. Det kunne for eksempel være til et stort supermarked, der kan sænke temperaturen i køleboksene lidt for at aftage den ekstra energi”.

Læs også: Nordjysk brændselscelle-virksomhed får tysk eneejer

Simuleringen af elnettet spiller ifølge Rasmus Løvenstein Olsen en afgørende rolle for regeringens plan om at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer.  

”Hvis ikke vi laver de her simulationer, kan vi ikke garantere forsyningssikkerheden på længere sigt”, siger han.

- JKK 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online