LAD OS GØRE AFFALDSFOREBYGGELSE TIL EN FOLKESPORT

De nyeste affaldstal fra EU viser, at Danmark stadig producerer mest affald per indbygger sammenlignet med andre EU-lande. Velstand, haveaffald, og gode data er alle en del af forklaringen. Tilbage er, at vi stadig skal styrke fokus på, hvordan vi undgår affald i langt højere grad end i dag.

Vi skal afkoble vores økonomiske vækst fra affaldsproduktionen og genbruge mere. .

I Danmark producerer vi meget affald. Faktisk ligger vi i toppen af EU’s statistikker, der måler, hvor meget affald vi skaber per person.

Vi ved, at statistikkerne er som at sammenligne pærer og æbler. Landene indberetter forskelligt. Og udfordringer med data giver mærkelige tal. Fx hopper Norge på et enkelt år næsten 80 pct. i produktion af affald.

Mandag Morgen har tjekket EU-statistikken og spurgt førende forskere om værdien af statistikken. De er enige om, at den ikke kan bruges til ret meget. Læs faktatjekket her.

Når det er sagt, er der heller ingen tvivl om, at Danmark har meget affald. Skal man forklare, hvorfor Danmark bl.a. lander i toppen af EU-opgørelsen, handler det både om vores velstand og som sagt statistik.

Forklaringerne er positive og negative på samme tid:

  • Vi er et velstillet og rigt land sammenlignet med andre EU-lande. Og med høj velstand følger desværre (endnu) også store affaldsmængder.
  • Vi har et effektivt og velfungerende affaldssystem, der sikrer, at affaldet faktisk bliver indsamlet – og særligt haveaffald fylder godt i statistikkerne, sammenlignet med andre EU-lande.
  • Vi har godt styr på affaldet og dermed gode data. Det er ikke alle EU-lande, der har ligeså god infrastruktur og viden. Selvom affaldet måske findes, indgår det derfor måske ikke i statistikken.
  • Samtidig indgår en del affald fra servicesektoren i de danske tal.

Den præcise placering på ranglisten er svær at fastslå, men vejen frem kan der ikke være to meninger om. Vi skal reducere affaldsmængderne og vores miljøbelastning.

Vi skal selvfølgelig være glade for, at vi har et velstående samfund. Vi kan også glæde os over, at vores affaldsindsamling ikke bare er i europæisk, men også i global topklasse: vi tager hånd om affaldet, så det kan bruges igen, udnyttes til energi eller deponeres forsvarligt. Dermed undgår vi, at affaldet flyder i gader og stræder, natur og miljø.

VI SKAL GENBRUGE MERE
Til gengæld skal vi væk fra, at vores høje forbrug efterlader tilsvarende høje mængder affald. Vi skal afkoble vores økonomiske vækst fra affaldsproduktion.

Den opgave skal alle dele af samfundet bidrage til at løfte – akkurat som principperne i den cirkulære økonomi foreskriver.

I kommuner og affaldsselskaber er vi mere end klar til at skrue op for forebyggelses- og genbrugsindsatsen. Selina Juul har gjort en uundværlig indsats for at sætte madspild på dagsorden og været med til at nedbringe det.

Nu skal vi udnytte dette momentum til at skrue op for bl.a. meget mere reparation og genbrug af møbler, elektronik, tøj og byggematerialer.

Derudover skal vi alle sammen lære at dele de mange ting, vi anskaffer os – fra biler og boliger til ting og sager.

HALVER MOMS PÅ REPARATION
Dansk Affaldsforening – organisation for kommuner og affaldsselskaber – har præsenteret en lang række idéer og forslag til, hvordan vi styrker ressourceudnyttelsen og dermed også reducerer mængden af affald.

Det handler om at halvere momsen, når du fx skal have din smartphone repareret. Et andet forslag er at udvikle en ny model for socialøkonomiske virksomheder, der kan arbejde med reparation og genbrug af de ting, der kommer ind på landets genbrugspladser.

Noget helt tredje er at styrke kommunikationen til og med borgerne og virksomhederne, så de mobiliseres langt stærkere i affaldsforebyggelsen.

Disse og andre initiativer arbejder vi på, at regeringen tager med i den kommende affaldsstrategi for hele Danmark, som offentliggøres i januar 2020 – til gavn for målet om mindre affald.

Vi har behov for regulering, men også kampagner, der mobiliserer os alle sammen. Lad os gøre det til en folkesport at reparere, genbruge og dele.

17.11.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Nyt forslag skal booste cirkulær økonomi for tekstiler

22.10.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Ny analyse: Danskerne sorterer i stor stil på genbrugspladserne

15.06.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

2 ud af 3 mener: Affaldssektor er kritisk infrastruktur

02.06.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Skarp kritik af Dan Jørgensens privatiseringsplaner

25.05.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Regeringens affaldsudspil kan blive 10 gange dyrere

20.05.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Ny samlet klimaplan for affaldssektoren