Ny analyse: Danskerne sorterer i stor stil på genbrugspladserne

Næsten 80 pct. af affaldet på genbrugspladserne sorteres til genbrug og genanvendelse. Genbrugspladserne er grøn, offentlig infrastruktur, som kan spille en nøglerolle i klimakampen, mener Dansk Affaldsforening.

De senere år har kommuner og affaldsselskaber udfaset 'småt brændbart'-containerne, skruet op for at kunne give aflagte genstande til andre samt inviteret iværksættere og lokale virksomheder til at bruge affaldet på nye måder. Foto: Dansk Affaldsforening..

Selvom mængden af containere, beholdere og bure på en almindelig genbrugsplads burde tage pusten fra de fleste, så sorterer danskerne affald på livet løs, når de tager på genbrugspladsen.

Hele 77% af affaldet på genbrugspladserne bliver nemlig sorteret til genbrug og genanvendelse.

Det viser Dansk Affaldsforening og JHN Processors årlige genbrugspladsanalyse, der samler de vigtigste tal for landets genbrugspladser.

Dermed kan gamle mursten, træbrædder, papkasser mv. bruges igen og indgå i nye produkter – ligesom haveaffald komposteres og giver liv og næring i danskernes haver året efter.

”Det er fantastisk at se, at kombinationen af sorteringsivrige borgere og kommunale genbrugspladser hver dag skaber positive resultater for klima og miljø. Danskerne fortjener et ekstra stort skulderklap for at gå så meget op i sorteringen på genbrugspladserne", siger Mikkel Brandrup, direktør i Dansk Affaldsforening, interesseorganisation for kommuner og affaldsselskaber.

Nyheden fortsætter under grafikken.

Kilde: JHN Processor og Dansk Affaldsforening. 2019-tal for 286 genbrugspladser i 71 kommuner. .


Småt brændbart forsvinder og mere gives til andre
Over de seneste år har en lang række kommuner og affaldsselskaber udfaset ’småt brændbart’-containerne, hvilket har fået borgere og virksomheder til at sortere mere grundigt.

Samtidig kan borgerne på langt de fleste genbrugspladser give deres aflagte ting og sager til andre mennesker via byttehjørner, genbrugsbutikker på selve pladserne, og områder, hvorfra lokale foreninger kan hente varer til deres genbrugsbutikker. Senest er der stigende fokus på genbrug af byggematerialer som trælister- og brædder, havefliser, ubrugte klinker mv.

Derudover får lokale iværksættere, håndværkere og kreative virksomheder flere og flere steder direkte adgang til genbrugspladserne og mulighed at få lokal værdi ud af affaldet.

”Vi har hele 374 kommunale genbrugspladser i Danmark, og på de mest populære pladser kommer der over 300.000 besøgende hvert år. De er lokal og vital infrastruktur og naturlige omdrejningspunkter for cirkulær økonomi - og de har potentiale til at udvikle sig endnu mere og bidrage til at nå klimamålene", mener Mikkel Brandrup.

Fakta: Vigtigste tal fra Genbrugsanalysen 2019

Genbrugspladser i alt: 374, heraf 23 haveaffaldspladser.

Gennemsnitlige genanvendelsesprocent på genbrugspladser (inkl. direkte genbrug via fx byttehjørner, genbrugsbutikker eller donationer til organisationer): 77%

Top tre over mest besøgte genbrugspladser i 2019 i analysen:

  1. Aarhus, Lystrupvej genbrugsplads: 409.400 besøgende
  2. Viborg genbrugsplads: 309.700 besøgende
  3. Horsens genbrugsplads: 301.100 besøgende

Gennemsnitligt årligt besøgstal: 81.900 besøgende.

Pladser i analysen, der modtog mest affald i 2019:

  1. Aarhus, Lystrupvej Genbrugsplads: 41.587 tons
  2. Gentofte Genbrugsplads: 40.905 tons
  3. Horsens Genbrugsplads: 40.480 tons

Samlet mængde for genbrugspladserne i analysen: 2.268.982 tons.

322 ud af 351 genbrugspladser (haveaffaldspladser fraregnet) kan man give aflagte ting og sager, så andre kan få glæde af dem.

Kilde: Genbrugspladsanalysen 2019

17.11.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Nyt forslag skal booste cirkulær økonomi for tekstiler

22.10.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Ny analyse: Danskerne sorterer i stor stil på genbrugspladserne

15.06.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

2 ud af 3 mener: Affaldssektor er kritisk infrastruktur

02.06.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Skarp kritik af Dan Jørgensens privatiseringsplaner

25.05.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Regeringens affaldsudspil kan blive 10 gange dyrere

20.05.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Ny samlet klimaplan for affaldssektoren