Landbruget er Danmarks store miljøsynder
Ny EU-rapport peger på landbruget som værende Danmarks største udfordring, når det handler om miljøet.
Landbrugssektoren er, ifølge ny EU-rapport, der hvor Danmark halter mest, når vi tager miljøbrillerne på. Det skriver altinget.dk.
Læs også: Forskere og virksomheder: Energisystemet skal redesignes
Rapporten er en del af en EU-kampagne, der skal motivere medlemslandene til hurtigere at tilpasse sig EU’s miljølovgivning, og den vurderer, at landets største miljøudfordring er forurening forbundet med landbruget. På en kedelig andenplads ligger luftforureningen i byerne.
Naturen skal beskyttes bedre
EU peger især på, at Danmark halter bagud, når det kommer til naturbevaring. EU har som mål at stoppe tabet af biodiversitet i medlemslandene, og her er de såkaldte Natura 2000-områder vigtige.
Natura 2000-områder har som formål at beskytte naturen og fremme biodiversiteten. I Danmark udgør Natura 2000-områderne kun 8,3 procent af det samlede, danske areal og det mener EU, er alt for lidt. Derudover bliver de Natura 2000-områder, der findes i landet, udsat for landbrugets brug af pesticider og gødning.
Danmark klarer det desuden ringe i forhold til mange andre EU-lande – af det samlede EU-areal dækker Natura 2000 18,1 procent.
Udover landbruget gør luftkvaliteten i byerne sig negativt bemærket hos EU. Mange danskere bliver syge af luftforurening og ender med at dø for tidligt.
I 2013 døde 2.890 danskere for tidligt grundet for høje koncentrationer af fine- og ultrafine partikler i kroppen. Rapporten vurderer, at luftforurening i Danmark hvert år koster danskerne 814.000 sygedage.
Vi smider meget ud – men håndterer affaldet godt
Vi gør dog også noget rigtigt. Selvom en gennemsnitlig dansker smider 758 kg affald ud om året – hvilket er langt over EU-gennemsnittet på 475 kg – kan vi finde ud af at håndtere den store mængde affald.
Det betyder, at kun én procent af affaldet ender på lossepladsen, og det er betydeligt lavere end de 25 procent, som er EU-gennemsnittet.
Læs også: Danske øko-virksomheder styrker eksporten
Derudover roser EU Danmark for tiltag, der går mod en cirkulær økonomi. Det er blandt andre initiativer som ’Danmark uden affald 2’ og ’Danmarks grønne investeringsfond’.
Læs hele rapporten om Danmarks miljøudfordringer samt forslag til forbedringer her.
-CHM