Landbruget splittet i spørgsmålet om grønne afgifter

Fra ris til ros – den nye grønne skattereform mødes med vidt forskellige holdninger, imens enkelte ser de øgede afgifter som decideret ødelæggende for dansk landbrug.

26.11.2020

CSR.dk

Da regeringen i mandags præsenterede en ny grøn skattereform på et pressemøde, kom det frem at man ikke vil indføre en bred CO2-afgift, men i stedet hæve energiafgiften. For landbrugets vedkommende vil det betyde en stigning fra 1,5 kr. pr. gigajoule til 7,5 kr.

Det skriver ’Fagmediet Økologisk’.

Hos ØL havde man ellers gerne set en CO-afgift og foreningen havde da også selv været ude med et forslag til, hvordan en sådan kunne fungere i praksis. ØL ønsker en øvre grænse for CO-udledning og alt derover vil generere en reduktion i landbrugsstøtten.

Læs også: Udspil til grøn skattereform møder kritik fra klimaeksperter og økonomer

Hos Landbrug & Fødevarer er man derimod tilfredse med, at regeringen ikke indfører en CO-afgift.

"Vi vil gerne kvittere for, at regeringen ikke lægger op til, at Danmark skal gå enegang og lave en ny stor afgift på metan og lattergas. Det vil koste vækst og arbejdspladser - og potentielt set skævvride Danmark regionalt," siger adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung til Landbrugsavisen.

Læs også: Landbrug & Fødevarer udpeger ny direktør for erhvervspolitik og bæredygtighed

Udover den forhøjede afgift indeholder regeringens skattereform også en kompensationsløsning, der giver afgiftslettelser ved nye investeringer i teknologi. Også denne kritiserer Økologisk Landsforening, da den i bund og grund ikke stiller krav til, at teknologien der investeres i, skal fremme den grønne omstilling.

Her er Landbrug & Fødevarer enige og påpeger, at det ikke nødvendigvis er de virksomheder der får en højere energibeskatning, som vil kunne benytte investeringsordningen. Anne Lawaetz Arhnung mener, at kompensationen særligt vil komme de kapitalstærke virksomheder til gode.

Klaus Aage Bengtson, økolog og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug skrev for nyligt et læserbrev, hvori han tager generel afstand fra forhøjede afgifter og andre klimarestriktioner i landbruget, som han mener er direkte til skade for produktions-Danmark, beskæftigelsen og klimaet, da det vil drive produktionen til andre steder, der er mindre klimavenlige i deres landbrugsmetoder. 

”Danmark har et af verdens mest klimavenlige landbrug. De madvarer, som efterspørges på det internationale marked, skulle i så fald produceres i lande med et meget større klimaaftryk. Det ville derfor medføre en øget global CO2-udledning, hvis man pressede fødevareproduktion ud af landet”, lyder det fra Klaus Aage Bengtson. 

- MTN 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V