26.11.2020 | Klima, miljø og energi
Landbruget splittet i spørgsmålet om grønne afgifter
Fra ris til ros – den nye grønne skattereform mødes med vidt forskellige holdninger, imens enkelte ser de øgede afgifter som decideret ødelæggende for dansk landbrug.
Da regeringen i mandags præsenterede en ny grøn skattereform på et pressemøde, kom det frem at man ikke vil indføre en bred CO2-afgift, men i stedet hæve energiafgiften. For landbrugets vedkommende vil det betyde en stigning fra 1,5 kr. pr. gigajoule til 7,5 kr.
Det skriver ’Fagmediet Økologisk’.
Hos ØL havde man ellers gerne set en CO-afgift og foreningen havde da også selv været ude med et forslag til, hvordan en sådan kunne fungere i praksis. ØL ønsker en øvre grænse for CO-udledning og alt derover vil generere en reduktion i landbrugsstøtten.
Læs også: Udspil til grøn skattereform møder kritik fra klimaeksperter og økonomer
Hos Landbrug & Fødevarer er man derimod tilfredse med, at regeringen ikke indfører en CO-afgift.
"Vi vil gerne kvittere for, at regeringen ikke lægger op til, at Danmark skal gå enegang og lave en ny stor afgift på metan og lattergas. Det vil koste vækst og arbejdspladser - og potentielt set skævvride Danmark regionalt," siger adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung til Landbrugsavisen.
Læs også: Landbrug & Fødevarer udpeger ny direktør for erhvervspolitik og bæredygtighed
Udover den forhøjede afgift indeholder regeringens skattereform også en kompensationsløsning, der giver afgiftslettelser ved nye investeringer i teknologi. Også denne kritiserer Økologisk Landsforening, da den i bund og grund ikke stiller krav til, at teknologien der investeres i, skal fremme den grønne omstilling.
Her er Landbrug & Fødevarer enige og påpeger, at det ikke nødvendigvis er de virksomheder der får en højere energibeskatning, som vil kunne benytte investeringsordningen. Anne Lawaetz Arhnung mener, at kompensationen særligt vil komme de kapitalstærke virksomheder til gode.
Klaus Aage Bengtson, økolog og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug skrev for nyligt et læserbrev, hvori han tager generel afstand fra forhøjede afgifter og andre klimarestriktioner i landbruget, som han mener er direkte til skade for produktions-Danmark, beskæftigelsen og klimaet, da det vil drive produktionen til andre steder, der er mindre klimavenlige i deres landbrugsmetoder.
”Danmark har et af verdens mest klimavenlige landbrug. De madvarer, som efterspørges på det internationale marked, skulle i så fald produceres i lande med et meget større klimaaftryk. Det ville derfor medføre en øget global CO2-udledning, hvis man pressede fødevareproduktion ud af landet”, lyder det fra Klaus Aage Bengtson.
- MTN
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Maersk indgår samarbejde med NGO i kampen mod plastik i verdenshavene
Det ultimative mål er at nå en reduktion på 90% af den havplast der flyder rundt inden 2040.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Strategi & ledelse

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.