26.11.2020  |  Klima, miljø og energi

Landbruget splittet i spørgsmålet om grønne afgifter

Fra ris til ros – den nye grønne skattereform mødes med vidt forskellige holdninger, imens enkelte ser de øgede afgifter som decideret ødelæggende for dansk landbrug.

Da regeringen i mandags præsenterede en ny grøn skattereform på et pressemøde, kom det frem at man ikke vil indføre en bred CO2-afgift, men i stedet hæve energiafgiften. For landbrugets vedkommende vil det betyde en stigning fra 1,5 kr. pr. gigajoule til 7,5 kr.

Det skriver ’Fagmediet Økologisk’.

Hos ØL havde man ellers gerne set en CO-afgift og foreningen havde da også selv været ude med et forslag til, hvordan en sådan kunne fungere i praksis. ØL ønsker en øvre grænse for CO-udledning og alt derover vil generere en reduktion i landbrugsstøtten.

Læs også: Udspil til grøn skattereform møder kritik fra klimaeksperter og økonomer

Hos Landbrug & Fødevarer er man derimod tilfredse med, at regeringen ikke indfører en CO-afgift.

"Vi vil gerne kvittere for, at regeringen ikke lægger op til, at Danmark skal gå enegang og lave en ny stor afgift på metan og lattergas. Det vil koste vækst og arbejdspladser - og potentielt set skævvride Danmark regionalt," siger adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung til Landbrugsavisen.

Læs også: Landbrug & Fødevarer udpeger ny direktør for erhvervspolitik og bæredygtighed

Udover den forhøjede afgift indeholder regeringens skattereform også en kompensationsløsning, der giver afgiftslettelser ved nye investeringer i teknologi. Også denne kritiserer Økologisk Landsforening, da den i bund og grund ikke stiller krav til, at teknologien der investeres i, skal fremme den grønne omstilling.

Her er Landbrug & Fødevarer enige og påpeger, at det ikke nødvendigvis er de virksomheder der får en højere energibeskatning, som vil kunne benytte investeringsordningen. Anne Lawaetz Arhnung mener, at kompensationen særligt vil komme de kapitalstærke virksomheder til gode.

Klaus Aage Bengtson, økolog og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug skrev for nyligt et læserbrev, hvori han tager generel afstand fra forhøjede afgifter og andre klimarestriktioner i landbruget, som han mener er direkte til skade for produktions-Danmark, beskæftigelsen og klimaet, da det vil drive produktionen til andre steder, der er mindre klimavenlige i deres landbrugsmetoder. 

”Danmark har et af verdens mest klimavenlige landbrug. De madvarer, som efterspørges på det internationale marked, skulle i så fald produceres i lande med et meget større klimaaftryk. Det ville derfor medføre en øget global CO2-udledning, hvis man pressede fødevareproduktion ud af landet”, lyder det fra Klaus Aage Bengtson. 

- MTN 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere