Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost
"Det er afgørende at reducere emissioner fra fødevaresektoren i rige lande," lyder det fra ekspert
Rige lande kan nedbringe landbrugets udledninger med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost.
Det skriver videnskab.dk
En ny undersøgelse viser, at 54 rige lande kan reducere en markant andel af CO2-udledningerne fra landbruget ved at skære ned på indtaget af kød.
Det er Nature Foods, der har lavet studiet, hvor forskere konkluderer, at der vil kunne reducerers op imod to tredjedele af landbrugets emissioner, hvis borgerne i de pågældende lande spiser efter de kostråd, som EAT-Lancet foreskriver.
Danskernes kødindtag er pt. blandt de højeste i verden, højere end EU-gennemsnittet og højest i Norden. Vi spiser cirka ét kilo kød om ugen og udleder ifølge CONCITO's beregninger gennemsnitligt tre ton CO2 årligt pr. indbygger fra vores fødevarer og drikkevarer (Kilde: Information).
Læs også: Danskere er mere skeptiske overfor plantebaserede fødevarer, end man er i andre europæiske lande
Kostrådene EAT-Lancet bygger overvejdende på fødevarer fra planteriget. Kødmængderne er små: helt præcist 29 gram fjerkræ, 28 gram fisk og 14 gram okse-, lam- eller svinekød om dagen. Sammenlagt under 500 gram om ugen.
"Folk i udviklede lande spiser langt mere kød og mejeriprodukter end det globale gennemsnit. Det er afgørende at reducere emissioner fra fødevaresektoren i rige lande," siger lektor Matthew Hayek fra Department of Environmental Studies at NYU arts and science til CarbonBrief.
Danmarks Naturfredningsforening har også tidligere peget på den problemstilling, der ligger i, at der lige nu bruges 80 procent af det danske landbrugsareal på at dyrke afgrøder til dyrefoder. Med rapporten ‘Fra foder til føde’ præsenterer seks grønne organisationer den vision for dansk landbrug og fødevareproduktion, der vil hjælpe Danmark med at nå klimamålet om at at udlede 70 procent mindre CO2 i 2030.
- MTN