19.01.2022 | Klima, miljø og energi
Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost
"Det er afgørende at reducere emissioner fra fødevaresektoren i rige lande," lyder det fra ekspert
Rige lande kan nedbringe landbrugets udledninger med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost.
Det skriver videnskab.dk
En ny undersøgelse viser, at 54 rige lande kan reducere en markant andel af CO2-udledningerne fra landbruget ved at skære ned på indtaget af kød.
Det er Nature Foods, der har lavet studiet, hvor forskere konkluderer, at der vil kunne reducerers op imod to tredjedele af landbrugets emissioner, hvis borgerne i de pågældende lande spiser efter de kostråd, som EAT-Lancet foreskriver.
Danskernes kødindtag er pt. blandt de højeste i verden, højere end EU-gennemsnittet og højest i Norden. Vi spiser cirka ét kilo kød om ugen og udleder ifølge CONCITO's beregninger gennemsnitligt tre ton CO2 årligt pr. indbygger fra vores fødevarer og drikkevarer (Kilde: Information).
Læs også: Danskere er mere skeptiske overfor plantebaserede fødevarer, end man er i andre europæiske lande
Kostrådene EAT-Lancet bygger overvejdende på fødevarer fra planteriget. Kødmængderne er små: helt præcist 29 gram fjerkræ, 28 gram fisk og 14 gram okse-, lam- eller svinekød om dagen. Sammenlagt under 500 gram om ugen.
"Folk i udviklede lande spiser langt mere kød og mejeriprodukter end det globale gennemsnit. Det er afgørende at reducere emissioner fra fødevaresektoren i rige lande," siger lektor Matthew Hayek fra Department of Environmental Studies at NYU arts and science til CarbonBrief.
Danmarks Naturfredningsforening har også tidligere peget på den problemstilling, der ligger i, at der lige nu bruges 80 procent af det danske landbrugsareal på at dyrke afgrøder til dyrefoder. Med rapporten ‘Fra foder til føde’ præsenterer seks grønne organisationer den vision for dansk landbrug og fødevareproduktion, der vil hjælpe Danmark med at nå klimamålet om at at udlede 70 procent mindre CO2 i 2030.
- MTN
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.