Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

Regioner og kommuner har i partnerskabet LIFE ACT søgt EU om ca. 126 mio. kroner til klimahandling i hele Danmark. Projektet er nu gennem et vigtigt nåleøje.

Foto: LIFE ACT

26.07.2024

CSR.dk

20.06.2024

PRESSEMEDDELELSE PÅ VEGNE AF KLIMAPARTNERSKABET LIFE ACT.

Regioner og kommuner har i partnerskabet LIFE ACT søgt EU om ca. 126 mio. kroner til klimahandling i hele Danmark. Projektet er nu gennem et vigtigt nåleøje i Europa-Kommissionen.

27 kommuner, fem regioner og 126 mio. kroner til at sætte fart på implementeringen af de politisk godkendte klimaplaner, der ligger klar i samtlige danske kommuner. Sådan lyder opskriften på LIFE ACT, der netop er kommet et stort skridt nærmere realisering. 

Europa-Kommissionens LIFE-program har nemlig færdiggjort sin første vurdering af partnerskabets ansøgning - og det var med tommel op til, at det landsdækkende danske projekt kan fortsætte i kampen om EU-millioner til klimahandling. 

"Det endelige svar kommer senere på året, og intet er sikkert før da. Men vi har fået en flot evaluering, og den indledende godkendelse er en stor milepæl. Det betyder, at vi er blandt nogle ganske få europæiske projekter, der lever op til kravene i LIFE-programmet," forklarer Kim Kofod, udviklingsdirektør i Region Midtjylland og formand for styregruppen i LIFE ACT. 

Unikt partnerskab

LIFE ACT har været under udvikling i to år. Baggrunden er det landsdækkende DK2020 projekt hvor alle danske kommuner sammen med de fem regioner, er lykkes med at få lavet politisk godkendte klimaplaner, der lever op til Parisaftalen. Målet med LIFE ACT er at sætte fart på implementeringen af planerne med fokus på de områder, hvor der er brug for ny viden og samarbejde på tværs. Derfor understøtter LIFE ACT også Klimaalliancen, der er et partnerskab mellem de fem danske regioner, KL og Realdania, om realiseringen af de kommunale handleplaner.

Det er første gang, at et så bredt dansk partnerskab er gået sammen om at sikre en stor EU-bevilling til klimahandling. Derfor understreger Kim Kofod også, at samarbejdet fortsætter uanset ansøgningens udfald.

- Det er ikke et valg, om vi vil samarbejde om klimahandling. Det er en skal-opgave. Heldigvis har vi alle sammen stor lyst til at arbejde helhedsorienteret og på tværs, og vi er mange partnere, der har forpligtet os på samarbejdet. Det er styrken i LIFE ACT, men vi krydser selvfølgelig fingre for, at vi får pengene, så vi for alvor kan gøre en forskel, siger han. 

Ny viden og konkret handling

En af de 27 kommuner i LIFE ACT er Frederikssund Kommune, der deltager i tre af projektets arbejdspakker. Her glæder programleder for kommunens klimaindsats, Jette Ebbekær Thomsen, sig over den første godkendelse fra Europa-Kommissionen.

- Vi har en stærk klimaplan med 72 konkrete indsatser, men vi ved også, at der er elementer i planen bl.a. i forbindelse med vandløb og risiko for oversvømmelser, som afhænger af, at vi dels koordinerer med vores nabokommuner og dels udvikler nye værktøjer og tilgange. Derfor giver det rigtig god mening for os at indgå i et landsdækkende samarbejde med kommuner, der har samme udfordringer, siger hun.

Der er høje krav til at få en bevilling fra EU LIFE Programmet. Men Europa-Kommissionens positive evaluering af LIFE ACT-ansøgningen viser, at projektet er på helt rette vej. Det siger Lars Holte Nielsen, der er direktør for Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles og talsmand for dacob, der er et samarbejde mellem repræsentationer for danske kommuner, regioner og universiteter i Bruxelles:

- Det er en meget flot evaluering, som viser, at vi med ansøgningen har ramt en høj kvalitet, der virkelig flugter med det, som EU ønsker. Evalueringen viser, at Europa-Kommissionen kan se kvaliteten i det, vi vil med projektet, og Europa-Kommissionen tilkendegiver også i sin evaluering, at de ønsker at lære af de erfaringer, som projektet kaster af sig. Dermed kan vi kun være tilfredse med Europa-Kommissionens tilbagemelding, som peger meget positivt fremad, lyder det. 

Der er oprettet en hjemmeside for LIFE ACT-partnerskabet bl.a. med en beskrivelse af de 11 arbejdspakker, der bliver realiseret, hvis projektet får EU-bevillingen. 

Læs meget mere på life-act.eu

Fakta om LIFE ACT

  • LIFE ACT er et partnerskab med i alt 37 økonomiske partnere. Dertil kommer en række støttende aktører, bl.a. 25 kommuner, der deltager i vidensdeling og netværksarrangementer.
     
  • LIFE ACT søger om støtte på ca. 126 mio. kroner (17 mio. EUR) til et projekt, der arbejder med både forebyggelse af og tilpasning til klimaforandringer samt synergier mellem de to områder
     
  • Partnerskabet består af 27 danske kommuner, de fem regioner samt det Midtjyske EU-kontor, CDEU. Hertil kommer forsyningsvirksomheden Lemvig Vand A/S, rådgivningsvirksomheden Fjordland, det nordjyske NDEU samt trafikselskabet NT, der deltager i specifikke arbejdspakker.
     
  • De støttende aktører omfatter Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Kystdirektoratet og Vejdirektoratet, 25 yderligere kommuner, såvel som 18 partnere til videns-udvikling og -udveksling, herunder alle danske universiteter og CONCITO.
     
  • Region Midtjylland er leadpartner på det samlede projekt og trækker bl.a. på erfaringerne fra det store regionale klimatilpasningsprojekt Coast to Coast Climate Challenge, der blev afsluttet i 2022.
     
  • LIFE ACT håber at kunne starte projektet i januar 2025 med et samlet budget på 200 mio. kroner og en projektperiode på otte år.
     
  • Formålet med LIFE ACT er at accelerere den landsdækkende implementering af de kommunale klimahandlingsplaner i omstillingen mod et klimaneutralt og klimarobust samfund. 70 pct. klimaneutralitet i 2030 - og 100 pct. i år 2050 samt opfyldelse af målsætningen om klimarobusthed.
     
  • Hovedfokus vil være på de udfordringer, hvor løsningerne endnu ikke er kendte, samt hvor der er brug for, at samarbejde på tværs for at udvikle nødvendig viden og/eller sikre nødvendig handling.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online