Lovgivning bremser Københavns grønne omstilling

Reglerne for kommuners brug af solcelleanlæg til eget forbrug blev ændret kort efter Københavns Kommune havde indkøbt flere solcelleanlæg tilbage i 2013. Det betyder nu, at kommunen ikke selv må bruge den bæredygtige, billige strøm, men i stedet taber stort på at drive anlæggene.

Bellahøj Svømmestadion er et af de fire byggerier, hvis solcelleanlæg Københavns Kommune nu driver med underskud grundet ændrede regler. Foto: flickr/Anders Illum.

03.01.2017

CSR.dk

Tilbage i 2013 indkøbte Københavns Kommune fire solcelleanlæg, der skulle pryde tagene på Dyvekeskolen, Sundby Idrætspark, Bellahøj Svømmestadion og Sundby Bad, skriver Politiken. Den billige, grønne strøm skulle bruges til at gøre institutionerne selvforsynende på området og var et led i kommunens klimaplan.

”Vi har brug for, at vi både som borgere og kommunale myndigheder kan handle i god tro til lovgiver. Reglerne blev strammet, lige efter at vi i god tro indkøbte anlæggene. Havde vi kendt de absurde regler, havde vi brugt pengene til en anden grøn investering”, udtaler Københavns overborgmester Frank Jensen (S) til Politiken. .

Men nu er anlæggene blevet en hæmsko mere end noget andet.

Kort efter kommunens indkøb besluttede Folketinget, at kommunale solcelleanlæg var omfattet af elforsyningsloven og dermed skulle betragtes på linje med kraftvarmeværker.

Hvert enkelt anlæg skulle derfor udskilles i et selskab, hvilket betyder, at København skal sælge den grønne strøm fra solcelleanlæggene ind i elnettet.

Ydermere droppede Folketinget i maj måned sidste år en støtteordning til solceller, der sikrede en pris på 60 øre per kwh i de første ti år. Det har den konsekvens at den bæredygtige strøm nu sælges til spotpris på den nordiske elbørs, pt. 18 øre per kwh.

Københavns Kommune skal altså nu bruge cirka 1,2 millioner kroner på overhovedet at drive anlæggene videre, skriver Politiken.

Derudover estimerer kommunens økonomiforvaltning, at København skal bruge yderligere 250.000 kroner om året på at dække anlæggenes driftsunderskud de næste ti år. Og sidst men ikke mindst kommer en udgift på 610.000 kroner i momsrefusion, som Københavns Kommune skal betale til staten, fordi anlæggene ikke længere direkte er ejet af kommunen.

Pengene bliver taget fra en pulje, der var afsat til at indkøbe og installere flere solcelleanlæg på eksisterende, kommunale bygninger.  

”Absurde regler”
Københavns overborgmester Frank Jensen (S), kalder reglerne absurde:

”Det er absurd, at man forhindrer os i at bruge vores egenproducerede grønne strøm fra tre velfungerende anlæg. Dejlig billig strøm, som reducerer vores CO2-udslip”, siger overborgmesteren til Politiken. Han tilføjer:

”Vi har brug for, at vi både som borgere og kommunale myndigheder kan handle i god tro til lovgiver. Reglerne blev strammet, lige efter at vi i god tro indkøbte anlæggene. Havde vi kendt de absurde regler, havde vi brugt pengene til en anden grøn investering”, siger Frank Jensen til Politiken.

Læs også: Solceller på hver fjerde danske tag i 2040

Københavns Kommune vil i fremtiden kun sætte solceller op i forbindelse med nybyggeri, hvor det er nogle andre regler, der gælder.  

-CHM

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn