03.01.2017  |  Klima, miljø og energi

Lovgivning bremser Københavns grønne omstilling

Reglerne for kommuners brug af solcelleanlæg til eget forbrug blev ændret kort efter Københavns Kommune havde indkøbt flere solcelleanlæg tilbage i 2013. Det betyder nu, at kommunen ikke selv må bruge den bæredygtige, billige strøm, men i stedet taber stort på at drive anlæggene.

Tilbage i 2013 indkøbte Københavns Kommune fire solcelleanlæg, der skulle pryde tagene på Dyvekeskolen, Sundby Idrætspark, Bellahøj Svømmestadion og Sundby Bad, skriver Politiken. Den billige, grønne strøm skulle bruges til at gøre institutionerne selvforsynende på området og var et led i kommunens klimaplan.


Læs også: Solceller skal forsyne nyt fængsel med strøm

Men nu er anlæggene blevet en hæmsko mere end noget andet.

Kort efter kommunens indkøb besluttede Folketinget, at kommunale solcelleanlæg var omfattet af elforsyningsloven og dermed skulle betragtes på linje med kraftvarmeværker.

Hvert enkelt anlæg skulle derfor udskilles i et selskab, hvilket betyder, at København skal sælge den grønne strøm fra solcelleanlæggene ind i elnettet.

Ydermere droppede Folketinget i maj måned sidste år en støtteordning til solceller, der sikrede en pris på 60 øre per kwh i de første ti år. Det har den konsekvens at den bæredygtige strøm nu sælges til spotpris på den nordiske elbørs, pt. 18 øre per kwh.

Københavns Kommune skal altså nu bruge cirka 1,2 millioner kroner på overhovedet at drive anlæggene videre, skriver Politiken.

Derudover estimerer kommunens økonomiforvaltning, at København skal bruge yderligere 250.000 kroner om året på at dække anlæggenes driftsunderskud de næste ti år. Og sidst men ikke mindst kommer en udgift på 610.000 kroner i momsrefusion, som Københavns Kommune skal betale til staten, fordi anlæggene ikke længere direkte er ejet af kommunen.

Pengene bliver taget fra en pulje, der var afsat til at indkøbe og installere flere solcelleanlæg på eksisterende, kommunale bygninger.  

”Absurde regler”
Københavns overborgmester Frank Jensen (S), kalder reglerne absurde:

”Det er absurd, at man forhindrer os i at bruge vores egenproducerede grønne strøm fra tre velfungerende anlæg. Dejlig billig strøm, som reducerer vores CO2-udslip”, siger overborgmesteren til Politiken. Han tilføjer:

”Vi har brug for, at vi både som borgere og kommunale myndigheder kan handle i god tro til lovgiver. Reglerne blev strammet, lige efter at vi i god tro indkøbte anlæggene. Havde vi kendt de absurde regler, havde vi brugt pengene til en anden grøn investering”, siger Frank Jensen til Politiken.

Læs også: Solceller på hver fjerde danske tag i 2040

Københavns Kommune vil i fremtiden kun sætte solceller op i forbindelse med nybyggeri, hvor det er nogle andre regler, der gælder.  

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere