10.08.2016 | Klima, miljø og energi
Luftfarten skal være langt mere grøn
En ny klimarapport understreger vigtigheden af, at luftfartsindustrien tager højde for de fremtidige klimaforandringer. Ændringsforslagene omhandler alternativt brændstof og innovativ teknologi.
På trods af en række allerede igangsatte initiativer udleder fly stadig for meget CO2. Det kan ny flyteknologi og alternative brændstoffer måske hjælpe på. Foto: Flickr/Akio Nambo.
Luftfartsindustrien skal forberede sig på de klimaforandringer, som bliver uundgåelige realiteter i den nærmeste fremtid. Sådan lyder opfordringen fra sammenslutningen International Civil Aviation Organization (ICAO), skriver mediet edie.net.
Læs også: Norwegian: Luftfarten skal også bidrage til reduktion af CO2
Organisationen bringer opfordringen i en ny klimarapport, som netop er blevet offentliggjort. Rapporten fremhæver vigtigheden af at opnå betydelige kulstofreduktioner inden for en industri, der kun bliver større og større, men som lider under ekstreme vejrforhold grundet stigende temperaturer.
Hvis der ikke bliver ændret på de nuværende tilstande - luftfarten er ansvarlig for to procent af de globale druvhusgasudledninger - spår rapporten, at vi i perioden 2015-2020 vil opleve CO2-udledninger på omkring 56 milliarder ton.
For at kunne leve op til et så højt niveau af forbedringer, som kan sikre håbet om en kulstof-neutral industri i 2020, skal der ske markante forbedringer rent teknologisk, lyder det.
Nye flytyper
Den såkaldte Committee on Aviation Environmental Protection (CAEP) kommer i rapporten med bud på, hvordan en særlig flyteknologi, alternative brændstoffer og nye flytyper kan afhjælpe kulstofudledningerne.
De nye, foreslåede flytyper gør brug af en revideret standard for CO2-udledninger, som skal gælde fra om fire år, altså i 2020, og som vil være et vigtigt skridt mod at sikre optimal flyenergieffektivitet.
Også infrastrukturen i lufthavne kan gøres endnu grønnere, oplyser rapporten – blandt andet ved hjælp af vedvarende energi. I Belfast lufthavn i Nordirland har man allerede forsøgt sig med vedvarende energi i form af en solcelle-park.
Flere igangsatte initiativer
I forlængelse af COP21-aftalen fra december 2015 er flyindustrien allerede gået i gang med at indfri visse klimavenlige tiltag.
I februar i år annoncerede ICAO, at en international standard for kuldioxid var blevet vedtaget. Standarden vil føre til en højere effektivitet inden for flybrændstof.
Læs også: Flyene oser stadig for meget
Derudover har flyproducenter som Airbus og Boeing for nyligt igangsat en række grønne initiativer med bæredygtig luftfart som mål.
Du kan læse ICAO’s rapport her.
- KLZ
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

Sidste udkald for at Danmark kan nå sit klimamål for 2025
Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens 2025-mål. Den nuværende politik mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner, viser en ny analyse fra den grønne tænketank CONCITO.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.
Strategi & ledelse

If siger farvel til kunder med dårlig ESG-rating
Forsikringsselskabet If vælger nu at sige farvel til kunder, som ikke kan efterleve principperne for bæredygtig adfærd i FN's Global Compact. Samtidig viser en opgørelse, at langt størstedelen af Ifs erhvervskunder performer rigtig godt inden for ESG.
Medarbejder

Undersøgelse: Bureaubiz’ læsere mangler kompetenceløft indenfor ESG hos bureauer
Hos onlinemediet Bureaubiz’ bureauarbejdende læsere oplever en tredjedel, at de mangler vigtige kompetencer for at kunne rådgive kunder om ESG og bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Jysk er nu GRS-certificeret som virksomhed
Jysk har gennem flere år solgt GRS-certificerede produkter med genanvendte materialer, og med en GRS-certificering som virksomhed sætter boligkæden nu øget fokus på arbejdet.