Lugerobotter kan minimere brugen af sprøjtegifte

Robotter, der kan luge markerne for ukrudt, kan nedsætte brugen af sprøjtegifte markant.

Lugerobotten ved navn Robovator bliver allerede brugt i salatmarker. Foto: Frank Poulsen Engineering..

04.11.2013

CSR.dk

På Syddansk Universitet arbejder postdoc Henrik Skov Midtiby på at videreudvikle en lugerobot, der ved hjælp af et kamera og en computer kan rulle hen over markerne og hakke ukrudt uden brug af sprøjtegifte.

Postdoc Henrik Skov Midtiby står i spidsen for det SDU-forskerteam, der har udviklet lugerobotten. Foto: Privat. .

En af de største udfordringer er at lære computeren at skelne mellem afgrøder og ukrudt, men ifølge Midtiby er det ikke en uoverkommelig opgave. Han fortæller, at lugerobotten allerede bliver brugt til letgenkendelige afgrøder som salat, og at næste skridt bliver at få den til at virke i sukkerroemarker.

”Du kan lære en dreng i børnehaveklassen at skelne en roeplante fra ukrudt. Det er mennesker utroligt dygtige til. Men det er meget kompliceret at få en robot til det. En robot kan groft sagt kun to ting. Den kan lægge to tal sammen, og den kan finde ud af, om et tal er større end et andet”, siger Henrik Skov Midtiby.

Læs også: Dansk bioethanolprojekt i verdensklasse

Et andet problem, han og forskerholdet på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er stødt på, er, at de skiftende lysforhold på markerne gør det svært for robottens kamera at finde ukrudtsplanterne. Men det er også et problem, som Midtiby mener, kan løses. 

Stort potentiale for højværdiafgrøder
At det især er sukkerroemarker, som Midtiby har i kikkerten, skyldes, at der stort set ikke produceres økologiske sukkerroer i Danmark, fordi det kræver en alt for stor arbejdsindsats at luge ukrudtet væk manuelt. Hvis lugerobotter kan sættes til at gøre arbejdet, vil det muliggøre en sukkerroeproduktion helt uden sprøjtemidler.

Lugerobotten har ifølge Midtiby ikke kun potentiale til at virke med sukkerroer, men på alle marker, hvor afgrøderne står med en veldefineret afstand mellem sig.

Det kan være højværdiafgrøder som kål, spinat og endda majs, hvis de bliver sået med lidt større afstand mellem planterne. Kornmarker er udelukket, fordi planterne står for tæt. Brugen af sprøjtemidler kan dog ikke helt undgås, fordi svampeinfektioner og lignende ikke kan behandles med hakkejern.

Læs også: Danske bioprodukter får 160 millioner kroner

De lugerobotter, der er drift på salatmarkerne, er udviklet i samarbejde med maskinproducenten Frank Poulsen Engineering.

Rentabilitet kræver politisk handling
Den hastighed, som lugerobotterne kan køre hen over markerne med, har betydning. Midtiby vurderer, at mekanisk lugning kan komme op på den halve hastighed i forhold til sprøjtning. Det gør i første omgang lugerobotterne mindre attraktive for de konventionelle landmænd, fordi det i dag er vigtigere, at de kan luge store arealer hurtigt, end at luge uden brug af sprøjtemidler.     

Men i og med kravene fra politisk hold er øget til, hvor meget og hvilke sprøjtegifte, der må spredes ud på markerne, skal landbruget før eller siden finde alternativer og betale for ny teknologi, der altid vil være dyrere, især i de første år på markedet.

Læs også: Milliarder på vej til omstilling af dansk industri

”Men det kan godt være, at det er politikerne, der skal hjælpe os til at gøre teknologien økonomisk rentabel for konventionelle landbrug i den store skala”, siger Henrik Skov Midtiby, der i øjeblikket er ved at søge flere midler, så lugerobotten kan blive videreudviklet. Hvis det lykkes, ser han gode forretningsmæssige perspektiver for lugerobotten.

”Det er en teknologi, som ingen andre kan levere lige nu. Det plejer at være gode ingredienser i en salgssucces”, siger han. 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

PanzerGlass viser LCA-resultater: Sådan gjorde de

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J