Mållinjen på plads: Danfoss vil være CO2-neutral i 2030
70 fabrikker skal køre på grøn energi og hele bilflåden konverteres til el. Samtidig melder Danfoss sig under fanerne i ambitiøse klimainitiativer hos The Climate Group og UN Global Compact.
Danfoss har allerede reduceret sit relative energiforbrug og dermed CO2-udledninger over flere år. Men senest 2030 skal det være helt slut: Netto skal ingen CO2 udledes på grund af virksomhedens egne aktiviteter.
Vejen til målet går primært over yderligere reduktion i energiforbrug og konvertering til vedvarende energi – på de 70 fabrikker i hele verden og med udskiftning af de 2.300 biler Danfoss har i sin flåde. Koncernen udleder i øjeblikket 250.000 tons CO2.
”Det er en ambitiøs målsætning, og jeg kender ikke til andre i vores industri, som har så vidtrækkende planer, som vi har. Fokus på energi effektivitet og elektrificering er afgørende skridt mod en bæredygtig fremtid. Det er samtidig selve kernen i vores forretning, og i de løsninger vi tilbyder vores kunder,” siger Kim Fausing, koncernchef i Danfoss til Finans.
Læs også: Danfoss tager første spadestik til energieffektivt datacenter
I Nordborg på Als, hvor virksomheden har hovedsæde og sin største fabrik, betyder de nye mål helt konkret, at man skal skifte sit eget kraftværk, der kører på naturgas og leverer opvarmning, ud med grøn fjernvarme og varmepumper. Desuden vil man udnytte overskudsvarme fra produktionen og fra datacentre. Den strøm, der skal bruges til at elektrificere alle led, er planlagt til at komme fra vindmøller i takt med udbygningen af vindkraft i området.
Climate Groups initiativer
- RE100 – hvor medlemmerne siger ja til konvertere hele deres elektricitetsforsyning til vedvarende energi. Er et partnerskab med CDP (Carbon Disclosure Project). 223 virksomheder er medlemmer.
- EP100 – hvor medlemmerne forpligter sig til at forbedre deres energieffektivitet. Er et partnerskab med the Alliance to Save Energy. 72 virksomheder er medlemmer.
- EV100 - hvor medlemmerne forpligter sig til at bidrage til overgangen til elektriske biler. 67 virksomheder er medlemmer.
Med den nye udmelding bliver Danfoss et af de første 10 danske selskaber, som har tilsluttet sig “The “Business Ambition for 1.5°C — Our Only Future”. Er man med i det, har man forpligtet sig på at arbejde for højest 1.5 graders temperaturstigning og fået sit mål for CO2-udledninger godkendt af Science Based targets, som betyder, at man leverer sin del af Parisaftalen.
Det internationale arbejde stopper ikke her. Fra december 2019 var Danfoss et af de første selskaber globalt, som er med i alle tre ”business action”-initiativer drevet af NGO’en The Climate Group. (Se faktaboks).
Deltagelsen i dette handler i høj grad om synlighed og muligheden for at være med til at lægge pres på politiske beslutningstagere, så de sætter ambitiøse mål og laver relevant lovgivning på klimaområdet. Men der er også et andet mere Opus Dei-agtigt element:
”Det giver en pisk over egen nakke at forpligte sig sammen med andre. Derudover skal vi rapportere til Climate Group på vores fremskridt årligt, så alle bliver holdt til ilden,” siger Flemming Lynge Nielsen, som er chef for bæredygtighed i Danfoss.