04.07.2016 | Supply chain
Mærsk-selskab anklaget for at underbetale arbejdere i Indonesien
Supply chain kan også være mennesker. Det har Mærsks logistikselskab Damco måttet sande i Indonesien, hvor arbejdsministeriet kræver at virksomheden skal betale 2,75 millioner kroner i erstatning.
Sagen drejer sig om om 107 arbejdere, som lastede containere i et af Damcos pakhuse i Indonesien. Arbejderne var dog ikke ansat af Damco men af en underleverandør, PT Tunas Baru Sejahtera (PT TBS). Spørgsmålet er, hvem der er ansvarlig for at de 107 arbejdere arbejdede uden kontrakt og blev underbetalt i forhold til den indonesiske mindsteløn.
Det indonesiske arbejdsministerium afgjorde d. 6. juni 2016 at de forhold er Damcos ansvar, og at selskabet derfor skal afholde erstatningen, ligesom de skal ansætte arbejderne og tilbyde dem sygesikring. Det skriver Danwatch.
Damco: ikke vores ansvar
Diskussionen startede i maj 2014, da arbejderne kontaktede myndighederne, fordi de var usikre på deres arbejdsforhold. Myndighederne foretog en inspektion og sagde, at Damco skulle agere som arbejdsgiver.
Damco afviste også dengang den udlægning af sagen og forklarede, at de har den opfattelse, at underleverandøren bærer al ansvar for løn og ansættelsesvilkår. Damco skrev, at de har betalt Tunas et fast beløb for hver container, der er blevet lastet, og at det er Tunas’ ansvar at udbetale retmæssig løn. Det synspunkt fastholder Damco, som senest har udtalt at de ”ikke accepterer at have juridisk ansvar for PT TBS’s ansatte i pakhuset”.
Med andre ord godtager selskabet ikke afgørelsen, fordi virksomheden er uenig med myndighedernes vurdering, og sagen kan derfor ende i retten.
Kendt risiko for Mærsk
Leverandørkædeansvar i forhold til medarbejdere er ikke ukendt for Mærsk Gruppen, som i sit centrale program for ansvarlige indkøb har kategorierne ”Manning and crewing agencies” og ”Warehousing and distribution” på listen over ti områder med størst risiko for negativ påvirkning af miljø og sociale forhold. Det fremgår af Mærsks bæredygtighedsrapport for 2015
Var juraen på plads?
Juridisk set fremhæves to forhold. For det første at Damco var klar over, at den indonesiske underleverandør ikke var lovligt registreret, da selskabet blev hyret. Damco forklarer dog, at der findes en lovklausul, der tillader at "hyre en ikke-lovlig enhed, hvis der ikke eksisterer en passende lovlig enhed på det tidspunkt," skriver Danwatch. For det andet om den opgave arbejderne udførte, er en kerneopgave for Damco. I så fald er det Ifølge indonesisk lov ikke tilladt at udlicitere opgaven. Damco mener dog, at arbejdsministeriet allerede har godkendt det synspunkt, at lastning af varer ikke er en kerneopgave.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.