22.01.2021 | Klima, miljø og energi
Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Maersk forventer at bestille deres første CO2-neutrale skibe allerede om tre år.
Det skriver Shippingwatch.
I podcasten "Outrage + Optimism" sætter Søren Skou, administrerende direktør i A.P. Møller Mærsk A/S, ord på den rejse virksomheden er på - kursen er en CO2-neutral skibsflåde i 2050.
Der vil i første omgang blive købt små containerskibe, som skal give vigtige inputs og erfaringer til det videre klimaarbejde. Særligt valget af brændstof er noget der skal arbejdes med.
Læs også: Rederi vil teste bæredygtig biobrændsel
"Og vi kan fylde skibet med brændstof på den måde, få erfaringen om, hvad der fungerer operationelt, hvordan sikkerheden fungerer, og så kan vi være klar til at begynde at bestille store skibe mod slutningen af dette årti. Det er den vej, vi ser," siger Skou i podcasten.
Brændstoffer som ethanol og ammoniak er på tale, hvis sikkerhedsmæssige risici Søren Skou forventer at Maersk vil få styr på indenfor to-tre år.
I december sidste år meldte Maersk også ud, at de leder intenst efter alternative brændstoffer.
Læs også: Maersk kigger ind i alternative brændsler som måske kan findes i bioaffald fra risplanten
Maersk deltager i koalitionen Getting to Zero med mål om at få CO2-neutrale skibe, der er kommercielt bæredygtige, på verdenshavene i 2030.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.