09.01.2017 | Supply chain
Mange indkøbere overser risici for korruption i forsyningskæden
Korruption og bestikkelse blandt tredjepartsleverandører er en stor risiko i adskillige brancher. Alligevel fejler næsten halvdelen af internationale virksomheder, når det kommer til at forhindre de ulovlige pengestrømme, viser ny undersøgelse.
Tæt på halvdelen af en stribe store, multinationale selskaber undlader at tage basale forholdsregler for at forhindre korruption og bestikkelse i samarbejdet med sine tredjepartsleverandører. Det er hovedkonklusionen i en ny rapport, Steering the Course: Navigating third party bribery and corruption risk, fra advokatfirmaet Hogan Lovells (HL).
Læs også: Mærsk sætter ind mod korruption
Mere præcist viser undersøgelsen, hvor HL har spurgt lidt over 600 virksomheder om deres praksisser på området, at 49 procent af selskaberne ikke udfører grundlæggende såkaldte AB&C (anti-bribery and corruption)-tjek af sine tredjepartsleverandører for at sikre sig mod de mange risici i denne sammenhæng.
Derudover viser analysen, at 47 procent ikke udviser rettidig omhu i deres forberedelser, 44 procent undlader at bede deres tredjepartsleverandører om at udfylde spørgeskemaer om emnet, og en tilsvarende andel foretager ikke personlige interviews på området.
Grundet stadigt strammere international lovgivning på netop AB&C, der i stigende grad gør de store virksomheder ansvarlige for eventuelle korrupte handlinger hos deres leverandører i både andet og tredje led, så kommer undersøgelsens resultater bag på en af dens forfattere.
”Det betyder jo, at lad os sige 45 procent af virksomhederne står til at komme i problemer, hvis der går noget galt. Og med tanke på den potentielle risiko, når det kommer til størrelsen af de mulige straffe, så finder vi det ret overraskende”, siger global head of investigations, white collar and fraud hos Hogan Lovells, Crispin Rapinet, til Supply Management.
Fejl kan hurtigt ende i retssager
Udfordringen med tredjepartsleverandører for de store selskaber går på at vide, hvem man rent faktisk handler med. Af de adspurgte virksomheder i undersøgelsen, har de 82 procent noteret sig en stigning i antallet af tredjepartsleverandører over de sidste tre år, og næsten lige så mange (78 procent) regner med at få flere det kommende år.
Derfor bliver det både sværere og vigtigere for virksomhederne at have styr på deres forsyningskæder, siger Crispin Rapinet i forbindelse med rapportens publicering.
”Det giver jo god mening for virksomhederne at engagere sig med tredjeparter – lokal viden, forbindelser osv. Samtidig er det er svær balancegang mellem kommercielle fordele kontra risikoen forbundet ved at disse parter agerer i dit navn. Hvis du som selskab ikke har det rigtige kontrolapparat på plads, så kan det hurtigt ende i retssager og store tab både økonomisk og af omdømme”, siger han.
Læs også: Korruption straffes globalt - men hvordan og for hvad?
Som grundlag for rapporten har HL talt med i alt 604 virksomheder fra UK (101), Tyskland (102), Frankrig (100), USA (151), Kina (57), Singapore (52) og Japan (41), her godt 150 fra transportbranchen. Alle har mindst 2000 ansatte og en omsætning på ikke under 250 mio. pund (knap 2,2 mia. kr.).
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.