09.01.2017  |  Supply chain

Mange indkøbere overser risici for korruption i forsyningskæden

Korruption og bestikkelse blandt tredjepartsleverandører er en stor risiko i adskillige brancher. Alligevel fejler næsten halvdelen af internationale virksomheder, når det kommer til at forhindre de ulovlige pengestrømme, viser ny undersøgelse.

Tæt på halvdelen af en stribe store, multinationale selskaber undlader at tage basale forholdsregler for at forhindre korruption og bestikkelse i samarbejdet med sine tredjepartsleverandører. Det er hovedkonklusionen i en ny rapport, Steering the Course: Navigating third party bribery and corruption risk, fra advokatfirmaet Hogan Lovells (HL).

Læs også: Mærsk sætter ind mod korruption

Mere præcist viser undersøgelsen, hvor HL har spurgt lidt over 600 virksomheder om deres praksisser på området, at 49 procent af selskaberne ikke udfører grundlæggende såkaldte AB&C (anti-bribery and corruption)-tjek af sine tredjepartsleverandører for at sikre sig mod de mange risici i denne sammenhæng.

Derudover viser analysen, at 47 procent ikke udviser rettidig omhu i deres forberedelser, 44 procent undlader at bede deres tredjepartsleverandører om at udfylde spørgeskemaer om emnet, og en tilsvarende andel foretager ikke personlige interviews på området.

Grundet stadigt strammere international lovgivning på netop AB&C, der i stigende grad gør de store virksomheder ansvarlige for eventuelle korrupte handlinger hos deres leverandører i både andet og tredje led, så kommer undersøgelsens resultater bag på en af dens forfattere.

”Det betyder jo, at lad os sige 45 procent af virksomhederne står til at komme i problemer, hvis der går noget galt. Og med tanke på den potentielle risiko, når det kommer til størrelsen af de mulige straffe, så finder vi det ret overraskende”, siger global head of investigations, white collar and fraud hos Hogan Lovells, Crispin Rapinet, til Supply Management.

Fejl kan hurtigt ende i retssager
Udfordringen med tredjepartsleverandører for de store selskaber går på at vide, hvem man rent faktisk handler med. Af de adspurgte virksomheder i undersøgelsen, har de 82 procent noteret sig en stigning i antallet af tredjepartsleverandører over de sidste tre år, og næsten lige så mange (78 procent) regner med at få flere det kommende år.

Derfor bliver det både sværere og vigtigere for virksomhederne at have styr på deres forsyningskæder, siger Crispin Rapinet i forbindelse med rapportens publicering.

”Det giver jo god mening for virksomhederne at engagere sig med tredjeparter – lokal viden, forbindelser osv. Samtidig er det er svær balancegang mellem kommercielle fordele kontra risikoen forbundet ved at disse parter agerer i dit navn. Hvis du som selskab ikke har det rigtige kontrolapparat på plads, så kan det hurtigt ende i retssager og store tab både økonomisk og af omdømme”, siger han.

Læs også: Korruption straffes globalt - men hvordan og for hvad?

Som grundlag for rapporten har HL talt med i alt 604 virksomheder fra UK (101), Tyskland (102), Frankrig (100), USA (151), Kina (57), Singapore (52) og Japan (41), her godt 150 fra transportbranchen. Alle har mindst 2000 ansatte og en omsætning på ikke under 250 mio. pund (knap 2,2 mia. kr.).

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere