Mange virksomheder har ikke styr på konfliktmineraler

En lang række amerikanske virksomheder har ikke styr på, hvorvidt konfliktmineraler er en del af deres forsyningskæde, selvom de har været pålagt at rapportere om det i tre år.

Konfliktmineraler giver stadig hovedbrud hos en lang række amerikanske virksomheder, der ikke endegyldigt kan svare på, hvor deres mineraler kommer fra. Denne tantalmine i Den Demokratiske Republik Congo skulle være ansvarligt drevet. Foto: Flickr/Responsible Sourcing Network.

03.08.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Siden regnskabsåret 2012-13 har børsnoterede virksomheder i USA skulle undersøge deres forsyningskæde for at få overblik over, om den inddrager de såkaldte konfliktmineraler tin, tungsten, tantal og guld, der kan forbindes med bevæbnede militsgrupper i Afrika syd for Sahara. Alligevel kan størstedelen af virksomhederne stadig ikke give et klart svar på, om det er tilfældet, skriver Bloomberg.

Læs også: Mere end audits: Gennemsigtighed og samarbejde er fremtiden

Virksomhederne skal sende deres rapporter til den såkaldte Securities and Exchange Commission, hvilket over 1200 selskaber, herunder Apple og General Motors, gjorde ved seneste frist i juni, og ud af disse kan 70 procent altså ikke definitivt slå fast, at deres sourcing af de fire mineraler sker på ansvarlig vis. Knap halvdelen af virksomhederne, 557, bruger alle fire.

Det er dog ikke ensbetydende med, at rapporteringskravet har været værdiløst. Godt nok meldte FNs Sikkerhedsråd i midten af juni, at oprørsgrupper og lokale krigsherrer i Den Demokratiske Republik Congo (DRC), som er en af de store kilder til mineralerne, stadig profiterer på mineraludvindingen, men de mange rapporter har også øget gennemsigtigheden i selskaberne forsyningskæder, viser en analyse fra NGO’en Development International.

Virksomhederne deler mere information, flere af deres underleverandører svarer tilbage, og der er mere åbenhed omkring strategiske overvejelser, ligesom selve rapporterne er blevet længere og mere detaljerede. Og det er ikke kun af moralske årsager.

Et godt stykke vej endnu
”Virksomhederne har været i stand til at lave en forretningsmodel ud af det her og ser det som en lakmusprøve i forhold til deres leverandører og at blive set som markedsledende. Så det handler ikke kun om konfliktmineraler, men om, hvor meget kontrol man kan have over sin forsyningskæde”, siger principal investigator hos Development International, Chris Bayer, der er hovedforfatter til analysen.

Omkring halvdelen af de selskaber, der indgav rapporter til SEC, offentliggjorde ifølge Bayers analyse svarprocenten fra deres leverandører i forhold til konfliktmineraler. I gennemsnit vendte 83 procent af leverandørerne tilbage på henvendelserne. 181 virksomheder rapporterede om 100 procent feedback fra leverandørerne.

Af de 1200 virksomheder, rapporterede omkring 10 procent mere eller mindre direkte om helt konfliktfri produkter, men af disse har kun 19 fået undersøgt disse udmeldinger. Og sammenlagt er der da også stadig et stykke vej igen, før SECs regler kan siges at blive fuldstændig overholdt.

Læs også: Intel sigter efter konfliktfri forsyningskæde i 2016

Ifølge Bayers analyse missede 31 virksomheder SECs rapporteringsdeadline, 77 navngav ikke deres framework omkring arbejdet og den rette politik, 656 virksomheder offentliggjorde ikke deres leverandørers oprindelsesland og 228 rapporter bød ikke på en ordentlig konklusion. Endelig vurderer Bayer, at hundredvis af virksomheder, der burde rapportere til SEC, ikke gør det.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

19.03.2025Slow A/S

Sponseret

Slow overtager African Coffee Roasters fra Coop amba og IFU – En ny æra for bæredygtig kaffe

13.03.2025Fristads Kansas

Sponseret

Resultatdrevet transformation: Første miljøvaredeklaration for tøj leverer markante besparelser

10.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Elektrikerne har akut behov for regeringens nye uddannelsesmillioner

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle