Mange virksomheder har ikke styr på konfliktmineraler

En lang række amerikanske virksomheder har ikke styr på, hvorvidt konfliktmineraler er en del af deres forsyningskæde, selvom de har været pålagt at rapportere om det i tre år.

Konfliktmineraler giver stadig hovedbrud hos en lang række amerikanske virksomheder, der ikke endegyldigt kan svare på, hvor deres mineraler kommer fra. Denne tantalmine i Den Demokratiske Republik Congo skulle være ansvarligt drevet. Foto: Flickr/Responsible Sourcing Network.

03.08.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Siden regnskabsåret 2012-13 har børsnoterede virksomheder i USA skulle undersøge deres forsyningskæde for at få overblik over, om den inddrager de såkaldte konfliktmineraler tin, tungsten, tantal og guld, der kan forbindes med bevæbnede militsgrupper i Afrika syd for Sahara. Alligevel kan størstedelen af virksomhederne stadig ikke give et klart svar på, om det er tilfældet, skriver Bloomberg.

Læs også: Mere end audits: Gennemsigtighed og samarbejde er fremtiden

Virksomhederne skal sende deres rapporter til den såkaldte Securities and Exchange Commission, hvilket over 1200 selskaber, herunder Apple og General Motors, gjorde ved seneste frist i juni, og ud af disse kan 70 procent altså ikke definitivt slå fast, at deres sourcing af de fire mineraler sker på ansvarlig vis. Knap halvdelen af virksomhederne, 557, bruger alle fire.

Det er dog ikke ensbetydende med, at rapporteringskravet har været værdiløst. Godt nok meldte FNs Sikkerhedsråd i midten af juni, at oprørsgrupper og lokale krigsherrer i Den Demokratiske Republik Congo (DRC), som er en af de store kilder til mineralerne, stadig profiterer på mineraludvindingen, men de mange rapporter har også øget gennemsigtigheden i selskaberne forsyningskæder, viser en analyse fra NGO’en Development International.

Virksomhederne deler mere information, flere af deres underleverandører svarer tilbage, og der er mere åbenhed omkring strategiske overvejelser, ligesom selve rapporterne er blevet længere og mere detaljerede. Og det er ikke kun af moralske årsager.

Et godt stykke vej endnu
”Virksomhederne har været i stand til at lave en forretningsmodel ud af det her og ser det som en lakmusprøve i forhold til deres leverandører og at blive set som markedsledende. Så det handler ikke kun om konfliktmineraler, men om, hvor meget kontrol man kan have over sin forsyningskæde”, siger principal investigator hos Development International, Chris Bayer, der er hovedforfatter til analysen.

Omkring halvdelen af de selskaber, der indgav rapporter til SEC, offentliggjorde ifølge Bayers analyse svarprocenten fra deres leverandører i forhold til konfliktmineraler. I gennemsnit vendte 83 procent af leverandørerne tilbage på henvendelserne. 181 virksomheder rapporterede om 100 procent feedback fra leverandørerne.

Af de 1200 virksomheder, rapporterede omkring 10 procent mere eller mindre direkte om helt konfliktfri produkter, men af disse har kun 19 fået undersøgt disse udmeldinger. Og sammenlagt er der da også stadig et stykke vej igen, før SECs regler kan siges at blive fuldstændig overholdt.

Læs også: Intel sigter efter konfliktfri forsyningskæde i 2016

Ifølge Bayers analyse missede 31 virksomheder SECs rapporteringsdeadline, 77 navngav ikke deres framework omkring arbejdet og den rette politik, 656 virksomheder offentliggjorde ikke deres leverandørers oprindelsesland og 228 rapporter bød ikke på en ordentlig konklusion. Endelig vurderer Bayer, at hundredvis af virksomheder, der burde rapportere til SEC, ikke gør det.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Skiftet fra -18 til -15 grader i den kolde forsyningskæde vinder opbakning

17.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

Lille klassiker med stor betydning

13.12.2024Schneider Electric

Sponseret

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams