Manglende diversitet kan nu koste advokater på indtjeningen
Store virksomheder tager nu skrappe midler i brug for at fremme diversitet i advokatbranchen. De er efter den øgede kreativitet, det giver.
Facebook, HP og Novartis er blot nogle i en voksende gruppe af virksomheder, der har advaret deres eksterne juridiske rådgivere. Hvis de ikke opper sig på mangfoldigheden i deres teams, så vil de enten hyre andre advokater eller betale mindre indtil der kommer en bedre repræsentation på køn og etnicitet. Det fortæller bloomberg.com.
Kravet fra de store virksomheder er nok drevet af et generelt stigende fokus på anti-diskrimination, men flere peger først og fremmest på, at mangfoldige teams leverer mere kreative og flerdimensionelle løsninger.
Udfordringen for branchen er reel både i udlandet og i Danmark. Ifølge en artikel i AdvokatWatch tidligere i år, er kvinder generelt er underrepræsenterede i både partnerkredse og ledelseslag i Danmark, selv om de fylder godt på jurauddannelsen og blandt de fuldmægtige på advokatkontorerne. Det samme billede tegner sig i USA og UK ifølge Bloombergs undersøgelse.
På vej i et stykke tid
Interessen for diversitet har været voksende i flere år. Allerede i 2019 sendte 170 virksomheder et brev til amerikanske advokatfirmaer og påtalte manglen på diversitet. Samme år skrev 60 topadvokater i europæiske virksomheder under på en erklæring om at ville øge diversitet og inklusion på tværs af advokatbranchen. I dag har dobbelt så mange skrevet under på erklæringen.
Advokatwatch’s rundspørge hos ti af de største advokatvirksomheder i Danmark i maj 2021 tegnede et billede af, at man jævnligt oplever spørgsmål til diversitet og at det hos nogle kunder indgår i den samlede leverandørevaluering.
På daværende tidspunkt var der dog ingen, der endnu havde oplevet, at det havde kostet dem på hverken indtjening eller ordrebogen. Dog kun DLA Piper fortælle, at en af deres allerstørste kunder overvejede at give sig selv en procent i rabat for hver point der mangler for at opnå en tilfredsstillende score på kundens skala for måling af diversitet.
”Vi anser det også for en reel risiko på sigt, at vi kan blive ekskluderet af potentielle kunder, hvis vi ikke opfylder de krav, som de har opstillet i advokatudbuddet," sagde Martin Lavesen, adm. dir. i DLA Piper i Danmark.
Konkrete krav og konkrete konsekvenser
IT-virksomheden HP har allerede siden 2017 tilbageholdt en del af betalingen til juridiske rådgivere, hvis leverandøren ikke levede op til i hvert fald et af flere stillede krav om diversitet. Det er sket en til to gange i kvartalet lige siden.
Facebook i USA kræver, at halvdelen af advokaterne, som arbejder på Facebooks sager, bidrager til diversitet i teamet med enten etnicitet, køn, seksuel orientering eller handicap, og overvejer samtidig en politik, hvor virksomheden kan tilbageholde betaling til advokatfirmaer, hvis de ikke lever op til målene.
Novartis, den schweiziske pharmavirksomhed, vil tilbageholde 15% af betalingen, hvis leveranødren ikke møder deres krav til diversitet. BT Group i Storbritannien har valgt en gulerods-tilgang og lovet en plads på mediekolossens advisory board, til den advokatvirksomhed, som kan demonstrere størst diversitet.
Enkelte eksempler på hjemmebanen er dog også kommet frem. AdvokatWatch havde således også talt med Martin Schak Møller, der er juridisk chef i Simcorp, som kunne fortælle, at Simcorp næste større rammeaftale om juridisk rådgivning ville have krav til en fuldt udbygget diversitetspolitik fra advokatfirmaerne indbygget.