17.08.2015 | Klima, miljø og energi
Markedet for elbusser i stor vækst
Hvad har London, Luxembourg og Göteborg tilfælles? Alle byer satser massivt på elbusser. Og snart følger Danmark efter, vurderer virksomhed, der producerer energiladere.
Danmark er endnu ikke med i front, når det gælder elbusser. Det er dog et spørgsmål om få år, vurderer ABB. Foto: Flickr/Peter Leth.
Mens London begynder at sætte elbusser ind på bestemte linjer i byen, investerer Luxembourg By i hybridbusser fra Volvo med ladere fra ABB.
Læs også: London klar med elektrisk dobbeltdækker
Dermed bliver lilleputstaten endnu et land i rækken, der investerer i miljørigtige busser. Således viser en optælling fra Det Internationale Energiagentur (IEA) at der sidste år var 46.000 elbusser på verdensplan. Og elbusserne sparer på både klima- og pengekontoen. Således mindsker man CO2-udslippet med 75-99 procent, skriver Energy-Supply.dk.
Og mens vores svenske broderfolk i Göteborg har investeret i rene elbybusser, er Danmark endnu ikke med helt fremme.
Dog mener salgschef hos ABB, Jonas M. Kehr, at det er et spørgsmål om få år.
Jeg tror, der allerede fra 2016 eller starten af 2017 kører elbusser i kommerciel drift i Danmark. Det føler jeg mig rimelig overbevist om. Og jeg forventer, at det internationale marked for ladeteknologi til elbusser med tiden bliver lige så stort som markedet for elbiler, siger han.
Andre vilkår for busser end biler
Baseret på elbilerne går udviklingen så hurtigt fremad, at også markedet for busser vil komme frem.
Undskyldningen i dag er, at elbiler ikke kan køre langt nok på en opladning, men næste generation skal nok komme til at køre det dobbelte af i dag, det vil sige cirka 300 kilometer. Den generation forventes at komme til Europa i 2017, siger Jonas M. Kehr og peger på bilproducenten Tesla, der har skabt stor interesse for elbilen.
Dog gælder samme vilkår ikke for busserne, hvorfor det er vanskeligt at sætte elbusser ind på længere ruter.
Teknologien er klar til de busser, der kører inde i byerne. Her kan ABB sammen med blandt andet Volvo levere bus- og ladeteknologier, der giver kæmpe miljøfordele og støjreduktioner, og vel at mærke til samme pris som de nuværende dieselbusser, siger han.
Læs også: Gigant-solcellepark bygges på Sjælland
Længere ude i fremtiden er det dog meget sandsynligt, at mindre og lettere batterier vil kunne gøre det muligt for busserne køre i en hel dag og kun lade om natten, hvilket vil gøre længere ruter mulige.
-JPN
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.