Masser af muligheder for danske virksomheder i FN’s udviklingsmål

Danske virksomheder kan se frem til store gevinster over de kommende år, i takt med at FN’s 17 mål om bæredygtig udvikling skal indfries. Men de skal ud af deres comfort zone og turde tage nogle risici.

Industriens Hus dannede rammen om konference, der var centreret omkring de 17 mål om bæredygtig udvikling, FN lancerede sidste år..

23.03.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Under overskriften ’The business of development’ inviterede Dansk Industri i fredags til konference i Industriens Hus i København. Formålet var – som titlen angiver – at adressere mulighederne for både små og store danske virksomhederne i forbindelse med realiseringen af FN’s nyligt vedtagne 17 mål for bæredygtig udvikling (SDG’er) på verdensplan frem mod 2030.

Læs også: Miljøministeren spår dansk eksporteventyr i nye FN-mål

Banen blev straks kridtet op. Efter at Kronprinsesse Mary havde budt velkommen blev scenen således indtaget af udenrigsminister Kristian Jensen (V) og adm. direktør for DI, Karsten Dybvad. De blev begge bedt om, hvad der konkret skal lykkes for verdenssamfundet, hvis de 17 mål skal indfries inden for tidsrammen – og hvordan det danske erhvervsliv kan (og ifølge ministeren også skal) bidrage i den sammenhæng.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) var blandt dagens talere..

”Det vil koste omkring 2.500 mia. dollars om året på verdensplan at opnå målene, og alle de midler kan ikke komme fra den offentlige sektor, så virksomhederne skal med på vognen. Som politikere er vores opgave at gøre det attraktivt at investere, bl.a. ved at bekæmpe korruption, og gøre det nemmere at involvere sig som privat selskab. Det er nødvendigt for at komme fra aid til trade”, sagde Kristian Jensen, der dermed samtidig – mellem linjerne – fik forsvaret sin regerings ellers udskældte nedskæringer på såvel bistands- som klimaområdet.

På sine medlemmers vegne bakkede dagens vært op om ministerens udmelding i forhold til det at lette virksomhedernes adgang til de nye markeder:

Vent ikke for længe
”Der skal skabes bedre infrastruktur, bedre rettigheder, nemmere adgang til ressourcer og færre restriktioner for de investeringsvillige firmaer. Al erfaring viser, at den private sektor er altafgørende for jobskabelsen, specielt i lande, hvor staten er mindre stærk”, sagde Karsten Dybvad.

Ministeren understregede dog, at de danske virksomheder også selv skal rykke, hvis de vil have del i kagen.

”Hvis en embedsmand fra et afrikansk land, man måske ikke lige kender det store til, efterspørger noget kapital og man kan se et potentiale, så skal man også turde følge op på det. Kinesiske virksomheder står i kø for den slags. Så dansk erhvervsliv skal ud af sin comfort zone, og de skal ikke tænke alt for længe over det, for så lukker vinduet”, sagde Kristian Jensen.

Afslutningsvis efterlyste ministeren en åben diskussion om, hvor Danmark som erhvervsnation bedst kan gøre en forskel, for som han sagde, ”man kan ikke rigtig have 17 førsteprioriteter, og som virksomhed vil man gerne have nogle få forretningsområder, man kan koncentrere sig om”.

NGO’er skal være mindre skeptiske
Ud over den politiske sfære og erhvervslivet er der også en anden aktørgruppe, der med jævne mellemrum blev nævnt i løbet af dagen. Ved siden af nationalstater, virksomheder og det gigantiske FN-maskineri er en lang række andre mellemstatslige organisationer, not for profit-initiativer og NGO’er således også engageret i udviklingsarbejde rundt om i verden.

En af dem, der kom til orde ved konferencen, var Dansk Røde Kors, og herfra var generalsekretær Anders Ladekarl ikke kun enig i trade-not-aid-vinklen, men også klar til at se indad i forhold til det arbejde, der venter.

”Folk i udviklingslandende er mere end villige til at handle, og der er muligheder nok, men også barrierer. En af de centrale, vi står oplever, er manglen på risikovillig kapital, men det kan der også godt være ’indre’ årsager til. I min optik er der mange NGO’er, der skal være mindre skeptiske over for virksomheder, som gerne vil lave en forretning ud af udvikling. De udfordringer, udviklingsmålene adresserer, kræver nye partnerskaber at løse, og det kalder på mod fra alle parter”, sagde han.

CSR-strategi er fundamental
Det førnævnte FN-apparat var på konferencen bl.a. repræsenteret af direktør for Istanbul international center for private sector in development under UNDP, Marcos Athias Neto, og han understøttede perspektivet i forhold til vigtigheden i, at virksomhederne skal omfavne udviklingsmålene for at kunne få en forretning ud af dem. En nylig undersøgelse viste ifølge Neto således, at selvom rigtig mange virksomheder (92 procent) kender de 17 mål, så ved kun de færreste (13 procent), hvordan de skal håndtere dem.

”Der er helt klart penge at tjene på SDG’erne, så derfor er en CSR-strategi, der inkluderer dem, fundamental for at kunne udnytte potentialet. Og for at det skal slå igennem og skabe virkelig forandring, skal den integreres i alle forretningsområder”, sagde han.

Læs også: 'De gode penge ligger i bæredygtighed'

Spørgsmålet rigtig mange danske virksomheder naturligvis stiller sig selv i den forbindelse er ”Hvordan gør vi det?” Til at give nogle (bud på) svar i den retning, havde arrangørerne bag fredagens konference indbudt en stribe store og mindre selskaber, herunder bl.a. Grundfos, Danfoss, Bluetown og COOP.

Du kan læse meget mere om deres tilgang til mulighederne i SDG’erne i anden del af CSR.dks dækning af The business of development, her.

Head of sustainability i Danfoss, Fleming Voetmann, efterlyste bl.a. højere tempo i implementeringen af ny teknologi..

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet