Masser af muligheder for danske virksomheder i FN’s udviklingsmål

Danske virksomheder kan se frem til store gevinster over de kommende år, i takt med at FN’s 17 mål om bæredygtig udvikling skal indfries. Men de skal ud af deres comfort zone og turde tage nogle risici.

Industriens Hus dannede rammen om konference, der var centreret omkring de 17 mål om bæredygtig udvikling, FN lancerede sidste år..

23.03.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Under overskriften ’The business of development’ inviterede Dansk Industri i fredags til konference i Industriens Hus i København. Formålet var – som titlen angiver – at adressere mulighederne for både små og store danske virksomhederne i forbindelse med realiseringen af FN’s nyligt vedtagne 17 mål for bæredygtig udvikling (SDG’er) på verdensplan frem mod 2030.

Læs også: Miljøministeren spår dansk eksporteventyr i nye FN-mål

Banen blev straks kridtet op. Efter at Kronprinsesse Mary havde budt velkommen blev scenen således indtaget af udenrigsminister Kristian Jensen (V) og adm. direktør for DI, Karsten Dybvad. De blev begge bedt om, hvad der konkret skal lykkes for verdenssamfundet, hvis de 17 mål skal indfries inden for tidsrammen – og hvordan det danske erhvervsliv kan (og ifølge ministeren også skal) bidrage i den sammenhæng.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) var blandt dagens talere..

”Det vil koste omkring 2.500 mia. dollars om året på verdensplan at opnå målene, og alle de midler kan ikke komme fra den offentlige sektor, så virksomhederne skal med på vognen. Som politikere er vores opgave at gøre det attraktivt at investere, bl.a. ved at bekæmpe korruption, og gøre det nemmere at involvere sig som privat selskab. Det er nødvendigt for at komme fra aid til trade”, sagde Kristian Jensen, der dermed samtidig – mellem linjerne – fik forsvaret sin regerings ellers udskældte nedskæringer på såvel bistands- som klimaområdet.

På sine medlemmers vegne bakkede dagens vært op om ministerens udmelding i forhold til det at lette virksomhedernes adgang til de nye markeder:

Vent ikke for længe
”Der skal skabes bedre infrastruktur, bedre rettigheder, nemmere adgang til ressourcer og færre restriktioner for de investeringsvillige firmaer. Al erfaring viser, at den private sektor er altafgørende for jobskabelsen, specielt i lande, hvor staten er mindre stærk”, sagde Karsten Dybvad.

Ministeren understregede dog, at de danske virksomheder også selv skal rykke, hvis de vil have del i kagen.

”Hvis en embedsmand fra et afrikansk land, man måske ikke lige kender det store til, efterspørger noget kapital og man kan se et potentiale, så skal man også turde følge op på det. Kinesiske virksomheder står i kø for den slags. Så dansk erhvervsliv skal ud af sin comfort zone, og de skal ikke tænke alt for længe over det, for så lukker vinduet”, sagde Kristian Jensen.

Afslutningsvis efterlyste ministeren en åben diskussion om, hvor Danmark som erhvervsnation bedst kan gøre en forskel, for som han sagde, ”man kan ikke rigtig have 17 førsteprioriteter, og som virksomhed vil man gerne have nogle få forretningsområder, man kan koncentrere sig om”.

NGO’er skal være mindre skeptiske
Ud over den politiske sfære og erhvervslivet er der også en anden aktørgruppe, der med jævne mellemrum blev nævnt i løbet af dagen. Ved siden af nationalstater, virksomheder og det gigantiske FN-maskineri er en lang række andre mellemstatslige organisationer, not for profit-initiativer og NGO’er således også engageret i udviklingsarbejde rundt om i verden.

En af dem, der kom til orde ved konferencen, var Dansk Røde Kors, og herfra var generalsekretær Anders Ladekarl ikke kun enig i trade-not-aid-vinklen, men også klar til at se indad i forhold til det arbejde, der venter.

”Folk i udviklingslandende er mere end villige til at handle, og der er muligheder nok, men også barrierer. En af de centrale, vi står oplever, er manglen på risikovillig kapital, men det kan der også godt være ’indre’ årsager til. I min optik er der mange NGO’er, der skal være mindre skeptiske over for virksomheder, som gerne vil lave en forretning ud af udvikling. De udfordringer, udviklingsmålene adresserer, kræver nye partnerskaber at løse, og det kalder på mod fra alle parter”, sagde han.

CSR-strategi er fundamental
Det førnævnte FN-apparat var på konferencen bl.a. repræsenteret af direktør for Istanbul international center for private sector in development under UNDP, Marcos Athias Neto, og han understøttede perspektivet i forhold til vigtigheden i, at virksomhederne skal omfavne udviklingsmålene for at kunne få en forretning ud af dem. En nylig undersøgelse viste ifølge Neto således, at selvom rigtig mange virksomheder (92 procent) kender de 17 mål, så ved kun de færreste (13 procent), hvordan de skal håndtere dem.

”Der er helt klart penge at tjene på SDG’erne, så derfor er en CSR-strategi, der inkluderer dem, fundamental for at kunne udnytte potentialet. Og for at det skal slå igennem og skabe virkelig forandring, skal den integreres i alle forretningsområder”, sagde han.

Læs også: 'De gode penge ligger i bæredygtighed'

Spørgsmålet rigtig mange danske virksomheder naturligvis stiller sig selv i den forbindelse er ”Hvordan gør vi det?” Til at give nogle (bud på) svar i den retning, havde arrangørerne bag fredagens konference indbudt en stribe store og mindre selskaber, herunder bl.a. Grundfos, Danfoss, Bluetown og COOP.

Du kan læse meget mere om deres tilgang til mulighederne i SDG’erne i anden del af CSR.dks dækning af The business of development, her.

Head of sustainability i Danfoss, Fleming Voetmann, efterlyste bl.a. højere tempo i implementeringen af ny teknologi..

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus