Masterclass-serie om ESG: DI forbereder virksomheder på nye rapporteringskrav
Dansk Industri (DI) har i de seneste måneder afholdt en ESG Masterclass-serie for virksomheder for at forberede dem på de kommende EU-standarder for bæredygtighedsrapportering. Masterclassen bestod af fire sessioner, hvor virksomheder fik mulighed for at dykke ned i forskellige aspekter af ESG: væsentlighed, miljø (E), sociale forhold (S) og selskabsledelse (G).
Nye krav på vej
Nye rapporteringskrav er blevet indført i EU gennem Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), hvilket betyder, at omkring 50.000 virksomheder i EU fra 2024 skal rapportere om deres indvirkning på samfundet, klimaet og miljøet. Disse rapporteringskrav gælder primært for børsnoterede virksomheder og virksomheder med over 250 ansatte, men det forventes at påvirke næsten alle virksomheder, da de også skal indhente oplysninger fra deres underleverandører.
Rapporteringskravene er fastlagt i 12 European Sustainability Reporting Standards (ESRS) inden for ESG (Environment, Social, Governance). Disse standarder stiller høje krav til virksomhederne og forventes at medføre en betydelig administrativ byrde.
ESG Masterclass: Opbygning af viden og strategisk tilgang
DI understreger vigtigheden af, at virksomheder klæder sig på til at imødegå de kommende EU-rapporteringskrav, så de også kan anvendes som en konkurrencefordel. Derfor har DI udviklet Masterclass-serien, der ikke kun giver virksomhederne et solidt fundament af viden om standarderne, men også inspirerer dem til at have en strategisk og forretningsudviklende tilgang til ESG. Masterclassen er sammensat i tæt samarbejde med forskellige rådgivningshuse, der underviser på sessionerne i både København og Aarhus.
Praksisorienteret fokus: Inspiration fra førende virksomheder
Gennem et praksisorienteret fokus byder Masterclassen på mange eksempler fra den virkelige verden, som deltagerne har kunne hente inspiration fra til deres eget arbejde. I session 2, der fokuserede på det miljømæssige aspekt, blev biodiversitet særligt fremhævet. Deltagerne blev præsenteret for konkrete eksempler fra førende virksomheder, der delte deres initiativer til at bevare og genoprette biodiversiteten i områder, hvor de opererer.
Ligeledes blev der under session 3, der fokuserede på de sociale forhold, præsenteret eksempler fra virksomheder. Disse eksempler viste, hvordan virksomheder ved at integrere og demonstrere det sociale aspekt i deres bæredygtighedsarbejde kan skabe positive sociale resultater ud over blot at opnå økonomisk succes. Dette understregede vigtigheden af at tage hensyn til sociale faktorer som medarbejderes trivsel, samfundsengagement og leverandørkædeforvaltning.
Mere hjælp at hente
DI vi fortsat udvikle kurser, netværk og webinarer for at støtte virksomhederne på deres ESG-rejse. Dette vil give virksomhederne mulighed for at opbygge kompetencer, få adgang til ekspertviden og deltage i erfaringsudveksling på tværs af brancher og sektorer.
DI har f.eks. lige udviklet et nyt to-dages kursus, Tag ledelse på ESG, der er målrettet ledelser og bestyrelsers arbejde med ESG fra et strategisk perspektiv. For dem der skal i gang med bæredygtighedsrapportering, men kun har begrænset viden om ESG, findes der også et nyt ESG netværk.
Hvis du er interesseret i efterårets masterclasses kan du skrive dig op her: https://www.danskindustri.dk/arrangementer/soeg/arrangementer/baredygtighed/esg-masterclass---efteraret-2023/
Find viden og læs meget mere om DI’s mange tilbud på DI.dk/baeredygtighed.