Med nyt koncept får virksomheder lettere ved at opfylde ESG-mål for natur

Hedeselskabet vil skabe mere og bedre natur i Danmark. Så gennem datterselskabet HedeDanmark lanceres nu et koncept, der skal understøtte virksomheder og organisationer i alle faser af deres klima- og biodiversitetstiltag – og sørge for, at effekten kan bruges i rapportering.

Konceptet omhandler blandt andet plantningen af skov på jord, der før er brugt til landbrug. Arkivfoto..

31.08.2023

CSR.dk

ESG-rapportering. CSR. CSRD-direktivet. EU’s Taksonomiforordning. Klimaregnskab. Kunming-Montreal-aftalen. Green Deal. SBTI. GHG.

Der er nok af punkter at forholde sig til som virksomhed, når ens aftryk på natur og miljø skal gøres op. Samtidig er mange virksomheder bekymrede for at blive fanget i greenwashing – ikke af ond vilje, men fordi reglerne er meget komplekse.

Det vil Hedeselskabet nu gøre en ende på. Med konceptet Naturbaserede Løsninger, vil virksomheden gennem sit datterselskab HedeDanmark hjælpe virksomheder og organisationer med at indfri deres ønsker om en grøn omstilling og samtidig give dokumentation for, at tiltagene har effekt, så det kan bruges i bæredygtighedsrapportering.

Læs også: Nyt partnerskab: Der er brug for en biodiversitetslov

”Alle er enige om, at der skal gøres noget ved de kriser, vi står i. Men hvor skal man begynde, og hvordan sikrer man, at de projekter, man sætter i gang, rent faktisk nytter? Det ønsker vi at hjælpe virksomheder og organisationer med, så de kun skal henvende sig til én samarbejdspartner, der klarer alt fra idéudvikling til udførelse, drift og dokumentation af effekt,” siger Torben Friis Lange, der er administrerende direktør i Hedeselskabet.

Dokumentationen er på plads
HedeDanmark har flere års viden om udførelsen af projekter inden for naturgenopretning, biodiversitetstiltag og klimaskovplantning.

Om Naturbaserede Løsninger

Konceptet indeholder flere dele, som virksomheder kan vælge imellem eller kombinere: 

  • Klimaskov – Skovrejsning på tidligere landbrugsjord med fokus på CO2-optag, biodiversitet, friluftsliv og grundvandsbeskyttelse. Virksomheden bliver ejer af skoven og CO2-optaget. 
  • Klimabidrag ved byggeri – Skovrejsning knyttes juridisk til en nyopført bygning, så skovens CO2-optag modsvarer bygningens udledninger ved opførelse og drift over 50 år.  

  • Naturgenopretning i havet - Klima, miljø og biodiversitet under havets overflade skabes med stenrev, ålegræs, tang og blåmuslinger. 

  • Naturgenopretning i landskabet– Naturen får atter plads i det åbne land gennem genslyngning af vandløb, lysåbne arealer, fjernelse af dræn, genetablering af moser, veteranisering og andre tiltag. 

  • Bynær biodiversitet – Naturen tages med ind i byernes græsørkner, og der skabes plads til mere liv ved fx virksomhedsdomiciler og lagerbygninger i industrikvarterer, og eksisterende grønne områder gøres vildere. 

Kilde: Hedeselskabet.

Behovet for såkaldte end-to-end-løsninger betyder, at man tilføjer forudgående projektrådgivning og efterfølgende dokumentation.

Læs også: Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid

De naturbaserede løsninger vil blive fulgt af eksperter, der moniterer og dokumenterer deres økosystemtjenester for klima og biodiversitet.

Dermed kan virksomheder inkludere projekterne i deres ESG-rapportering, som om få år bliver et krav for alle.

”Det er vigtigt for virksomheder, at de forholder sig til de krav til rapportering, som bliver mere og mere omfattende. Vi samarbejder med relevante partnere og eksperter i monitering, dokumentation og certificering af økosystemtjenester, så man kan være sikker på, at tallene kan bruges i rapportering,” siger Mads Flinterup, klima- og biodiversitetschef i Hedeselskabet.

Naturtiltag bliver et krav
Det er Hedeselskabets ambition at gøre processen så let som mulig for virksomheder og organisationer med udgangspunkt i netop deres EGS-strategi.

Læs også: Analyse: ESG er både topprioritet og budgettruet

På den måde skal Danmark få mest mulig god natur, understreger Torben Friis Lange:

”Vi vil være end-to-end-partner for ansvarlige virksomheder, der vil gøre en aktiv indsats i naturen for klima og biodiversitet. De virksomheder, der tager initiativ og begynder arbejde med deres bæredygtighedsprofil, vil få en klar fordel på markedet i fremtiden. En ansvarlig ageren bliver licence to operate, fordi forbrugere, kunder, samarbejdspartnere, leverandører og myndigheder kræver det.”

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

13.11.2024CSR.dk

Skal der biosolutions i køledisken?

12.11.2024CSR.dk

Kommuner står med stor energirenoveringsopgave foran sig

11.11.2024CSR.dk

Mangelfuldt fremmøde ved COP29

11.11.2024CSR.dk

Sektorkobling kan åbne døren til en grøn fremtid

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Miljømærkninger

Aarhus Vand styrker vandforsyningen i kommunen med digital tvilling fra Schneider Electric

07.11.2024Schneider Electric

Sponseret

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V