21.11.2017  |  Klima, miljø og energi

Case: Metalvirksomheden JUAL A/S fandt besparelser for 250.000,- efter et år

Indhold fra partner Hvad er dette?

Opsætning af målere blev en øjenåbner for metalvirksomheden JUAL A/S. Større indsigt i forbruget i produktionen resulterede i en række initiativer, der betød en markant reduktion i energiforbruget.

Da direktør Anders Kjær Jørgensen fra metalvirksomheden JUAL A/S indledte samarbejdet med Scanenergi tilbage i 2010, vidste han godt, at der særligt var behov for sparring omkring virksomhedens varmeforbrug. Men at rådgivningen ville resultere i en samlet reduktion af energiudgifterne på 250.000 kroner allerede det følgende år, kom alligevel som en glædelig overraskelse. I dag er energistyring blevet en vigtig og daglig rutine for virksomheden.

JUAL startede i 1968 som en traditionel blikkenslagerforretning. Siden har den udviklet sig til at være en moderne metalvirksomhed, der fremstiller forskellige produkter inden for tagtilbehør, og som i dag beskæftiger 130 medarbejdere på de to fabrikker i Danmark og Kina.

Direktør Anders Kjær Jørgensen er anden generation i virksomheden, der blev etableret af hans forældre. Han har med succes videreført og videreudviklet de visioner, der op gennem årene har løftet virksomheden til nye højder.

"Jeg fik et chok!"

Samarbejdet med Scanenergi har fået sat skub i en masse ting hos JUAL. Der blev eks. hurtigt sat gang i monteringen af målere på en del af JUALs maskinpark.

”Jeg husker tydeligt, da jeg få dage før juleferien loggede ind første gang og kunne konstatere at systemet virkede, og at jeg kunne aflæse de forskellige målinger,” fortæller Anders Kjær Jørgensen, der til gengæld fik sig noget af et chok, da han efter endt juleferie og nytår åbnede computeren for atter at logge ind i systemet.

”På de få arbejdsdage, der havde været siden den første aflæsning, havde vi brugt for kr. 33.000 i gas!”

Tallene viste med al ønskelig tydelighed, at der var noget, der burde rettes op på, og Anders Kjær Jørgensen satte straks gang i forskellige tiltag. Da han havde den første evaluering med Scanenergi efter et halvt år, kunne energikonsulenten derfor konstatere, at de fleste oplagte forbedringer allerede var identificeret og implementeret af JUAL selv.

”Det ændrer dog ikke ved det faktum, at det var Scanenergis målinger, der satte skub i tingene,” siger Anders Kjær Jørgensen, der – selv om han på de løbende aflæsninger kunne konstatere, at optimeringerne havde en effekt - var ved at falde ned af stolen, da årsopgørelsen kom:

”Vi skulle have ikke mindre end 250.000 kroner tilbage på vores samlede acontobetalinger for gas og el. Og da hverken vejret eller andre faktorer havde ændret sig af betydning i forhold til vores forbrug, kunne den store reduktion helt igennem tilskrives de faktorer, vi blev opmærksomme på gennem Scanenergis produkter og rådgivning. Vi havde simpelthen ikke haft føling med det her før vi fik gang i målingerne.”

Energistyring med OMEGA EMS

Dialogen med Scanenergi og implementeringen af energistyringssystemet Omega EMS har i øvrigt resulteret i en større ansvarsfølelse blandt ledere og medarbejdere. Det løbende fokus på energioptimering er nu blevet en del af dagligdagen. Økonomichef Poul Quist går hver mandag morgen ind og kontrollerer, om el-, vand- og varmeforbruget ser normalt ud:

”Ved at kende vores normale forbrug kan vi se, hvis der er noget galt, og vi kan dermed hurtigt sætte ind og undgå energispild. Et øget vandforbrug i weekenden kan eksempelvis indikere, at der er et toilet, der står og løber. Generelt har energistyringssystemet gjort, at vi er opmærksomme på vores energiforbrug på en helt anden måde end før, og hvis der er noget, der ser underligt ud, bruger vi Scanenergi som sparringspartner,” slutter han.

Læs flere cases her.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere