08.11.2018  |  Samfund

Danish Crowns underskrift på milliardaftale starter bæredygtighedsdebat

Danish Crown har netop underskrevet en milliardaftale om leverancer af dansk svinekød til det Alibaba-ejede selskab Win-Chain. Aftalen møder hård kritik fra Greenpeace, som ikke mener, at Danmarks natur og miljø bør betale prisen for millioner af kineseres kødforbrug. Danish Crown kalder de argumenter for misforståede.

Kan man fra et bæredygtigt synspunkt tillade sig ugentligt at sende 250 tons grisekød slagtet i Danmark til en fabrik i Kina, hvor det skal pakkes og herefter sælges til de kinesiske forbrugere?

Svaret på det spørgsmål er der ikke enighed om mellem Greenpeace, Danish Crown og Landbrug & Fødevarer. Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at Danish Crown netop har underskrevet en milliardaftale med verdens største net-handelsselskab, kinesiske Alibaba.

Det skriver Globalnyt.

Læs også: Danish Crown: Vi vil drive udviklingen og udfordre branchen

Aftalen indebærer, at det Alibaba-ejede selskab Win-Chain de kommende fem år køber alle de varer, som Danish Crown producerer på koncernens nye fabrik nær storbyen Shanghai, men hvor Danish Crown altså har slagtet grisene i Danmark, inden de bliver sendt til fabrikken. Og det møder hård kritik fra Greenpeace, som mener at Danmark med aftalen kommer til at betale et stor miljøregning på vegne af de kinesiske forbrugere.

“Det er en særdeles ikke-bæredygtig praksis, som Danish Crown her skruer op for. Når man sejler frossent kød i store mængder til Kina, står Danmark tilbage med forureningen i form af blandt andet ammoniak i luften, zink i jorden, kvælstof i vores fjorde og sprøjtegift i drikkevandet. Det er under al kritik, at Danmark på den måde skal agere kødfabrik for hele verden og lade vores miljø og natur betale prisen for kinesernes bacon og pølser”, siger landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace Danmark Kristian Sloth til Globalnyt.

Hos Danish Crown afviser man dog kritikken fra Greenpeace. 

“Hvis ikke Danish Crown havde grebet den her ordre, så havde nogle andre gjort det. De danske slagterier er i absolut front, når det gælder bæredygtig produktion. Når det kommer til klimapåvirkning, er vores pakke formentlig verdens bedste”, siger pressechef for Danish Crown Jens Hansen i nyhedsmediet Nordjyske.

Stor skalp for dansk landbrug
Danish Crown får opbakning fra direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, som kalder kritikken fra Greenpeace “helt skæv” og understreger, at Danmark er blandt de bedste lande i verden til at producere klimaeffektivt grisekød.

”Det undrer mig, at Greenpeace har behov for at kalde vores land for en ammoniakpøl. Virkeligheden er, at landbruget har reduceret ammoniakudledningen med 43 procent siden 1990”, siger Flemming Nør-Pedersen ifølge Ritzau.

Alibaba er verdens største nethandelsselskab og kan beskrives som Kinas svar på Amazon. Selskabet blev skabt af Jack Ma, der er en af verdens rigeste personer. Danish Crown har haft et tæt samarbejde med Alibaba Group, siden de to virksomheder i august 2017 underskrev en aftale om salg og markedsføring af Danish Crown-produkter på den digitale platform T-Mall. Det samarbejde udvides fra sommeren 2019 med et langt bredere udbud af produkter, som alle vil blive forarbejdet og pakket på Danish Crowns nye fabrik udenfor Shanghai.

Direktøren i Landbrug & Fødevarer ser samarbejdet som en stor skalp for dansk landbrug.

”Personligt gør det mig stolt, at en af verdens største internetgiganter vælger Danish Crown som deres samarbejdspartner. Det sker ikke hver dag”, siger Flemming Nør-Pedersen.

Læs også: Grundfos-direktør: Alle virksomheder kan gå grønt

Ikke helt overraskende lyder samme toner fra Danish Crown selv.

“Det er fantastisk for Danish Crown at kunne indgå en så stor og omfattende aftale med Win-Chain og Alibaba-Group. Med et slag bliver vores produkter tilgængelige på både Win-Chains digitale platforme og i de Alibaba-ejede supermarkedskæder i hele Shanghai-regionen”, siger Group CEO hos Danish Crown Jais Valeur til Globalnyt.

- JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere