08.08.2012  |  Klima, miljø og energi

Modebranchen vil af med miljøsvin-mærkatet

Tekstilindustrien er den næstmest forurenende branche i verden. Nye initiativer spirer i branchen for at gå den grønne vej og få et miljøvenligt image.

I dag begynder den københavnske modeuge med arrangementer rundt om i byen. I år vil modellerne indtage catwalken klædt i bæredygtigt modetøj fra både danske og andre nordiske designere.

Modebranchen er ved at lave en grøn omstilling med diverse initiativer. Et af initiativerne er et frivilligt og globalt initiativ ved navn Sustainable Apparel Coalition, hvor 60 modeproducenter er gået sammen om at arbejde med bæredygtig og ansvarlig mode.

Som en del af initiativet bliver genbrugte materialer fra Nikes kondisko brugt til sportsbaner og legepladser, og H&M har lanceret en kollektion syet af økologisk bomuld.

Næstmest forurenende branche
Tekstilindustrien har god grund til at satse på miljøet, eftersom den er den næstmest forurenende branche i verden. Ifølge ugebrevet Mandag Morgen er tekstilbranchens forurening kun overgået af olie- og gasindustrien.

Men de senere år har en spirende, bæredygtig bevidsthed sneget sig ind i modebranchen.

I Norden er modebranchen gået sammen i et frivilligt initiativ, NICE-projekt (Nordic Initiative Clean and Ethical). NICE-projektet tager udgangspunkt i FN’s Global Compact har formuleret 16 retningslinjer med et mål at øge kendskabet til ansvarlige og bæredygtige arbejdsmetoder inden for modeindustrien.

Grøn omstilling går trægt
Jonas Eder-Hansen er som udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute og er ansvarlig for national CSR og NICE-projektet en del af den grønne modebølge.

"Vi sætter fokus på, hvordan vi fra Danmarks side kan uddanne modevirksomheder, så de efterspørger større ansvarlighed i leverandørkæden. Det er vigtigt, at de danske virksomheder tænker på, hvor deres råmaterialer kommer fra," siger han til Information.

Greenpeace Danmark synes dog ikke, at frivillige initiativer som Sustainable Apparel Coalition og NICE-projektet er nok.

"Det er ikke rimeligt, at man selv kan vælge, om man vil forurene. Jeg synes i hvert fald, det er mere rimeligt at sige, at der er nogle stoffer, som skal forbydes, siger Greenpeace Danmarks kemimedarbejder, Erik Albertsen til Information.

Han mener, det er nødvendigt at lade den grønne fred brede sig og sætte ind med konkret EU-regulering på området, så forbrugeren og industrien ikke har et frit valg.

-KH

Mere fra Kirstine

Kirstine Høj

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere