02.09.2014  |  Klima, miljø og energi

Modulvogntog er en miljøgevinst

Fra juni blev det lovligt for virksomheden Wavin at transportere sine plastprodukter med modulvogntog. Det betyder en reduktion på mere end 1.500 lastbiler på landevejene hvert år.

ÅRLIGE BESPARELSER MED MODULVOGNTOG

  • 1.500 færre lastbiler på vejene til og fra fabrikken i Hammel
  • Ca. 200.000 færre kilometers kørsel
  • 50-60.000 liter mindre dieselforbrug
  • 130-150 tons mindre CO2-udledning

Kilde: Wavin

Der er mange måder at skåne miljøet på. For Wavin, der producerer plastrørsystemer, er det helt oplagt at optimere transportdelen af de relativt lette produkter, fordi den fylder meget i det samlede energiregnskab.

Læs også: Godstog og elbiler samarbejder for miljøet

”Meget af vores samlede CO2-udledning stammer fra selve transporten af de færdigproducerede produkter, og vi har derfor altid kigget på optimeringsmuligheder i vores logistik. Vi har i et par år brugt modulvogntog på de strækninger, hvor det var lovligt, og kan nu glæde os over, at vi har fået godkendelse til at køre hele vejen ind til fabrikken. Det er en kæmpe gevinst for både trafiksikkerhed og miljø”, siger Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin.

Mindre CO2-udledning
Et modulvogntog er en lastbil, der er længere og må transportere mere gods end almindelige lastbiler. Som en tommelfingerregel kan to modulvogntog erstatte tre almindelige lastbiler, hvilket betyder en tredjedel færre lastbiler på vejene. I Wavins tilfælde beløber det sig op til mere end 1.500 færre lastbiler på vejene – om året.

Flere rapporter fra EU-Kommissionen viser et stort samfundsøkonomisk og klimamæssigt potentiale ved at bruge modulvogntog, da der er en klar sammenhæng mellem de større køretøjer og mindre brændstofforbrug – og dermed mindre udledning af CO2.

”Vores egne beregninger og erfaringer fra blandt andet Sverige, hvor der er en lang tradition for at køre med modulvogntog overalt, viser, at brug af modulvogntog i gennemsnit sparer cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler. Det er i høj grad med til at øge konkurrenceevnen for en virksomhed som Wavin”, siger Heidi Berthelsen.

- JKK 

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere