02.09.2014 | Klima, miljø og energi
Modulvogntog er en miljøgevinst
Fra juni blev det lovligt for virksomheden Wavin at transportere sine plastprodukter med modulvogntog. Det betyder en reduktion på mere end 1.500 lastbiler på landevejene hvert år.
ÅRLIGE BESPARELSER MED MODULVOGNTOG
- 1.500 færre lastbiler på vejene til og fra fabrikken i Hammel
- Ca. 200.000 færre kilometers kørsel
- 50-60.000 liter mindre dieselforbrug
- 130-150 tons mindre CO2-udledning
Kilde: Wavin
Der er mange måder at skåne miljøet på. For Wavin, der producerer plastrørsystemer, er det helt oplagt at optimere transportdelen af de relativt lette produkter, fordi den fylder meget i det samlede energiregnskab.
Læs også: Godstog og elbiler samarbejder for miljøet
Meget af vores samlede CO2-udledning stammer fra selve transporten af de færdigproducerede produkter, og vi har derfor altid kigget på optimeringsmuligheder i vores logistik. Vi har i et par år brugt modulvogntog på de strækninger, hvor det var lovligt, og kan nu glæde os over, at vi har fået godkendelse til at køre hele vejen ind til fabrikken. Det er en kæmpe gevinst for både trafiksikkerhed og miljø, siger Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin.
Mindre CO2-udledning
Et modulvogntog er en lastbil, der er længere og må transportere mere gods end almindelige lastbiler. Som en tommelfingerregel kan to modulvogntog erstatte tre almindelige lastbiler, hvilket betyder en tredjedel færre lastbiler på vejene. I Wavins tilfælde beløber det sig op til mere end 1.500 færre lastbiler på vejene om året.
Flere rapporter fra EU-Kommissionen viser et stort samfundsøkonomisk og klimamæssigt potentiale ved at bruge modulvogntog, da der er en klar sammenhæng mellem de større køretøjer og mindre brændstofforbrug og dermed mindre udledning af CO2.
Vores egne beregninger og erfaringer fra blandt andet Sverige, hvor der er en lang tradition for at køre med modulvogntog overalt, viser, at brug af modulvogntog i gennemsnit sparer cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler. Det er i høj grad med til at øge konkurrenceevnen for en virksomhed som Wavin, siger Heidi Berthelsen.
- JKK
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.