Mogens Lykketoft talte om FN’s Verdensmål for fulde huse i Odense
Salen var propfyldt da Mogens Lykketoft talte ved Odense Bæredygtighedsråds konference om FN’s Verdensmål på Odense Rådhus. Peter Rahbæk Juel, borgmester og formand for bæredygtighedsrådet glæder sig over den store interesse for FN’s Verdensmål
For fjerde gang var Odense Bæredygtighedsråd vært ved en velbesøgt konference om bæredygtighed på Odense Rådhus. Knap 200 personer fra vidt forskellige brancher og sektorer med interesse for bæredygtighed havde tilmeldt sig arrangementet om FN’s Verdensmål, som var sat i søen af bæredygtighedsrådet i samarbejde med bl.a. Udvikling Fyn, MiljøForum Fyn, Fynsk Erhverv, LO Fyn, DI Fyn og IDA Fyn.
FN’s Verdensmål for en bæredygtig udvikling på kloden blev vedtaget i 2015 af samtlige statsledere fra FN’s 193 medlemslande. For nyligt besluttede Odense Byråd, at Odense Kommune skal arbejde med verdensmålene i de kommende år og dette gerne i samarbejde med byens mange forskellige aktører.
De 17 verdensmål handler om at løse klodens største problemer inden år 2030, fortæller Peter Rahbæk Juel, borgmester og formand for Odense Bæredygtighedsråd:
- Med vedtagelsen af verdensmålene fik kloden en fælles retning for sin bæredygtighedsindsats. Kort fortalt er grundtanken, at vi alle skal kunne leve et godt liv i dag, men samtidig give verden videre i en ordentlig stand til vores børn. Dette så de og deres børn også kan leve et godt liv. Det er dybest set egentlig bare det, verdensmålene handler om. Og det kalder på handling nu, siger Peter Rahbæk Juel, som var glad for det store fremmøde til konferencen og den store spørgelyst.
Konferencens hovedtaler var Mogens Lykketoft, som var formand for FN’s generalforsamling, da verdensmålene blev vedtaget i 2015. Mogens Lykketoft var begejstret for den odenseanske interesse for den globale bæredygtighedsdagsorden:
- Med vedtagelsen af verdensmålene satte FN en fælles globalt ramme for bæredygtighed. Hvis vi skal indfri målene i 2030, er vi nødt til alle at bidrage og fx indgå i partnerskaber. Men det starter med at opbygge viden, og det er jo netop, hvad konferencen her bidrager til. I det lys gøre det mig rigtig glad at komme til Odense og være i dialog med konferencens mange deltagere, siger Mogens Lykketoft.
Konferencens hovedformål var at sætte spot på, hvordan der skabes sammenhæng mellem lokale aktørers konkrete bæredygtighedsindsats og så de store globale visioner, som er formuleret i verdensmålene. I løbet af eftermiddagen gav tre forskellige sektorer deres bud på dette. På konferencen var der således også oplæg ved Sara Krüger Falk, seniorchefkonsulent ved Dansk Industri, Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær ved Red Barnet og Stine Kirstein Junge, specialist ved FN’s Udviklingsprogram UNDP.
Ved konferencen signerede Mogens Lykketoft en fodbold med FN’s 17 verdensmål påtrykt. Han gav bolden til Peter Rahbæk Juel som symbol på, at verdensmålene var kommet hele vejen fra FN til Odense. Peter Rahbæk Juel signerede også bolden med håbet om, at mange andre odenseanske aktører i de kommende år, ville gribe bolden med verdensmålene og arbejde med målene og i den forbindelse også signere fodbolden.
Om Odense Bæredygtighedsråd
Odense Bæredygtighedsråd er bredt sammensat på tværs af private og offentlige aktører og har medlemmer, der har kompetencer inden for bl.a. miljø, sundhed, økonomi og sociale forhold. Ud over den årlige bæredygtighedskonference, uddeler Rådet også Odense Bæredygtighedspris til et bæredygtigt odenseansk tiltag (virksomhed, organisation el. samarbejdsprojekt). Frist for at indstille initiativer til dette års pris er d. 18. december 2017. Læs mere på www.odense.dk/Baeredygtighedspris