18.02.2020  |  Menneskerettigheder

MP Pension bandlyser sikkerhedsfirma for fremtidige investeringer

MP Pension vælger at sætte G4S på listen over selskaber, som pensionskassen ikke ønsker at investere i fremover. Beslutningen kommer af en mistanke om dårlige ansættelsesforhold hos sikkerhedskoncernen i Mellemøsten.

Efter et møde i MP Pensions etikkomité fredag den 14. februar har pensionskassen besluttet at sælge sine aktier i G4S og ekskludere dem fuldstændigt for fremtidige investeringer.

Det vurderes nemlig, at der er for høj risiko for, at den dansk-britiske sikkerhedskoncern bidrager til systematisk overtrædelse af menneskerettighederne i Qatar og De Forenede Arabiske Emirater.

Læs også: HRW: Tøjmærkernes indkøbsstrategier fører til misbrug af arbejdere

"Vi ekskluderer G4S, fordi vi har vurderet, at risikoen for gentagne og vedvarende overtrædelser af MP Pensions politik for ansvarlige investeringer, er for høj hvis vi forbliver med at investere i selskabet", skriver administrerende direktør Jens Munch Holst i en mail til Børsen og uddyber:

"Vi har i en årrække været i dialog med selskabet om kritisable forhold i forhold til arbejdstager- og menneskerettigheder. Nu mener vi, at med vores politik er det tid til at trække en streg i sandet”.

Eksklusion er et symbolsk signal         
I november meldte den statslige norske oliefond, kaldet Oliefonden ud, at man efter tre års undersøgelse af forholdene hos G4S-ansatte i Qatar og De Forenede Arabiske Emirater havde fundet ”uacceptabel risiko for, at selskabet bidrager til systematiske brud på menneskerettighederne”.

Oliefonden fandt blandt andet frem til, at flere migrantarbejdere hos sikkerhedskoncernen i henholdsvis Qatar og forbundsstaten var nødsaget til at betale et såkaldt ansættelsesgebyr for at blive ansat, hvilket har gældsat dem. Derudover fik flere af medarbejderne udbetalt en lavere løn end aftalt og fik frataget deres pas.

Læs også: WWF kritiserer fire danske pensionsselskaber for deres klimaindsats

Derefter har Oliefonden meddelt, at de har til hensigt at sælge sin G4S-aktiepost.

Samlet ejer danske pensionskasser omkring 100 millioner kroner aktier i G4S, hvor flere er gået i kritisk dialog i stedet for at frasælge eller ekskludere sikkerhedsfirmaet helt.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere