HRW: Tøjmærkernes indkøbsstrategier fører til misbrug af arbejdere

Når de store brands bestiller enorme mængder tøj og sko med korte deadlines, ender det med at gå ud over medarbejderne på fabrikkerne. Det viser en ny rapport fra Human Rights Watch, som opfordrer mærkevarerne til at stoppe praksissen.

Det går ud over arbejdsforholdene for de ansatte på tøjfabrikkerne, når de store brands bestiller store mængder produkter med korte deadlines, konkluderer Human Rights Watch i ny rapport..

25.04.2019

CSR.dk

Selvom en lang række af de største globale brands fremhæver deres aktive indsats i forhold til at sikre rettigheder og arbejdsforhold på de fabrikker, der producerer deres varer, så modarbejder de sagen med indkøbsstrategier, der indebærer vedvarende pres for lavere priser og hurtigere levering.

Læs også: Bangladesh vil selv kontrollere tøjfabrikker

Om rapporten

Som grundlag for rapporten har Human Rights Watch talt med fabriksarbejdere i Bangladesh, Cambodia, Indien, Myanmar og Pakistan, såvel som tøjleverandører i Syd- og Sydøstasien, samt med erfarne eksperter i industrien, bl.a. i relation til afgivelse af ordrer til fabrikker. Hent hele den 66 sider lange rapport her.

Det konkluderer Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport, ‘Paying for a Bus Ticket and Expecting to Fly’: How Apparel Brand Purchasing Practices Drive Labor Abuses, der identificerer disse centrale praksisser, som mærkevareselskaberne anvender, og som ender med at gå ud over medarbejderne på fabrikkerne.

Kort fortalt handler det om, at lavere indkøbspriser og kortere tid til produktionen, kombineret med dårlig planlægning, uretfærdige bøder og dårlige betalingsvilkår, kraftigt forøger risikoen for misbrug af medarbejderne på fabrikkerne.

Og fordi konkurrencen blandet leverandørerne er så hård, ikke mindst i Sydøstasien, som HRW’s rapport er koncentreret omkring, så er de enkelte producenter stort set tvunget til at acceptere betingelserne, hvis de ikke vil miste de lukrative ordrer, påpeger HRW.

Så på trods af, at mange brands kræver, at deres leverandører overholder basale rettigheder på fabrikkerne, så skaber de selv incitamenter til det modsatte. Og det er en farlig vej at bevæge sig ud, mener HRW, der opfordrer til en ændring af denne praksis.

”Tøjmærker som får deres leverandører til at skære i udgifterne på en måde, der skader de ansatte, er altid et knurhår fra en menneskerettighedskatastrofe. Brands er nødt til at monitorere og rette op på deres forretningsmodeller så de ikke understøtter de selvsamme typer misbrug på fabrikkerne, som de siger, de prøver at udrydde”, siger Aruna Kashyap, der er seniorrådgiver for kvinders rettigheder i HRW.

Udgivelsen af rapporten, der blev offentliggjort d. 23. april, falder sammen med årsdagen for Rana Plaza-tragedien, hvor en fabrik i udkanten af Bangladeshs hovedstad Dhaka d. 24. april 2013 styrtede sammen og dræbte 1.138 arbejdere.

Katastrofen tjener ifølge HRW som en grufuld påmindelse om de risici, mærkevarerne skal tage højde for. HRW har tidligere påpeget den mangel på transparens, der præger industrien og de komplicerede forsyningskæder og sourcingstrukturer, og som fortsat gør det svært for uafhængige monitoreringsgrupper at opdage de tilfælde af misbrug, som de forskellige brands ikke selv fanger.

På den baggrund fremlægger rapporten en stribe skridt, som HRW mener virksomhederne bør tage for at ændre på tingenes tilstand. Brands bør eksempelvis:

  • implementere og offentliggøre politikker omkring ansvarlige indkøb og integrere dem i hele selskabet,
  • offentliggøre lister over deres leverandører i overensstemmelse med det løfte om transparens (Transparency Pledge), som blev udviklet i 2016,
  • revaluere deres brug af indkøbsagenter,
  • sikre sig, at deres leverandørkonktrakter er retfærdige og tydeligt nedskrevne,
  • deltage i surveys som Better Buying, der lader leverandørerne rangere brands ud fra deres indkøbspraksisser,
  • bruge sofistikerede værktøjer til at beregne lønninger,
  • deltage i initiativer, der understøtter brede reformer og fælles overenskomster, og
  • offentliggøre antallet af fagforeninger og overenskomstaftaler på sine leverandørfabrikker.

Derudover peger HRW på, at de respektive landes regeringer bør indføre love, der gør rettidig omhu (due diligence) omkring menneskerettighederne i virksomhedernes globale supply chains til et ufravigeligt krav. Disse love skal også omfatte monitorerings- og revisionsmuligheder.

Læs også: På vej mod større gennemsigtighed

”Forbrugerne skal ikke lade brands slippe afsted med bare at have nogle politikker på papir og være med i vidtløftige initiativer, med mindre de er transparente omkring deres resultater. Vi har i den grad brug for, at virksomhederne viser forbrugere, investorer, ansatte og sektorens interessenter hvad de har gjort for at ændre de dårlige indkøbspraksisser”, understreger Aruna Kashyap.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus