HRW: Tøjmærkernes indkøbsstrategier fører til misbrug af arbejdere

Når de store brands bestiller enorme mængder tøj og sko med korte deadlines, ender det med at gå ud over medarbejderne på fabrikkerne. Det viser en ny rapport fra Human Rights Watch, som opfordrer mærkevarerne til at stoppe praksissen.

Det går ud over arbejdsforholdene for de ansatte på tøjfabrikkerne, når de store brands bestiller store mængder produkter med korte deadlines, konkluderer Human Rights Watch i ny rapport..

25.04.2019

CSR.dk

Selvom en lang række af de største globale brands fremhæver deres aktive indsats i forhold til at sikre rettigheder og arbejdsforhold på de fabrikker, der producerer deres varer, så modarbejder de sagen med indkøbsstrategier, der indebærer vedvarende pres for lavere priser og hurtigere levering.

Læs også: Bangladesh vil selv kontrollere tøjfabrikker

Om rapporten

Som grundlag for rapporten har Human Rights Watch talt med fabriksarbejdere i Bangladesh, Cambodia, Indien, Myanmar og Pakistan, såvel som tøjleverandører i Syd- og Sydøstasien, samt med erfarne eksperter i industrien, bl.a. i relation til afgivelse af ordrer til fabrikker. Hent hele den 66 sider lange rapport her.

Det konkluderer Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport, ‘Paying for a Bus Ticket and Expecting to Fly’: How Apparel Brand Purchasing Practices Drive Labor Abuses, der identificerer disse centrale praksisser, som mærkevareselskaberne anvender, og som ender med at gå ud over medarbejderne på fabrikkerne.

Kort fortalt handler det om, at lavere indkøbspriser og kortere tid til produktionen, kombineret med dårlig planlægning, uretfærdige bøder og dårlige betalingsvilkår, kraftigt forøger risikoen for misbrug af medarbejderne på fabrikkerne.

Og fordi konkurrencen blandet leverandørerne er så hård, ikke mindst i Sydøstasien, som HRW’s rapport er koncentreret omkring, så er de enkelte producenter stort set tvunget til at acceptere betingelserne, hvis de ikke vil miste de lukrative ordrer, påpeger HRW.

Så på trods af, at mange brands kræver, at deres leverandører overholder basale rettigheder på fabrikkerne, så skaber de selv incitamenter til det modsatte. Og det er en farlig vej at bevæge sig ud, mener HRW, der opfordrer til en ændring af denne praksis.

”Tøjmærker som får deres leverandører til at skære i udgifterne på en måde, der skader de ansatte, er altid et knurhår fra en menneskerettighedskatastrofe. Brands er nødt til at monitorere og rette op på deres forretningsmodeller så de ikke understøtter de selvsamme typer misbrug på fabrikkerne, som de siger, de prøver at udrydde”, siger Aruna Kashyap, der er seniorrådgiver for kvinders rettigheder i HRW.

Udgivelsen af rapporten, der blev offentliggjort d. 23. april, falder sammen med årsdagen for Rana Plaza-tragedien, hvor en fabrik i udkanten af Bangladeshs hovedstad Dhaka d. 24. april 2013 styrtede sammen og dræbte 1.138 arbejdere.

Katastrofen tjener ifølge HRW som en grufuld påmindelse om de risici, mærkevarerne skal tage højde for. HRW har tidligere påpeget den mangel på transparens, der præger industrien og de komplicerede forsyningskæder og sourcingstrukturer, og som fortsat gør det svært for uafhængige monitoreringsgrupper at opdage de tilfælde af misbrug, som de forskellige brands ikke selv fanger.

På den baggrund fremlægger rapporten en stribe skridt, som HRW mener virksomhederne bør tage for at ændre på tingenes tilstand. Brands bør eksempelvis:

  • implementere og offentliggøre politikker omkring ansvarlige indkøb og integrere dem i hele selskabet,
  • offentliggøre lister over deres leverandører i overensstemmelse med det løfte om transparens (Transparency Pledge), som blev udviklet i 2016,
  • revaluere deres brug af indkøbsagenter,
  • sikre sig, at deres leverandørkonktrakter er retfærdige og tydeligt nedskrevne,
  • deltage i surveys som Better Buying, der lader leverandørerne rangere brands ud fra deres indkøbspraksisser,
  • bruge sofistikerede værktøjer til at beregne lønninger,
  • deltage i initiativer, der understøtter brede reformer og fælles overenskomster, og
  • offentliggøre antallet af fagforeninger og overenskomstaftaler på sine leverandørfabrikker.

Derudover peger HRW på, at de respektive landes regeringer bør indføre love, der gør rettidig omhu (due diligence) omkring menneskerettighederne i virksomhedernes globale supply chains til et ufravigeligt krav. Disse love skal også omfatte monitorerings- og revisionsmuligheder.

Læs også: På vej mod større gennemsigtighed

”Forbrugerne skal ikke lade brands slippe afsted med bare at have nogle politikker på papir og være med i vidtløftige initiativer, med mindre de er transparente omkring deres resultater. Vi har i den grad brug for, at virksomhederne viser forbrugere, investorer, ansatte og sektorens interessenter hvad de har gjort for at ændre de dårlige indkøbspraksisser”, understreger Aruna Kashyap.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

17.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

NY CSR WHISTLEBLOWER AFTALE FOR FIRMAKAFFE

09.01.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka modtager diplom for Social Ansvarlighed

09.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea anerkendt som Europe's Diversity Leader 2024

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J