08.10.2019 | Klima, miljø og energi
WWF kritiserer fire danske pensionsselskaber for deres klimaindsats
Verdensnaturfonden giver fire danske pensionsselskaber kritik for deres klimaindsats. Nu overrasker det ene pensionsselskab med enorm grøn investering.
Kritikken kommer kort efter, at den samlede danske pensionssektor præsenterede deres handlingsplan, der forpligter selskaberne til at investere 350 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030.
Fire danske pensionsselskaber er for uambitiøse på klimafronten, sådan lyder dommen i en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden.
Rapporten der for femte gang ranglister de danske pensionsselskabers grønne investeringer peger særligt på, at de fire selskaber, Danica Pension, Velliv, PBU og Topdanmark endnu ikke har integreret Paris-aftalen i deres investeringspolitik. Det skriver Finans.dk
Læs også: Danskerne ved ikke om deres pensionsformue investeres sort eller grønt
Kritikken kommer kort efter, at den samlede danske pensionssektor præsenterede en handlingsplan, der forpligter selskaberne til at investere 350 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030.
”Som store finansielle spillere mener vi, at de danske pensionsselskaber har et ansvar for, at deres investeringer ligger på linje med Paris-aftalen. Dertil kommer, at de også løber en investeringsmæssig risiko ved ikke at forholde sig til klimaforandringerne,” siger Trine Glue Doan, der er seniorrådgiver i Verdensnaturfonden.
Ifølge Verdensnaturfonden skal man ikke undervurdere de danske pensionsselskabers betydning for den globale klimaindsats, da pensionsselskaberne råder over en pensionsformue på over 4.000 milliarder kroner og otte af de danske selskaber er med på bæredygtighedens top-100 i Europa.
Sætter skub i klimasatsning
I Verdensfondens rapport placerer Danica Pension sig som nummer 11 ud af 16 selskaber. Pensionsselskabet erkender, at deres investeringer ikke har været grønne nok, men til gengæld vil det nu sætte skub i klimainvesteringerne.
Danica Pension har således, kort efter WWF's rapport blev udgivet, forklaret, at de alene står for over en fjerdedel af pensionssektorens klimasatsning, og at de i løbet af de næste 10 år vil gå efter at øge deres grønne investeringer fra 11 milliarder til 100 milliarder kroner. Det skal gøre det til et af Danmarks grønneste pensionsselskaber. Det skriver Finans.dk.
De individuelle selskabers investeringer i pensionsselskabernes samlede satsning på 350 mia. har ikke tidligere været kommunikeret offentligt.
Læs også: Danske pensionskasser melder klar til enorm investering i grøn omstilling
WWF Verdensnaturfonden glæder sig over Danicas grønne investeringsplan, men siger også, at det egentlig ikke var det, kritikken i rapporten handlede om.
"Danica Pension har overrasket positivt med denne udmelding. Mål om grønne investeringer er dog i sig selv ikke nok. Det er afgørende, at Danica Pension får integreret klima systematisk i sin investeringspolitik og kommer på linje med Paris-aftalen," siger Trine Glue Doan.
Erkender uambitiøs klimastrategi
Velliv og PBU meddeler, at de arbejder på at lave nye klimastrategier. I Velliv forventer man at være klar i løbet af efteråret, mens PBU vil satse på at lancere nye klimaløfter i foråret 2020.
I bunden af WWF’s klimarangliste ligger Topdanmark. Selskabet scorer kun 1 af 12 mulige point. Finans.dk har ikke kunne få et interview med selskabet, men i et skriftligt svar skriver Henrik Thornval, finanschef i Topdanmark følgende til Finans.dk:
”Undersøgelsen giver et usikkert billede af virkeligheden, da den ikke rangerer selskaberne efter, hvordan de reelt handler. Man bør se på de faktiske investeringer. Topdanmark har ingen investeringer i termisk kul og tjæresand. Vi har 749 millioner kroner i olie og gasselskaber, mens vi har 3 milliarder kroner i grønne investeringer. I et marked, hvor forbruget af fossile brændsler på verdensplan er langt højere end forbruget af grønne energier, er det en meget grøn investeringssammensætning.”
- MGC
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Strategi & ledelse

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.