08.10.2019  |  Klima, miljø og energi

WWF kritiserer fire danske pensionsselskaber for deres klimaindsats

Verdensnaturfonden giver fire danske pensionsselskaber kritik for deres klimaindsats. Nu overrasker det ene pensionsselskab med enorm grøn investering.

Fire danske pensionsselskaber er for uambitiøse på klimafronten, sådan lyder dommen i en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden. 

Rapporten der for femte gang ranglister de danske pensionsselskabers grønne investeringer peger særligt på, at de fire selskaber, Danica Pension, Velliv, PBU og Topdanmark endnu ikke har integreret Paris-aftalen i deres investeringspolitik. Det skriver Finans.dk

Læs også: Danskerne ved ikke om deres pensionsformue investeres sort eller grønt

Kritikken kommer kort efter, at den samlede danske pensionssektor præsenterede en handlingsplan, der forpligter selskaberne til at investere 350 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030.

”Som store finansielle spillere mener vi, at de danske pensionsselskaber har et ansvar for, at deres investeringer ligger på linje med Paris-aftalen. Dertil kommer, at de også løber en investeringsmæssig risiko ved ikke at forholde sig til klimaforandringerne,” siger Trine Glue Doan, der er seniorrådgiver i Verdensnaturfonden.

Ifølge Verdensnaturfonden skal man ikke undervurdere de danske pensionsselskabers betydning for den globale klimaindsats, da pensionsselskaberne råder over en pensionsformue på over 4.000 milliarder kroner og otte af de danske selskaber er med på bæredygtighedens top-100 i Europa.

Sætter skub i klimasatsning
I Verdensfondens rapport placerer Danica Pension sig som nummer 11 ud af 16 selskaber. Pensionsselskabet erkender, at deres investeringer ikke har været grønne nok, men til gengæld vil det nu sætte skub i klimainvesteringerne.

Danica Pension har således, kort efter WWF's rapport blev udgivet, forklaret, at de alene står for over en fjerdedel af pensionssektorens klimasatsning, og at de i løbet af de næste 10 år vil gå efter at øge deres grønne investeringer fra 11 milliarder til 100 milliarder kroner. Det skal gøre det til et af Danmarks grønneste pensionsselskaber. Det skriver Finans.dk.

De individuelle selskabers investeringer i pensionsselskabernes samlede satsning på 350 mia. har ikke tidligere været kommunikeret offentligt.

Læs også: Danske pensionskasser melder klar til enorm investering i grøn omstilling

WWF Verdensnaturfonden glæder sig over Danicas grønne investeringsplan, men siger også, at det egentlig ikke var det, kritikken i rapporten handlede om.

"Danica Pension har overrasket positivt med denne udmelding. Mål om grønne investeringer er dog i sig selv ikke nok. Det er afgørende, at Danica Pension får integreret klima systematisk i sin investeringspolitik og kommer på linje med Paris-aftalen," siger Trine Glue Doan.

Erkender uambitiøs klimastrategi

Velliv og PBU meddeler, at de arbejder på at lave nye klimastrategier. I Velliv forventer man at være klar i løbet af efteråret, mens PBU vil satse på at lancere nye klimaløfter i foråret 2020.

I bunden af WWF’s klimarangliste ligger Topdanmark. Selskabet scorer kun 1 af 12 mulige point. Finans.dk har ikke kunne få et interview med selskabet, men i et skriftligt svar skriver Henrik Thornval, finanschef i Topdanmark følgende til Finans.dk:

”Undersøgelsen giver et usikkert billede af virkeligheden, da den ikke rangerer selskaberne efter, hvordan de reelt handler. Man bør se på de faktiske investeringer. Topdanmark har ingen investeringer i termisk kul og tjæresand. Vi har 749 millioner kroner i olie og gasselskaber, mens vi har 3 milliarder kroner i grønne investeringer. I et marked, hvor forbruget af fossile brændsler på verdensplan er langt højere end forbruget af grønne energier, er det en meget grøn investeringssammensætning.”

- MGC

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere