01.10.2019  |  Samfund

Danskerne ved ikke om deres pensionsformue investeres sort eller grønt

Næsten halvdelen af danskerne ønsker, at pensionsopsparingen investeres grønt. Hvad de ikke ved, er at pensionsselskaberne investerer betydelige beløb i kul-, gas- og olieselskaber.

Til trods for, at pensionsselskaberne bliver betroet danskernes enorme pensionsformue på 4.000 milliarder kroner, ved få danskere, hvad pengene investeres i.

Læs også: Danske pensionskasser melder klar til enorm investering i grøn omstilling

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

En ny undersøgelse, som Megafon har lavet for Politiken og TV2, viser således, at et flertal af danskerne, 83 procent, ikke aner om deres pensionsselskaber investerer i grøn energi eller sort energi. Det skriver Politiken.dk.

"Det er jo lidt af et paradoks, at vi bruger så meget tid på at snakke plantefars, røde bøffer og flyskam, når vi stort set ikke aner, om vore egne pensionspenge bliver investeret i firmaer, der skader klimaet. Især når vi kan se i indtil flere målinger, at der er et kæmpe folkeligt ønske om en grøn omstilling", siger Jarl Krausing, der international chef i den grønne tænketank Concito, til Politiken.dk.

Manglende engagement i egne opsparinger 
Til trods for det manglende kendskab til investeringerne har næsten hver anden, 44 procent, svaret at de slet ikke ønsker, at deres pensionsselskab investerer i olie-, kul- og gasselskaber. Kun hver femte dansker ser ikke noget problem i sorte investeringer.

Ifølge privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg har danskerne store problemer med at engagere sig i deres egne pensionsopsparinger.

"Det, vi ser her, er i høj grad bagsiden af medaljen for de velfungerende danske arbejdsmarkedspensioner; dem får de fleste af os automatisk via vore overenskomster på jobbet, og så behøver vi ikke tænke mere over det, før vi skal bruge pengene om 30 år, når vi bliver pensionister", siger han.

Uenighed om fossile brændsler 
Selvom pensionsbranchen lige har præsenteret en ti-årig handlingsplan, der forpligter selskaberne til at investere ti procent i grøn omstilling har størstedelen af pensionsselskaberne stadig investeret en del i fossile brændsler.

Ifølge Politiken.dk er der stor uenighed blandt pensionsselskaberne om, hvordan man bedst håndterer de klimaproblemer, der følger med produktionen af kul, olie og gas. Nogle selskaber vælger at holde fast i deres olieaktier, samtidig med at de praktiserer et såkaldt aktivt ejerskab, hvor de forsøger at presse de sorte selskaber til at blive mere grønne.

Læs også: Virksomheder viser klimaansvar ved at plante træer

I dag har selskaber som PensionDanmark, PFA og PKA har investeret omkring 21 milliarder kroner i kul, olie og gasselskaber ifølge Forsikring & Pensions opgørelse fra 2018.

Eksempelvis har Lærernes Pension aktier for 180 millioner kroner i Exxon og 178 millioner i russiske Gazprom.

- MGC

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere