Danskerne ved ikke om deres pensionsformue investeres sort eller grønt

Næsten halvdelen af danskerne ønsker, at pensionsopsparingen investeres grønt. Hvad de ikke ved, er at pensionsselskaberne investerer betydelige beløb i kul-, gas- og olieselskaber.

44 procent af danskerne ønsker slet ikke, at deres pensionsselskab investerer i olie-, kul- og gasselskaber..

01.10.2019

CSR.dk

En ny undersøgelse, som Megafon har lavet for Politiken og TV2, viser således, at et flertal af danskerne, 83 procent, ikke aner om deres pensionsselskaber investerer i grøn energi eller sort energi. Det skriver Politiken.dk.

"Det er jo lidt af et paradoks, at vi bruger så meget tid på at snakke plantefars, røde bøffer og flyskam, når vi stort set ikke aner, om vore egne pensionspenge bliver investeret i firmaer, der skader klimaet. Især når vi kan se i indtil flere målinger, at der er et kæmpe folkeligt ønske om en grøn omstilling", siger Jarl Krausing, der international chef i den grønne tænketank Concito, til Politiken.dk.

Manglende engagement i egne opsparinger 
Til trods for det manglende kendskab til investeringerne har næsten hver anden, 44 procent, svaret at de slet ikke ønsker, at deres pensionsselskab investerer i olie-, kul- og gasselskaber. Kun hver femte dansker ser ikke noget problem i sorte investeringer.

Ifølge privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg har danskerne store problemer med at engagere sig i deres egne pensionsopsparinger.

"Det, vi ser her, er i høj grad bagsiden af medaljen for de velfungerende danske arbejdsmarkedspensioner; dem får de fleste af os automatisk via vore overenskomster på jobbet, og så behøver vi ikke tænke mere over det, før vi skal bruge pengene om 30 år, når vi bliver pensionister", siger han.

Uenighed om fossile brændsler 
Selvom pensionsbranchen lige har præsenteret en ti-årig handlingsplan, der forpligter selskaberne til at investere ti procent i grøn omstilling har størstedelen af pensionsselskaberne stadig investeret en del i fossile brændsler.

Ifølge Politiken.dk er der stor uenighed blandt pensionsselskaberne om, hvordan man bedst håndterer de klimaproblemer, der følger med produktionen af kul, olie og gas. Nogle selskaber vælger at holde fast i deres olieaktier, samtidig med at de praktiserer et såkaldt aktivt ejerskab, hvor de forsøger at presse de sorte selskaber til at blive mere grønne.

Læs også: Virksomheder viser klimaansvar ved at plante træer

I dag har selskaber som PensionDanmark, PFA og PKA har investeret omkring 21 milliarder kroner i kul, olie og gasselskaber ifølge Forsikring & Pensions opgørelse fra 2018.

Eksempelvis har Lærernes Pension aktier for 180 millioner kroner i Exxon og 178 millioner i russiske Gazprom.

- MGC

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie