04.09.2019  |  Samfund

MP Pension ekskluderer verdens ti største olieselskaber

Verdens ti største olieselskaber mangler en plan for at blive grønnere. Sådan lyder det fra MP Pension, der derfor har valgt at ekskludere selskaberne og frasælge aktier i dem for i alt 644 mio. kr.

MP Pension mener ikke, at nogen af verdens ti største olieselskaber har en forretningsmodel, der er "kompatibel med Paris-aftalen".

Læs også: Pensionskasser ekskluderer CO2-intensive selskaber på grund af ny klimarisikoanalyse

Følgende ti olieselskaber er blevet ekskluderet fra MP Pension:

  • ExxonMobil
  • BP
  • Chevron
  • PetroChina
  • Rosneft
  • Royal Dutch Shell
  • Sinopec
  • Total
  • Petrobras
  • Equinor

Kilde: FinansWatch

Derfor har pensionsselskabet nu ifølge FinansWatch taget den ultimative konsekvens og ekskluderet dem alle fra pensionsselskabets investeringsunivers. Det betyder samtidig, at MP Pension frasælger aktier i selskaberne for i alt 644 mio. kr.

"MP har en ambition om at være Danmarks mest ansvarlige pensionsselskab. Derfor ønsker MP at bidrage til den grønne omstilling. Men vi har også analyseret os frem til, at det er den rigtige beslutning i forhold vores afkast”, siger investeringschef i MP Pension, Anders Schelde, i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Vi tror ikke på, at denne sektor kan levere et afkast på niveau med det øvrige marked i de kommende år. Efterspørgslen på olie vil falde i takt med, at den grønne omstilling tager fart”.

I 2018 besluttede bestyrelsen i MP Pension, at pensionsselskabet skal sælge pensionsselskabets aktier i olie, kul og tjæresand inden udgangen af 2020. Her er fossile selskaber, der har indrettet deres langsigtede forretningsmodeller efter Paris-aftalens målsætninger, dog undtaget.

Valgt at trække en streg i sandet nu
MP Pension har derfor sammen med en række organisationer indsamlet viden om de enkelte selskabers grønne omstilling. Den viden viser blandt andet, at kun fire af de ti største selskaber har forholdt sig til fremtidige klimascenarier og viser tegn på omstilling, ligesom alle ti selskaber modarbejder regulering på klimaområdet.

Derfor vurderer man i MP Pension, at de ti selskaber ikke kan nå at blive kompatible med Paris-aftalen inden udgangen af 2020.

"Vi har naturligvis overvejet, om vi skulle vente med at frasælge aktierne til 2020, da der jo kan ske en positiv vending. Men vi vil hellere trække en streg i sandet nu, da vi ikke i denne sammenhæng tror på, at vi kan påvirke selskaberne yderligere inden udgangen af 2020”, siger Anders Schelde i pressemeddelelsen.

Det er dog investeringschefens ønske, at MP Pension en gang i fremtiden kan købe aktier i de ti selskaber igen.

Læs også: Gigantisk mismatch mellem oliegiganters branding og faktiske investeringer

"Vi håber, at disse ti selskaber vil tage den grønne omstilling langt mere alvorligt, og at de vil tage et meget større ansvar for at omstille deres forretninger til vedvarende energi. Når de forhåbentlig har gjort det, vil vi meget gerne investere i de selv samme selskaber igen", siger Anders Schelde.

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere