15.04.2019 | Klima, miljø og energi
Pensionskasser ekskluderer CO2-intensive selskaber på grund af ny klimarisikoanalyse
Det er slut med investeringer i otte CO2-intensive selskaber, bl.a. ExxonMobil, Glencore og Chevron, i pensionskasserne JØP og DIP. Det er et af resultaterne af et arbejde med at analysere klimarisici.
CO2-tunge virksomheder får i fremtiden sværere ved at hive støttekroner hjem fra de danske pensionskasser JØP og DIP, der netop nu har valgt at ekskludere otte synedere på baggrund af ny risikoanalyse.
Bestyrelserne i pensionskasserne JØP og DIP støttede i 2018 op om et medlemsforslag om, at der skulle arbejdes med anbefalingerne fra Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Det ledte til, at der i efteråret blev udarbejdet et klimatjek af en del af firmaporteføljen.
Læs også: Gigantisk mismatch mellem oliegiganters branding og faktiske investereringer
Her viste en scenarieanalyse af klimarelaterede finansielle risici, at selvom den overordnede risiko var lav, så var der områder, hvor der var behov for at vurdere enkeltselskaber, for at se på hvordan selskaberne arbejder med det klimaansvar, de har i forhold til Paris-aftalen.
Vurderingen har ledt til, at JØP og DIP har valgt at ekskludere otte selskaber, som man betegner som 'CO2-intensive':
”Vi har valgt at udvide vores eksklusionsliste med otte nye selskaber. Det er store virksomheder, men også virksomheder, som er blandt dem med det største CO2-aftryk i vores portefølje. Vi har gennemgået selskabernes indsats og plan for at håndtere deres negative påvirkning på klimaet og vurderet, at indsatsen ikke er tilstrækkelig”, siger Kirstine Lund Christiansen, chef for ansvarlige investeringer i JØP og DIP.
De otte selskaber er ExxonMobil, Glencore, Chevron, Novatek, Sasol, Tatneft, AGL Energy og PetroChina.
Flere eksklusioner kan være på vej
Beslutningen om at ekskludere de otte selskaber bygger både på data fra eksterne konsulenter samt pensionskassernes egne vurderinger af selskabernes arbejde med at forebygge og håndtere deres negative påvirkning på klimaet.
Pensionskasserne har blandt andet vurderet kvaliteten af selskabernes ledelsessystemer vedrørende klima, herunder om hvorvidt de offentliggør information om CO2-udledning, om de har målsætninger om at reducere CO2- udledningen, og information om selskabets mulige lobbyaktiviteter.
”Vi har et stort ansvar som forvaltere af medlemmernes pensioner. Vi skal skabe det bedst mulige langsigtede afkast, og være en ansvarlig investor. I dag er klima en faktor, som man bliver nødt til at forholde sig til som ansvarlig investor. Derfor arbejder vi systematisk på at kortlægge og handle på de risici, vi er eksponeret for”, siger Kirstine Lund Christiansen.
Pensionskassen vil over de næste måneder fortsætte arbejdet med at vurdere en række selskabers indsats set i forhold til Paris-aftalen. Det sker blandt andet ved at vurdere selskaber, som udvinder oliesand, energiselskaber samt selskaber, der producerer cement.
Læs også: Olieselskab vil offentliggøre klimadata efter pres
JØP og DIP meddeler, at dette arbejde kan føre til yderligere eksklusioner.
- SDN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Strategi & ledelse

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.