15.04.2019  |  Klima, miljø og energi

Pensionskasser ekskluderer CO2-intensive selskaber på grund af ny klimarisikoanalyse

Det er slut med investeringer i otte CO2-intensive selskaber, bl.a. ExxonMobil, Glencore og Chevron, i pensionskasserne JØP og DIP. Det er et af resultaterne af et arbejde med at analysere klimarisici.

Bestyrelserne i pensionskasserne JØP og DIP støttede i 2018 op om et medlemsforslag om, at der skulle arbejdes med anbefalingerne fra Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Det ledte til, at der i efteråret blev udarbejdet et klimatjek af en del af firmaporteføljen.

Læs også: Gigantisk mismatch mellem oliegiganters branding og faktiske investereringer

Her viste en scenarieanalyse af klimarelaterede finansielle risici, at selvom den overordnede risiko var lav, så var der områder, hvor der var behov for at vurdere enkeltselskaber, for at se på hvordan selskaberne arbejder med det klimaansvar, de har i forhold til Paris-aftalen.

Vurderingen har ledt til, at JØP og DIP har valgt at ekskludere otte selskaber, som man betegner som 'CO2-intensive':

”Vi har valgt at udvide vores eksklusionsliste med otte nye selskaber. Det er store virksomheder, men også virksomheder, som er blandt dem med det største CO2-aftryk i vores portefølje. Vi har gennemgået selskabernes indsats og plan for at håndtere deres negative påvirkning på klimaet og vurderet, at indsatsen ikke er tilstrækkelig”, siger Kirstine Lund Christiansen, chef for ansvarlige investeringer i JØP og DIP.

De otte selskaber er ExxonMobil, Glencore, Chevron, Novatek, Sasol, Tatneft, AGL Energy og PetroChina.

Flere eksklusioner kan være på vej
Beslutningen om at ekskludere de otte selskaber bygger både på data fra eksterne konsulenter samt pensionskassernes egne vurderinger af selskabernes arbejde med at forebygge og håndtere deres negative påvirkning på klimaet.

Pensionskasserne har blandt andet vurderet kvaliteten af selskabernes ledelsessystemer vedrørende klima, herunder om hvorvidt de offentliggør information om CO2-udledning, om de har målsætninger om at reducere CO2- udledningen, og information om selskabets mulige lobbyaktiviteter.

”Vi har et stort ansvar som forvaltere af medlemmernes pensioner. Vi skal skabe det bedst mulige langsigtede afkast, og være en ansvarlig investor. I dag er klima en faktor, som man bliver nødt til at forholde sig til som ansvarlig investor. Derfor arbejder vi systematisk på at kortlægge og handle på de risici, vi er eksponeret for”, siger Kirstine Lund Christiansen.

Pensionskassen vil over de næste måneder fortsætte arbejdet med at vurdere en række selskabers indsats set i forhold til Paris-aftalen. Det sker blandt andet ved at vurdere selskaber, som udvinder oliesand, energiselskaber samt selskaber, der producerer cement.

Læs også: Olieselskab vil offentliggøre klimadata efter pres

JØP og DIP meddeler, at dette arbejde kan føre til yderligere eksklusioner.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere